După ce a aprobat preluarea Monsanto de către Bayer, UE sprijină practicile criminale ale acestei «căsătorii încheiată în iad»

 

Compania germană Bayer – una dintre cele mai mari corporații din industria chimică şi farmaceutică din lume – a cumpărat în iunie 2018 rău famata companie americană Monsanto, furnizoare de seminţe modificate genetic și numeroși agenți chimici. Prin această tranzacţie, ce a ajuns la suma de 63 de miliarde de dolari, Bayer este acum cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide (substanțe chimice destinate combaterii buruienilor). Întrucât Bayer a devenit unicul acţionar al Monsanto, numele companiei americane rămâne de acum doar de domeniul istoriei.

Monsanto a fost mult timp ținta atacurilor activiștilor de mediu datorită acțiunilor sale nefaste ce au generat efecte devastatoare la nivelul mediului și al sănătății populației. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al producerii teribilului „agent Orange”, prin intermediul căruia Statele Unite au declanșat un adevărat genocid în timpul războiului din Vietnam. Compania Monsanto a fost fondată în St Louis, Missouri, în anul 1901, și este deseori consemnată ca un exemplu de corporație americană diabolică.

Dispariția de pe piață a numelui Monsanto nu înseamnă, din păcate, și încetarea practicilor promovate de acționarii săi. Reprezentanți ai organizației Friends of the Earth Europe au explicat că „Bayer va deveni Monsanto în toate”. Membrii acestei organizații ecologiste au efectuat o lungă campanie de protest pentru a încerca să prevină preluarea, despre care au avertizat că „va crește controlul asupra fermierilor, va elimina concurenții și va permite Bayer să obțină monopolul în agricultura mondială”.

Unul dintre liderii organizației, Adrian Bebb, a subliniat că „Această fuziune va crea cea mai mare și mai puternică corporație din domeniul agro-businessului din lume, care va urmări acum să își plaseze pe scară largă semințele sale modificate genetic și pesticidele toxice în produsele alimentare din Europa”. Bebb a descris foarte plastic situația: „Unirea acestor două entități este o căsnicie făcută în iad, un imens rău pentru agricultori și pentru consumatori”.

În semn de opoziție pentru fuziunea celor două corporații, autoritățile Uniunii Europene au primit până în iunie 2018 peste 50.000 de petiții prin e-mail și 5.000 de scrisori de la cetățeni din diferitele țări ale Europei. Cu toate acestea, deși opinia publică a fost împotriva fuziunii, decizia UE a fost în favoarea fuziunii companiilor.

Achiziționarea Monsanto de către Bayer mai are însă – pe lângă rațiunile de profit economic – și o altă explicație. Potrivit știrilor difuzate de agenția Reuters compania Monsanto era implicată în iunie 2018 în peste 8000 de procese în care a fost acuzată că a provocat tumori canceroase prin includerea substanţei glifosat în erbicide. Monsanto a fost ulterior condamnată, pe 10 august 2018, la plata unor despăgubiri de 289 de milioane de dolari într-un proces legat de erbicidele sale Roundup şi Ranger Pro. Iar șirul de procese amenințau cu distrugerea companiei. Dizolvarea brand-ului Monsanto face ca noile produse distribuite de Bayer să poată folosi aceleași rețete vândute de Monsanto, dar cu altă titulatură.

Ceea ce este însă și mai grav, este că noua strategie se desfășoară cu aprobarea tacită a comisiilor Uniunii Europene. Ca dovadă, este de remarcat că, potrivit cotidianului britanic The Guardian, în ianuarie 2019 un organism al UE intitulat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a reînnoit aprobarea pentru utilizarea glifosatului în baza unui raport plagiat după documentele companiei Monsanto. Raportul a fost servit funcționarilor UE de către Institutul Federal de Evaluare a Riscurilor din Germania (BFR), iar consecința este că autorităţile de reglementare ale UE au re-autorizat utilizarea glifosatului în Europa pentru încă cinci ani, până în 2023.

Compania Bayer este deosebit de activă și în România. Ramurile locale ale Bayer și Monsanto – Bayer SRL şi Monsanto România SRL – sunt în prezent în curs de fuziune. Filiala Bayer România a încheiat în anul 2017 (cel mai recent an pentru care există date publice) afaceri de circa 200 mil. euro, în creştere cu circa 17% faţă de anul precedent.


Citiți și:

Erbicidul de la Monsanto care conţine glifosat este corelat cu cazuri de cancer cerebral la copii

O cercetătoare ne spune: Jumătate din copiii din SUA vor suferi de autism datorită glifosatului

Mușamalizarea evidentă de la Monsanto: Roundup – glifosat și cancerul

 

yogaesoteric
21 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More