Dioxidul de sulf din fructele uscate poate fi înlăturat ușor

 

Majoritatea fructelor uscate livrate pe piață sunt prelucrate cu dioxid de sulf, notat pe ambalaj drept conservant E220. Acest conservant previne dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se înnegrească, cu alte cuvinte, le conferă un aspect apetisant și sporește foarte mult termenul de păstrare.

Însă dioxidul de sulf este un compus foarte toxic. Și deși există norme și concentrații maxime admise la procesarea produselor, totuși, am dori ca el să nu ajungă în organism.

Înlăturarea dioxidului de sulf din fructele uscate se face în baza faptului că acesta se dizolvă foarte bine în apă. Este suficient să țineți fructele uscate în apă de temperatura camerei timp de 30-60 de minute, înlocuind de câteva ori apa. După aceasta, o parte din E220 se pierde și fructele pot fi mâncate.

Putem face un mic test de înlăturare a conservantului E220 cu un pachet cu fructe uscate, pe care producătorul a indicat prezenţa acestuia în componența produsului.
Punem fructele uscate într-o cană, turnăm apă de temperatura camerei și lăsăm pentru o oră. Important: procesul de dizolvare a dioxidului de sulf încetinește odată cu creșterea temperaturii apei, de aceea nu este indicat să fie folosită apa caldă, cu atât mai mult cea fierbinte. Timp de o oră, amestecăm de câteva ori fructele, pentru a facilita dizolvarea dioxidului de sulf.

O reacție calitativă pentru evidenţierea dioxidului de sulf este reacția cu permanganatul de kaliu. În prezenţa dioxidului, soluția mov de permanganat își pierde culoarea.
Luăm câteva firicele de permanganat de kaliu și le dizolvăm într-o cantitate mică de apă. Apoi adăugăm apa în care au stat fructele uscate. Dacă dioxidul de sulf nu este prezent în apă, atunci nu se va petrece nimic. Iar dacă este – atunci va avea loc reacția de decolorare a soluției mov. Acest fapt demonstrează că dioxidul de sulf a trecut în apa în care au fost muiate fructele uscate, formând sare de sulf și sulfați.

Sfat: Înainte de întrebuințare, mai ales în hrana copiilor, muiați fructele uscate în apă de temperatura camerei și spălați-le apoi sub jet de apă.

Citiţi şi:

Cum eliminăm pesticidele de pe fructe şi legume

România: Protecția consumatorului sfătuiește evitarea fructelor care arată perfect, căci ar putea fi tratate cu pesticide periculoase

 

yogaesoteric
18 noiembrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More