Dereglează vaccinurile anticovid ciclurile menstruale ale femeilor?

Experții spun că este plauzibil ca vaccinurile covid să perturbe ciclul menstrual și solicită efectuarea de studii clinice pentru a urmări și monitoriza schimbările.

Cercetătorii solicită studii clinice pentru a urmări și documenta modificările menstruale la femeile vaccinate după ce unele femei au raportat tulburări ale ciclului menstrual în urma administrării vaccinului anticovid.

După ce au fost vaccinate cu una sau cu ambele doze de vaccin anticovid, femeile au raportat hemoragii cu cheaguri, întârzieri sau absența ciclurilor menstruale, simptome bruște de pre-menopauză, menstruații cu durata de o lună și sângerări abundente și neregulate.

În ceea ce privește motivul pentru care femeile au un ciclu menstrual mai dificil, cred că nu știm sigur răspunsul”, a declarat pentru ABC7News doctorița Heather Huddleston, doctor endocrinolog pe probleme de fertilitate, de la Universitatea din California, San Francisco.

Totuși știm că, pe lângă faptul că hormonii joacă un rol cu adevărat important în cadrul ciclului menstrual, sistemul imunitar joacă și el un rol la nivelul uterului”, a spus ea. Huddleston a sugerat că „dacă există modificări, posibil datorate vaccinului, se poate ca aceasta să afecteze subtil funcționarea sistemului imunitar în uter”.

O cercetătoare de la Universitatea din Illinois și-a descris propria experiență pe Twitter și a întrebat dacă şi alte femei au suferit tulburări menstruale după vaccinare. Răspunsurile primite au fost numeroase, așadar ea și colega ei de la Universitatea Washington din St. Louis au transformat această întrebare într-un sondaj formal.

Postarea pe Twitter a dr. Kate Clancy din 24 feb 2021, ora 10:20 PM:
O colegă mi-a spus că a auzit de la alte femei faptul că au avut menstruații dificile post-vaccinare. Sunt curioasă dacă și alte femei la menstruație au observat schimbări. A trecut o săptămână și jumătate de când am primit prima doza de vaccin Moderna, menstruația mi-a venit poate cu o zi și ceva mai devreme și sângerez șuvoi de parcă aș fi din nou la 20 de ani.

Până în prezent, nu există date care să coreleze vaccinurile anticovid cu modificări ale menstruației. Însă doi experți de la Universitatea Yale au scris în ziarul The New York Times că ar putea exista o legătură.

Există multe motive pentru care vaccinarea ar putea modifica menstruația”, au scris dr. Alice Lu-Culligan, medic primar și doctorandă la Școala de Medicină a Universității Yale, și dr. Randi Epstein, scriitoare rezidentă la Școala de Medicină a Universității Yale.

În fiecare lună, mucoasa uterului se îngroașă, determinată de o creștere constantă a estrogenului, astfel încât un ovul fertilizat să poată fi implantat. Dacă nu are loc concepția, nivelurile de progesteron scad, ceea ce conduce la desprinderea în mare parte a învelișului uterin, provocând sângerarea menstruală”, au explicat Lu-Culligan și Epstein.

Dar în menstruație intervine și sistemul imunitar, deoarece „îngroșarea și subțierea mucoasei uterine sunt facilitate de diferite echipe de celule ale sistemului imunitar și de semnale care intră și ies din aparatul reproducător”.

Vaccinurile sunt concepute pentru a declanșa un răspuns imun, iar ciclul menstrual este susținut de sistemul imunitar, așadar este posibil ca vaccinurile să schimbe temporar cursul normal al evenimentelor, au spus Lu-Culligan și Epstein.

De exemplu, un sistem imunitar activat ar putea afecta echilibrul obișnuit al celulelor imunitare și al moleculelor din uter, au explicat ele în editorial. „Studiile au arătat că acest tip de tulburări contribuie la modificări ale menstruației, inclusiv la fluxuri menstruale abundente.

Alice G. Walton, colaboratoarea Forbes pe probleme de sănătate, este de acord. Ea a declarat că este plauzibilă o legătură între vaccin și neregularitățile menstruale, având în vedere interacțiunea dintre ciclul menstrual și sistemul imunitar – formarea și eliminarea mucoasei uterine sunt procese care depind de funcția imunitară.

Când trupul prezintă un răspuns imun, fie la o boală, fie la un vaccin, acesta se poate extinde la uter și poate afecta celulele imunitare care ajută la controlul ciclurilor menstruale. Mai mulți doctori au explicat cum ar putea funcționa aceasta, inclusiv medicul specialist în fertilitate, dr. Natalie Crawford.

Știm că vaccinul anticovid provoacă un răspuns imun pentru a produce anticorpi într-un mod foarte asemănător cu ceea ce ar genera în trup infectarea cu covid, și chiar există un studiu care vorbește despre infectarea cu covid și cum afectează ea menstruația”, a declarat Crawford.

Un studiu publicat în revista Reproductive BioMedicine Journal, intitulat „Analysis of Sex Hormones and Menstruation in covid-19 Women of Child-bearing Age” („Analiza hormonilor sexuali și a menstruației la femeile de vârstă fertilă care au avut covid-19”), a analizat retrospectiv femeile din China care contractaseră covid în mod natural și efectul infectării cu covid asupra hormonilor lor sexuali, asupra rezervei ovariene și asupra menstruației.

Studiul a constatat că 28% (sau 1 din 4) femei au suferit o modificare a duratei ciclului menstrual, 25% au suferit o modificare a volumului ciclului menstrual, iar concentrațiile hormonale suferiseră schimbări.

Dacă un sfert dintre femeile care suferă de covid se confruntă cu modificări ale ciclului menstrual, cel mai probabil se datorează unui răspuns de imunitate celulară”, a declarat Crawford. Ea a spus că nu ar fi surprinzător dacă femeile ar experimenta aceasta și de la vaccin, de vreme ce vaccinul provoacă un răspuns imun similar.

Pentru a afla dacă vaccinul covid dereglează într-adevăr ciclul menstrual, experții spun că ar fi necesar să existe un studiu controlat cu un grup placebo. În prezent, studiile clinice nu țin cont de monitorizarea ciclurilor menstruale, deci nu există date care să pună în context problemele raportate de femei.

Menstruația este ceva despre care nu avem suficiente cunoștințe”, a declarat dr. Hugh Taylor, director al Departamentului de Obstetrică, Ginecologie și Științele reproducerii de la Școala de Medicină a Universității Yale. „Este un indicator important al sănătății unei persoane, la fel ca orice altă funcție trupească.

Dacă atât de mulți factori pot afecta menstruația, iar menstruația este un indicator atât de important al stării de sănătate, de ce nu știm mai multe despre modul în care vaccinurile afectează menstruația?

Acest fapt face parte dintr-o lungă istorie a medicinei care nu ia în serios trupul femeilor, au declarat Lu-Culligan și Epstein. Acestea au explicat că abia în 1993 s-a dat o lege federală care a impus ca obligatorie includerea femeilor în cercetările finanțate de guvern, ceea ce ar putea explica de ce se știe atât de puțin despre modul în care noile medicamente și tratamente afectează sănătatea femeilor.

În loc să abordeze ciclurile menstruale ca fiind lipsite de importanță sau prea complicate, ar fi nevoie ca cercetătorii să ia in considerare monitorizarea menstruațiilor în studiile viitoare ca fiind o potențială oportunitate, iar studiile clinice să urmărească și să documenteze tulburările menstruale așa cum fac cu celelalte reacții adverse posibile, au spus ele.

Deocamdată, oamenii de știință sunt încă neinformați cu privire la multe aspecte legate de sănătatea femeilor, au declarat Lu-Culligan și Epstein. Dar a început un dialog pe aceasta temă, datorită femeilor care și-au exprimat părerile și experiențele.

Citiți și:
ANALIZĂ: Ce s-a petrecut cu România în pandemie și unde ne aflăm acum – privire retrospectivă, date oficiale, studii, avertismente (III)
România, într-o statistică mondială care demonstrează că vaccinurile împotriva covid duc la mai multe infectări și decese
Studiu: Covid-19 poate infecta țesutul organului sexual masculin și poate cauza disfuncție erectile

 

yogaesoteric
24 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More