Dobri Dobrev – Bătrânul cerşetor ctitor de catedrală

Motto: Fericirea este ceea ce împarţi cu cineva…
Ochii însă sunt orbi. Cu inima trebuie să cauţi!

 
 

Are 96 de ani şi este cunoscut de locuitorii Sofiei pentru simplitatea şi inţelepciunea sa. Poate fi văzut în faţa bisericilor Sfântul Alexandru Nevsky şi Sfântul Metodie şi Chiril purtând cu sine cutia de metal în care trecătorii îşi adaugă „milosteniile”.

Este greu de crezut că o catedrală faimoasă din Bulgaria, cum este Catedrala Alexander Nevsky, simbol nu numai al Bisericii Bulgare, ci al întregii ţări, este ctitorită de un bătrân sărac, pe nume Dobri Dobrev. Cine ar fi crezut că un cerşetor poate deveni ctitor? Dar ce nu-i posibil la oameni, e posibil la Dumnezeu. Istoria lui pare a fi desprinsă din Vieţile Sfinţilor. El dăruieşte banii primiţi mănăstirilor, bisericilor şi oamenilor săraci.

Preotul mărturiseşte că nu i-a venit să-şi creadă ochilor când, analizând registrele de donaţii a constatat că bătrânul Dobre este cel mai mare susţinător financiar al catedralei. Cel pe care toată lumea îl cunoaşte, îmbrăcat în costum tradiţional şi închinându-se tuturor,  acest bărân minunat a dăruit catedralei anul trecut echivalentul a 20.000 de euro. Cei care îl cunosc ar spune că acest lucru este imposibil, căci Dobre este un bătrân sărac şi modest. Şi totuşi, contribuţia lui a fost cea mai importantă dintre donaţiile făcute în ultimele decenii în beneficiul catedralei.

Mulţi îl consideră un cerşetor, dar în realitate, acest bătrân în vârstă de 96 de ani, cu un venit lunar de 80 de euro, vine la Sofia în fiecare zi în care nu plouă din satul Baylovo unde locuieşte. Călătoreşte zilnic zeci de kilometri cerşind bani şi închinându-se înaintea oamenilor, adunând  monedă cu monedă… dar niciodată pentru el.
 
Mulţi locuitori ai Sofiei l-au văzut pe Dobre stând în faţa mai multor biserici şi mănăstiri şi an după an, cu păhărelul de plastic într-o mână el a adunat bani, pe care un prieten l-a ajutat să-i depună la bancă. Mai întâi, el a ajutat la reconstrucţia mănăstirii Eleshnitsa, iar în mai 2009, a donat catedralei St. Alexander considerabila sumă de 20.000 de euro.

Dobre a explicat de ce donează aceşti bani bisericii: „Strângem bani pentru mănăstiri. Reconstruim mănăstirile rămase fără ajutor, le renovăm. Nu facem mult. Dar ele nu mai sunt vizitate de credincioşi şi au nevoie să fie restaurate. Aşa le reparăm.”

În registrul de înregistrare a donaţiilor făcute catedralei de-a lungul timpului nu există numele niciunui om de afaceri de succes al locului, al vreunui politician sau al vreunui sponsor de seamă… Prezenţa numelui bătrânului Dobre în aceste registre alături de sumele considerabile pe care el le-a donat sunt ca o palmă peste obrazul acestora. Ne putem întreba în ce punct a ajuns societatea noastră dacă dintre atâţia oameni bogaţi care există, cel mai mare susţinător financiar al catedralei St. Alexandru este un bătrân cerşetor!

Bătrânul Dobre din Baylovo, un exemplu remarcabil de dăruire şi umilinţă, arată tuturor în fiecare zi că este posibil să contribui, chiar fără ca ceilalţi să ştie. Erou creştin tăcut şi smerit care îi primeşte pe credincioşi la intrarea în catedrală şi se închină în faţa fiecăruia, luându-şi la revedere cu cuvintele „Bucuraţi-vă în Dumnezeu!” trăieşte ca un străin în această lume sau ca un sfânt în viaţă pe care mulţi nici măcar nu-l observă. 

 
Citiţi şi:

Binele sălăşluieşte în fiecare dintre noi

Calea către Dumnezeu este o cale a iubirii
 

yogaesoteric
3 iunie 2011
 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More