Dificultatea caracteristică sistemului Karma Yoga

din lucrarea „Karma Yoga: yoga instantanee a vieţii cotidiene”
de profesor yoga Gregorian Bivolaru


Nu trebuie niciodată să ne imaginăm că perfecţiunea şi realizările minunate, fulgerătoare, care devin posibile prin karma yoga sunt uşor de atins. Chiar înţelegerea intelectuală a regulilor ei şi aplicarea lor cât mai corectă nu este deloc un lucru uşor. Krishna spune în Bhagavad-Gita: „Asupra a ceea ce este de fapt acţiunea detaşată şi asupra a ceea ce este de fapt inacţiunea, chiar şi înţelepţii sunt uneori nedumeriţi şi unii chiar se înşeală. Trebuie bine înţeleasă noţiunea de acţiune detaşată şi la fel de bine trebuie să ne clarificăm asupra noţiunii de acţiune greşită şi chiar, referitor la noţiunea de inacţiune, totul trebuie la fel de bine înţeles. O gândire înţeleaptă este mai ales aici necesară căci adeseori încâlcită şi stufoasă este calea faptelor.”

Sri Ramakrishna revine adesea asupra dificultăţilor în karma yoga, în scrierile sale: „Nishkama karma (acţiunea detaşată fără dorinţa egoistă a fructelor ei) este foarte dificilă” (Învăţăturile lui Ramakrishna). „Acţiunea total dezinteresată este de altfel foarte dificilă, mai ales în timpurile noastre. A acţiona complet detaşat, fără nici un fel de ataşament egoist, este extrem de dificil.”

Şi Swami Vivekananda constată, nu fără o anumită dezamăgire, că: „Cel care poate acţiona complet detaşat cinci zile sau măcar cinci minute, fără nici un mobil egoist, indiferent care ar fi acela, fără să se gândească deloc la viitor, la cer, la recompense, la pedepse sau la orice final de acelaşi gen, va deveni fulgerător un puternic gigant divin, mental şi moral” (Yoga integrală practică)

Sri Ramakrishna le cerea discipolilor săi să gândească astfel: „Îmi imaginez că îndeplinesc detaşat îndatoririle mele fără a fi ataşat faţă de această lume, dar nu ştiu sigur în ce măsură aceasta este o iluzie şi nici dacă eu nu acţionez într-o anumită măsură ataşat. Eu fac acte de caritate şi nu ştiu dacă astfel eu nu încerc de fapt să mă evidenţiez în ochii oamenilor” (Învăţăturile lui Ramakrishna)

Ceea ce nu-l împiedică pe Sri Aurobindo să constate: „karma yoga este o cale rapidă, mult mai simplă decât meditaţia yoghină, cu condiţia ca mentalul să nu fie fixat doar asupra karma-ei ci, în exclusivitate, asupra Divinului” (Yoga integrală practică)

Ma Ananda Moyi merge şi mai departe, în această direcţie, spunând: „Acţiunea total consacrată lui Dumnezeu nu are aceeaşi valoare cu acţiunea realizată sub impulsul propriei noastre dorinţe. Prima vizează fuziunea divină ce va conduce la iluminare, iar a doua are ca scop plăcerea egoistă care va conduce la noi şi noi experienţe în această lume. Singura care merită s-o numim „acţiune” este cea care revelează fuziunea eternă a omului cu Dumnezeu; restul este inutil, nedemn de numele de acţiune” (Învăţăturile lui Ma Ananda Moyi)

Înapoi                       Continuare

yogaesoteric.net


 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More