Devine un fenomen: O treime din nemți cred că trăiesc într-o democrație aparentă

În Germania de Est procentul este de 45%, 57% dintre francezi nu cred că democrația funcționează, iar 34% dintre britanici „nu au nimic de spus” în afacerile politice ale ţării

În Germania, potrivit unui sondaj reprezentativ publicat recent de Institutul Allensbach, o treime din populaţie consideră că trăieşte într-o „democraţie aparentă”, în care „cetăţenii nu au niciun cuvânt de spus”. Această afirmaţie este considerată adevărată de 28% dintre germanii care trăiesc în vestul ţării şi de 45% dintre cei care trăiesc în est, transmite Deutsche Welle.

În Franţa, 57% din populaţie credea, în ianuarie 2022, că democraţia nu funcţionează corect în ţara lor. În Marea Britanie, 34% dintre cetăţeni cred că „nu au nimic de spus” în afacerile politice ale ţării.

Aceste sondaje, chiar dacă nu se suprapun întru totul, arată totuşi un trend: lumea este tot mai nemulţumită de democraţie. Şi dincolo de aceste ţări, tot mai mulţi sunt nemulţumiţi că nu au parte de prosperitate economică, că li se încalcă drepturi personale. Tot mai mulţi sunt mânioşi pe elite, care ar fi pierdut contactul cu realitatea, observă DW.

Citiți și:
Despre democrație dinspre suflet
Pandemia covid-19 a oferit guvernelor prilejul să acționeze autoritar. „Niciodată nu au existat atât de multe țări care să se îndepărteze de democrație”

 

yogaesoteric
24 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More