Cum influențează coronavirusul creierului – ce au descoperit savanții
Rezultatele obținute explică cauza apariției așa-numitei „pâcle cerebrale” și a altor complicații neurologice la pacienții cu covid-19.
Oamenii de știință din Marea Britanie și Elveția au efectuat o serie de experimente pe șoareci pentru a studia modul în care coronavirusul pătrunde în creier și efectele pe care le produce la acest nivel.
Biologii au identificat ce tipuri de deteriorări poate provoca în creier coronavirusul, rezultatele obținute explicând din ce cauză apar complicațiile neurologice la pacienții cu covid-19 și simptomul de „pâclă cerebrală”, scrie RIA Novosti.
Inițial, noua infecție cu coronavirus a fost identificată ca sindrom respirator acut sever, dar observările ulterioare au demonstrat că virusul afectează și alte organe, inclusiv creierul.
Mulți pacienți se plâng atunci când sunt bolnavi de covid-19, dar chiar și după însănătoșire, de tulburări de memorie, tulburări cognitive, tulburări de somn, anxietate, precum și un anumit fel de „ceață cerebrală” manifestată prin somnolență, apatie, reacție încetinită, lipsă de concentrare și stare de oboseală sporită. Însă mecanismul exact al modului în care coronavirusul afectează creierul era puţin studiat până în prezent.
Savanții de la Universitățile din Zurich și Liverpool au folosit șoareci modificați genetic cu receptorul uman hACE2 în calitate de model pentru a studia efectele covid-19 asupra creierului. Autorii studiului infectau intranazal animalele cu doze mici sau mari de SARS-CoV-2 și observau modul în care virusul acționează asupra creierului.
S-a dovedit că, la o săptămână după infectare, virusul a pătruns în creier prin bulbul olfactiv. Cercetătorii au ajuns la această concluzie deoarece au descoperit că virusul s-a răspândit în epiteliul olfactiv și în neuronii bulbului olfactiv, precum și în regiunile frontale ale creierului și regiunile care au legătură cu bulbul olfactiv – hipocampul, talamusul și hipotalamus. La doze mari, oamenii de știință au observat că virusul se răspândește mai mult în creier și în măduva spinării.
„La forme ușoare de covid-19, poate apărea o infecție a creierului prin bulbul olfactiv și alte căi neurogene. Aceasta va duce la o infecție neuronală și o reacție inflamatorie ușoară. Posibil ca acest scenariu să explice pierderea gustului și a mirosului, precum și durerile de cap puternice”, scriu autorii articolului.
Cercetătorii notează că în partea din față a creierului există mai multe zone ale cortexului responsabile pentru memorie, atenție și funcții executive care pot fi afectate în timpul infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Biologii au descoperit că virusul se răspândește în mai multe tipuri de celule ale creierului – inițial infectează neuronii, dar nu duce la moartea lor, în schimb provoacă apoptoza în celulele microgliale și în celulele imune, deși la o examinare mai detaliată s-a dovedit că niciuna dintre aceste celule nu a fost infectată direct cu virus.
Autorii notează că o doză mare de infectare sporește severitatea urmărilor infecției cu coronavirus pentru creier, deși nu provoacă în mod direct moartea neuronală.
Citiţi şi:
67 de cazuri de tromboză după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, identificate în Germania
Studiu: Covid-19 poate infecta țesutul organului sexual masculin și poate cauza disfuncție erectile
yogaesoteric
28 mai 2021