Pandemia covid-19 a oferit guvernelor prilejul să acționeze autoritar. „Niciodată nu au existat atât de multe țări care să se îndepărteze de democrație”

Un număr tot mai mare de țări alunecă spre autoritarism, în timp ce numărul democrațiilor consolidate amenințate nu a fost niciodată atât de mare, transmite Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA). Politica populistă, utilizarea restricțiilor anticovid pentru a reduce la tăcere criticii, tendința țărilor de a imita comportamentul antidemocratic al altora și dezinformarea folosită pentru a diviza societățile sunt în principal de vină, spune organizația interguvernamentală din Stockholm.

Niciodată nu au fost atât de multe țări care să sufere de «eroziune democratică»”, spune IDEA în studiul său din 2021 privind starea democrației, bazându-se pe datele compilate începând cu anul 1975.

Numărul țărilor care suferă de „îndepărtare democratică nu a fost niciodată la fel de mare”, spune organismul, referitor la întorsătura regresivă în mai multe domenii, inclusiv în privința independenței guvernamentale și judiciare, precum și a libertății presei și drepturilor omului.

Marile democrații sunt în pericol

Afganistanul, care a fost preluat de militanții talibani în august, după retragerea trupelor internaționale, este cel mai dramatic caz din 2021, în timp ce, în Myanmar, o lovitură de stat a marcat prăbușirea unei democrații fragile. Alte exemple includ Mali, care a suferit două lovituri de stat după 2020, și Tunisia, unde președintele a dizolvat parlamentul și și-a asumat puteri de urgență.

Marile democrații, precum Brazilia și Statele Unite, au președinți care pun la îndoială rezultatele alegerilor, în timp ce India asistă la urmărirea penală a unor grupuri de oameni care critică politicile guvernamentale.

Ungaria, Polonia, Slovenia și Serbia sunt țările europene cele mai afectate de obstrucționarea democrației. Turcia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi între 2010 și 2020.

De fapt, 70% din populația globală trăiește în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în țări aflate în declin democratic”, se arată în raport.

Pandemia covid-19 a dus la o amplificare a comportamentului autoritar al guvernelor. Studiul arată că nu există nicio dovadă că regimurile autoritare au fost mai bune în lupta împotriva pandemiei, în ciuda rapoartelor din mass-media de stat chineză, care susțin contrariul.

Citiți și:
Sfârșitul democrației: „Marea resetare” (I)
Cercetătorii belgieni consideră starea de urgență și atitudinea autorităților cu privire la combaterea coronavirusului ca fiind amenințătoare pentru democrație
Pandemismul, ultimul stadiu al globalismului (I)

 

yogaesoteric
4 aprilie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More