Cutremur pe piața tehnologică din China
Toată lumea a rămas surprinsă în urmă cu un an când, pe față, autoritățile chineze au trecut la represalii asupra celei mai mari companii tehnologice chinezești, Alibaba (între altele, printr-o amendă istorică, de 3 miliarde de dolari). Nu doar că le-au făcut praf ceea ce se anunța a fi cel mai mare IPO din istorie, dar de atunci, în mod public, Alibaba este faultată. Și nu doar Alibaba. De aceeași atitudine a autorităților au parte și celelalte mari companii tehnologice. Giganți precum Tencent (proprietarul QQ și WeChat), JD.com (care controlează 360buy.com) se văd trecuți, peste noapte, în rândul dușmanilor poporului.
La prima vedere acțiunile oficialilor chinezi par un nonsens. De ceva vreme ne uităm la războiul deschis dintre companiile tehnologice chinezești cu cele americane. Un război amplificat de intrarea „la rupere” a oficialilor americani. Faultarea internă a marilor giganți ai Chinei a fost chiar un moment de neînțeles. Adică fix atunci când „ai tăi” au nevoie de tine, tu le tai picioarele. Care pot fi motivele?
Misterul este dezvăluit de documentele Partidului Comunist Chinez, mai precis de o intervenție a președintelui Xi în care acesta spune deschis că: „Unele companii de internet cresc într-o manieră inadecvată și, prin urmare, suportă riscuri. Este o problemă considerabilă faptul că actualul regim de reglementare nu a reușit să se adapteze la creșterea acestor grupuri. Autoritățile este necesar să intensifice eforturile de a îmbunătăți reglementarea marilor companii de internet din China”. Și iată cum norii dispar și începe să se dezvăluie întreaga problemă.
Ca de fiecare dată, surprinde modul de acțiune al autorităților chineze: întotdeauna privesc problema pe termen lung. Într-adevăr acțiunile de acum au picat exact precum nuca-n perete. Într-un asemenea război, te-ai fi așteptat ca fiecare să țină cu „ai lui”. Chinezii însă, mult mai circumspecți, au ales să țină cu ei înșiși. Care-i problema identificată? Dacă privești fenomenul în întregul său, înțelegi imediat. Companiile tehnologice au o caracteristică: se dezvoltă rapid, înhățând cote imense de piață într-un timp record. Astfel, evoluează de la statutul de simple companii la cel de „organisme”. Ele se transformă în monștri independenți, urmărindu-și propriile interese. Care interese, de cele mai multe ori, sunt diferite de cele ale cetățeanului, ale comunității sau ale statului. Aceasta se vede limpede în evoluția marilor companii americane de internet. Este cât se poate de clar că ele, la ultimele alegeri, au jucat pe față împotriva intereselor americane, influențând opinia publică la modul barbar. Era cât se poate de puțin probabil ca autoritățile chineze – care au beneficiat direct de „jocul” giganților tehnologici americani – să nu înțeleagă despre ce este vorba.
Să ne întoarcem acum la Alibaba. Compania nu s-a limitat la magazinul online cunoscut în toată lumea. A dezvoltat servicii de plăți, servicii cloud și a atacat toate segmentele pieței electronice. Însă, în același timp, a investit masiv în mass-media. Grupul controlează o întreagă rețea independentă de publicații care, practic, a ajuns să concureze pe față propaganda oficială. Cea mai prestigioasă publicație din portofoliul grupului este South China Morning Post (SCMP), o publicație de limbă engleză din Hong Kong veche de peste 100 de ani și căreia Jack Ma – șeful Alibaba – i-a menținut independența editorială. De multe ori găsim în SCMP analize nu doar diferite, ci de-a dreptul contrare politicii oficiale a Chinei. De asemenea, grupul Alibaba are investiții în rețele sociale (Weibo), platforme video dedicate tinerilor (Bilibili), micro-site-uri de știri puternic targetate pe diverse nișe ș.a.m.d.
Dincolo de afacerile tehnologice propriu-zise, „organismul Alibaba” și-a dezvoltat și arme care să-i asigure apărarea sau care să-i faciliteze atacurile atunci când este cazul. Dezvoltarea sa este una similară marilor companii americane de internet care și-au creat o „armată proprie” de influență pentru a se putea apăra și pentru a ataca. Este limpede acum pentru oricine că autoritățile chineze au înțeles mai repede unde e pericolul și, în ciuda riscurilor, au luat taurul de coarne. Jack Ma n-a mai fost văzut în public, iar compania sa este ținta autorităților de reglementare. La fel se petrece și cu celelalte mari companii tehnologice care, iată, sunt nevoite să facă față unui cutremur major.
Însă, dacă judecăm logic, ceea ce se petrece în China este cumva normal, chiar dacă motivul este dat de interesele Partidului Comunist Chinez. Marile companii tehnologice tind să devină monștri care înghit cu nesaț cantități imense de piață până când devin monopoliști. Asta se vede limpede la giganții tehnologici americani. Același fapt riscă să se petreacă și în China, cu consecințe directe asupra ordinii de drept de acolo. Se ridică întrebarea dacă există vreun motiv pentru care niște monopoluri private ar fi cazul să preia monopolul statului în ceea ce privește politica.
Aparent autoritățile chineze au luat niște măsuri dure faultându-și propriile creații. În realitate însă, au judecat situația pe termen lung și au înțeles că, permițându-le propriilor companii tehnologice un traseu de dezvoltare similar celui din SUA, riscă să zdruncine China din rădăcini. În condițiile în care un conflict cu SUA este din ce în ce mai probabil, creșterea la piept a unui prezumptiv dușman este un risc pe care nu și l-au asumat. Spre deosebire de americani – care în scurt timp își vor vedea țara făcută ferfeniță de companiile tehnologice – chinezii au înțeles miza jocului și au atacat în momentul în care au constatat că unii jucători riscă să devină mult prea puternici. Este un proces dureros, dar necesar întrucât altfel, țara care acceptă crearea unor asemenea monștri ajunge, în scurt timp, una eșuată.
Citiți și:
Big Tech și Big Pharma, alianța care vizează controlul total asupra SUA!
Noua Ordine Mondială a decis: Big Tech preia controlul deplin al mass-media!
Opinie: Cum să înfometezi Big Tech
yogaesoteric
3 februarie 2022