Dictatura biometrică tip China e aici. Poliția Română cumpără 100 de dispozitive mobile biometrice pentru scanare și amprentare digitală
Inspectoratul General al Poliției Române cumpără 100 de dispozitive mobile biometrice pentru identificarea persoanelor după fotografie și după amprenta digitală, transmite economedia. Sistemul va duce încet sau mai repede către „performanțele” totalitariste ale Chinei, instituind dictatura biometrică.
„În prezent, agentul poate identifica un cetățean după datele din buletin. Dar dacă respectivul nu are buletinul la el sau nu are buletin, atunci identificarea este dificilă. Cu noul dispozitiv biometric, polițistul poate confrunta fotografia persoanei din baza de date a poliției locale (sau a altor poliții din UE) sau chiar o fotografie culeasă de pe rețelele de comunicare virtuală, cu imaginea persoanei din fața agentului. Mai mult, dispozitivul are capacitatea de a preleva pe loc amprente, care apoi pot fi imediat căutate în bazele de date ale Poliției”, scrie sursa citată.
Licitația pentru cele 100 de dispozitive a fost pusă în SICAP, are o valoare de 3,4 milioane de lei, ofertele s-au desfăcut în 17 august, iar livrarea produselor se face în 90 de zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare.
„Conform Regulamentului (UE) 2018/18621, ori de câte ori identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc, ar fi necesar să se utilizeze datele dactiloscopice, amprente papilare, în încercarea de identificare. Identificarea unei persoane prin utilizarea datelor dactiloscopice ar fi necesar să fie permisă în toate cazurile”, se scrie la sursă.
Deși România nu face parte din Schengen, măsura este integrată Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală, care prevede la articolul 43 norme specifice privind verificarea sau efectuarea de căutări prin utilizarea imaginilor faciale și a amprentelor papilare, astfel: „Se pot efectua căutări în datele dactiloscopice în orice situație în scopul identificării unei persoane. Cu toate acestea, se efectuează căutări în datele dactiloscopice în scopul identificării în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc în acest scop, SIS central conține un Sistem Automat de Identificare a Amprentelor Digitale (AFIS)”, se mai scrie în Caietul de Sarcini.
Reamintim că România este în proces de schimbare a actualelor cărți de identitate cu unele de tip biometric, cu mult mai multe elemente de identificare. Imprimeria Națională cumpără deja materialele necesare pentru producția noilor carduri.
Acum 13 ani, securiștii din presă și nu numai persiflau profeția Părintelui Justin despre actele cu cip RFID. Astăzi, Pro TV anunță că noile buletine ale românilor vor avea cip cu antenă încorporată iar oamenii săraci nu-și pot lua banii fără cardul cu cip.
Citiți și:
„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar
Comisar-șef de poliție Florin Șinca: Refuz noua carte de identitate
yogaesoteric
10 septembrie 2022