Cum să-i faci pe copii să citească

Cum poți face astfel încât copilul tău să citească literatură de calitate? Scriitorul Walter Taylor Field ne oferă câteva sfaturi într-un eseu publicat în anul 1907.

1. Nu vă bazați doar pe profesori

În calitate de părinți ne e foarte comod să lăsăm selecția cărților la cheremul „experților” de la școală. Dar, după cum precizează Field, părintele este arma secretă a profesorului în demersul acestuia ca micuțul să se aleagă cu o educație bună:

Poate voi credeți că această îndeletnicire a spusului de povești ar fi normal să fie făcută de profesor. Se poate ca profesorul să facă aceasta cu bunăvoință, apreciind însemnătatea poveștii. Dacă este un profesor bun, și cu siguranță este, dar poate că nu le spune copiilor chiar totul. Așa că vorbiți cu copilul despre poveste. Aflați ce învață la școală sau la grădiniță și completați activitatea literară de acolo. Nu vă puteți permite să lăsați educația intelectuală a copilului vostru doar pe seama profesorului. El are nevoie de dvs. la fel cum aveți și dvs. nevoie de el.”

2. Stabiliți ore săptămânale pentru citit

Familiile din zilele noastre au un program foarte rigid când vine vorba de sporturi, lecții de muzică sau orice alte activități. Dar câți dintre noi s-au gândit să introducă în programul săptămânal ore de citit cu copiii?

Este minunat dacă vă faceți un plan pentru lecturi alături de copii. Stabiliți o oră după masa de seară, două sau trei zile pe săptămână, sau măcar o zi pe săptămână, dacă nu se poate mai mult. Dar să fie un angajament ferm. Dacă aveți mai mulți copii, cu diferențe mari de vârstă între ei, împărțiți-vă timpul între ei. Alocați o oră pentru cititul unei cărți bune adaptate nevoilor și intereselor sale, și sugerați-i alte cărți pe care le poate citi el singur în restul timpului.”

3. Citiți cărți care îi atenuează slăbiciunile

În loc de a citi cărți despre subiecte care îi fac întotdeauna plăcere copilului, Field recomandă cărți care îi consolidează cunoștințele și interesul în alte domenii, mai puțin interesante pentru el:

Dacă copilul nu strălucește în imaginație, atunci povestirile fantastice îl ajută să-i fie stimulată această capacitate. Dacă nu știe prea multe despre natură, poveștile despre păduri și câmpii îi vor trezi interesul și îi vor deschide o nouă lume. La început este indicat să aibă parte de cărți care îi plac, dar să fie bune și morale, pentru că fiecare carte serioasă citită de un copil este o treaptă pe care urcă spre aprecierea unor cărți și mai bune și mai serioase.

4. Nu descurajați re-citirea cărților favorite

Deși este bine să încurajați copiii să caute și să exploreze noi domenii, Field sugerează că este la fel de bine să fie familiarizați îndeosebi cu câteva opere literare:

Într-adevăr, de-a lungul istoriei conștiințele puternice au fost acelea care au fost hrănite în copilărie cu câteva cărți bune – citite și recitite până când gândirea și stilul acestora au devenit parte din «mobilierul» permanent al cititorului. Astăzi avem parte de prea multe cărți și dispersăm forțele intelectuale ale copiilor noștri, ca și ale noastre, pe un câmp mult prea întins. Per total, credem că multe cărți sunt foarte utile și folositoare, dar citindu-le pierdem șansa de a deveni înrădăcinați în cunoașterea marilor cărți ale lumii.”

5. Nu vă opriți niciodată din a citi alături de copiii voștri

Mulți părinți le citesc constant copiilor lor cât sunt mici, dar opresc această activate când copiii încep să citească singuri. Potrivit lui Field, lectura părintelui împreună cu cel mic ar fi indicat să continue mult după aceea:

Se poate pune întrebarea când ar fi indicat ca părintele să se oprească din a-i citi copilului. Răspunsul: niciodată. Pe măsură ce copilul devine capabil să citească, părintele poate să citească alături de el, mai degrabă decât să-i citească, dar cel mai bine este să se citească cu voce tare, iar sentimentul de comuniune să continue cât mai mult timp posibil. Știu un tată care citea un curs de istorie, alături de copiii săi, în fiecare seară, deși copiii ajunseră tineri bărbați de acum. E greu de exprimat în cuvinte simpatia, bucuria și inspirația care decurge din această activitate. Puțini sunt tații care nu pot rupe o oră duminică seara pentru a le citi copiilor lor, și nu există nimic altceva care să-i lege mai puternic.”

Sunteți gata acum să vă implicați în obiceiurile de lectură ale micuților, dar nu știți ce să le citiți? În cazul acesta, aruncați o privire la sugestiile lui Field pe care le găsiți aici!

Citiți și:
Protejați-vă copiii… pentru că Marea Resetare vine peste ei
Ministerul Educației pregătește încă o schimbare: etatizarea copiilor de la vârsta de trei ani

 

yogaesoteric
22 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More