De ce contactul direct cu ţărâna îi face pe copii (dar şi pe adulţi) mai sănătoşi şi chiar mai robuşti psihologic?
După cum se ştie, pământul nu este tocmai cel mai curat mediu, găzduind variate bacterii şi alte microorganisme, dintre care unele sunt patogene. Totuşi, în ultimul deceniu au fost publicate mai multe studii ce au dovedit că bacteriile aflate în pământ pot stimula sistemul imunitar, mai cu seamă la copii şi tineri. S-au scris şi cărţi pe această temă!
Jack Gilbert este unul dintre oamenii de ştiinţă ce studiază ecosistemele microbiene în cadrul Universităţii din Chicago şi a scris şi o lucrare pe tema interacţiunilor cotidiene dintre microbi şi corpul uman. Lucrarea se numeşte Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child’s Developing Immune System (Murdăria este bună. Avantajul germenilor pentru dezvoltarea sistemului imun al copilului dumneavoastră), explicând că expunerea la diferitele bacterii prezintă beneficiul stimulării sistemului natural de apărare al organismului. Cum rămâne, atunci, cu normele de igienă şi utilitatea lor? Ele trebuie respectate!
Şi nu este nicio contradicţie! Este adevărat că trebuie să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă, după cum la fel de adevărat este că microbii aflaţi în pământ sau în locuinţele noastre pot fi dăunători dacă pătrund în organism în cantitate mare. Însă contactul cu un număr mic de microbi are un efect antrenant, stimulator, pentru sistemul imunitar.
Micile lupte pe care sistemul imunitar le duce zilnic contra bacteriilor şi virusurilor care pătrund accidental şi în cantitate redusă în organism reprezintă „exerciţii militare” care îmbunătăţesc considerabil capacitatea de ripostă şi reacţie a componentelor sistemului imun, în cazul unui asalt mai puternic al patogenilor.
Prin confruntarea cu diverşii agenți patogeni (prezenţi în cantităţi mici), organismul învaţă cum să îi combată şi le memorează caracteristicile. Contactul frecvent cu pământul în copilărie face mai puţin probabilă apariţia, pe parcursul vieţii adulte, a bolilor infecţioase ori a unor afecţiuni precum astmul şi alergiile. De altfel, nu este greu de observat că alergiile apar mai rar la persoanele care au trăit în primii ani de viaţă în mediul rural.
Mai mult, contactul direct cu pământul previne… depresia. Live Science a raportat, încă de acum câţiva ani, că expunerea la bacteriile benefice din sol poate îmbunătăţi dispoziţia psihologică. Mycobacterium vaccae este o bacterie non-patogenă şi prietenoasă cu organismul uman care trăieşte în sol, în mod obişnuit. Un grup de cercetare de la Henry Wellcome Laboratories for Integrative Neuroscience and Endocrinology (University of Bristol) a arătat că acest microorganism are, printre altele, capacitatea de a determina creşterea nivelului de serotonină şi de a diminua anxietatea.
Citiţi şi:
Leacuri eficiente cu rouă
Împământarea: o mare descoperire medicală!
yogaesoteric
5 octombrie 2017