Echipe de intervenţie “profesioniste” dau buzna la o adresă greşită

Caz real în România. Dacă atunci când greşesc adresa nimeresc peste yoghini, le mai trag şi o bătaie ca să-i înveţe minte. Dacă nimeresc peste oameni “obişnuiţi”, Ministrul îşi cere scuze.


Pe 19 ianuarie 2005, mascaţii au năvălit peste o familie de medici veterinari. Descinderea s-a dat la TV cu detalii picante. Detaliul cel mai picant este că jandarmii greşiseră adresa! Pe 20 ianuarie, Ministrul Administraţiei si Internelor, Vasile Blaga, îşi  cere public scuze.


Pe 18 martie 2004, mai mulţi yoghini au păţit cam acelaşi lucru, dar la scară mult mai mare. Jandarmii şi procurorii au descins în forţă făcând paradă de arme, brutalitate, lipsă de respect, chiar furând lucruri personale, în cadrul acţiunii ce a fost considerată ca fiind cea mai mare operaţiune poliţienească de 15 ani încoace. S-a reluat obsesiv la TV cu toate detaliile picante, multe dintre ele inventate. Dar cel mai picant detaliu, în cazul descinderii la una dintre locaţii, în strada Serg. Turturică nr. 104, nu s-a spus la TV sau în presa scrisă: acela ca jandarmii şi procurorii greşiseră adresa!!! De cerut scuze, nici vorbă…


Chiar dacă pare o secvenţă dintr-un film thriller de proastă calitate, exact aşa s-au petrecut lucrurile în martie 2004: un grup de procurori şi de “mascaţi”, purtând însemnele Jandarmeriei, au hotărât să-şi facă ei legea. Bineînţeles, ei erau doar marionetele. Păpuşarii erau în umbră şi concertau tot spectacolul…


Unde s-a mai pomenit să-ţi intre cu forţa în casă, să te trântească la pământ, să te ameninţe cu pistolul că-ţi zboară creierii dacă mişti! M. B., una dintre victimele acestei acţiuni abuzive şi aberante, povesteşte: “jandarmii care ne păzeau ţipau continuu:“Culcat! Toată lumea! Nu vorbeşte nimeni!” Totuşi, eu am spus că avem dreptul să dăm un telefon, la care ei au răspuns: “Asta e valabil în America!”. Şi au adăugat: Aici legile le facem noi!” (?!!!). Eram deci culcată la pământ, sub ameninţarea armei, fără să fi fost prezentat nici un mandat, deşi noi solicitasem aceasta în mod repetat, să ne arate un act oficial, un mandat în baza căruia au pătruns în acest mod violent şi intempestiv în casă (sărind şi spărgând gardul)”. 


În tot acest timp, doi bărbaţi în civil au răscolit cele trei camere ale casei, filmând cu o cameră video şi umblând singuri printre lucrurile lor personale,  “uşurându-i” de câteva lucruri de valoare care le-au „făcut cu ochiul”, ca în final să facă stânga împrejur şi să le arunce peste umăr un “scuze, am greşit imobilul, puteţi pleca la serviciu sau unde doriţi”.


“Această atmosferă tensionată a durat aproximativ o oră, timp în care am fost trataţi ca şi cum am fi fost nişte persoane foarte violente sau periculoase, care săvârşisem ceva foarte grav. Când  în sfârşit a apărut procurorul, nici el nu a prezentat mandat de percheziţie sau legitimaţie de identificare” îşi aduce aminte C. B., ce se afla şi ea pe data de 18 martie în imobilul din strada serg. Turturică nr. 104.  


Şocant, nu? Dar ceea ce e cel mai tulburător este faptul că acest caz  nu a fost soluţionat în nici un fel, deşi yoghinii au făcut nenumărate mitinguri şi proteste publice, au depus plângeri şi sesizări către Poliţie şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Şi pentru că procurorii şi jandarmii nu s-au legitimat… doar Procuratura ştie cine sunt cei vinovaţi şi, desigur, tace.


Un caz similar, dar la scară mult redusă, s-a produs de curând la o familie de medici veterinari din Galaţi, forţele de poliţie intrând în forţă în apartamentul acestora, confundând acest apartament cu cel al unui urmărit general. Şi ştiţi cum a reacţionat Ministrul Administraţiei şi Internelor? Şi-a cerut public scuze acestei familii şi a cerut „sancţionarea exemplară a poliţiştilor responsabili de eşecul acţiunii de la Galaţi şi de neplăcerile produse familiei Ştefan”!!!


Dupa ce mascatii au gresit usa, Ministrul de Interne cere scuze familiei pasnice peste care au navalit politistii (Adevărul, 20 ianuarie 2005)


“Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi-a cerut scuze, în mod public, miercuri, familiei din Galaţi care a avut de suferit din cauza forţelor de intervenţie ale Poliţiei, care, la sfarşitul săptămânii trecute, au confundat apartamentul acesteia cu cel al unui urmarit general. Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, ministrul a cerut, totodată, „sancţionarea exemplară a poliţiştilor responsabili de eşecul acţiunii de la Galaţi şi de neplăcerile produse familiei Ştefan”. Ministrul a arătat că „Poliţia datorează scuze acestor cetăţeni, afectaţi de neglijenţa şi de lipsa de organizare şi profesionalism a echipei de intervenţie, care nu şi-a pregătit suficient acţiunea, confundând apartamentul familiei Ştefan cu locuinţa unui suspect dat în urmărire”. „Acest gen de incidente, care aduc atingere imaginii Poliţiei, trebuie să dispară”, a apreciat Vasile Blaga. Vinerea trecută, în jurul orei 5, o familie de medici veterinari din Galaţi s-a trezit la usă cu forţele de intervenţie ale Poliţiei, care desfaşurau o acţiune în forţă, pentru prinderea unui infractor. După ce „i-au speriat” bine pe soţii Vasile si Mihaela Ştefan, poliţiştii au plecat, atunci când şi-au dat seama că infractorul pe care îl căutau locuia, de fapt, în apartamentul vecin.”


Dar, remarcăm noi, nici un membru al acestei familii nu practică yoga şi credem că nu face parte din vreo mişcare spirituală. Pentru că, dacă ar fi fost yoghini, în loc de scuze presa ar fi fost plină cu declaraţii aberant senzaţionaliste cum că au fost prinşi făcând sex sau drogându-se, deşi nimic nu ar fi fost adevărat!


Dacă e să se aplice legea în ţara asta, atunci să se aplice pentru toată lumea, în mod egal, fără discriminări!


ANEXĂ… un pic de legislaţie ca să fie mai clar ce s-a petrecut de fapt


Această acţiune a autorităţilor române este abuzivă şi ilegală pentru că s-a bazat pe intimidarea fizică şi psihică a persoanelor aflate în acel imobil şi încalcă flagrant articole de bază din Constituţia României: (art.22 -„Dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică”, art.23 – „Libertatea individuală”, art.30 – „Libertatea de exprimare”) şi din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art 12, art.18, art.20.1). Această descindere în forţă a jandarmeriei a produs traume psihice care cu greu se pot elimina, pentru că nici măcar acum, după atâta timp care a trecut de la aceste incidente, nimeni nu poate garanta că aceste ilegalităţi nu se vor mai repeta.


Pentru cei care nu ştiu, există un set de reglementări care prevede explicit şi detaliat modul în care anchetatorii (poliţişti, jandarmi, procurori) trebuie să procedeze în astfel de cazuri (percheziţii şi ridicări de obiecte). Acesta se numeşte Codul de Procedură Penală şi trebuie în principiu să fie respectat integral în cele mai mici detalii de jandarmi, procurori, poliţişti. Acest Cod există pentru protecţia cetăţenilor, iar încălcarea lui din neglijenţă sau intenţionat reprezintă (conform Codului Penal) neglijenţă sau abuz în funcţie. Dacă prin aceasta se lezează drepturile unor cetăţeni, încălcările Codului de Procedură Penală pot fi incriminate de lege. 


Lista sumară a abuzurilor (nerespectări ale Codului de Procedură Penală)
– la percheziţii, jandarmii şi procurorii trebuie să se legitimeze primii şi din proprie iniţiativă;
– ei trebuie să prezinte mandat de percheziţie corespunzător semnat de judecător completat integral: data, adresă, motiv;
– anchetatorii sunt obligaţi să bată la uşă (sau să încerce uşa să vadă dacă nu cumva este deschisă), şi au voie să “năvălească” (să intre în forţă) doar dacă nu li se deschide;
– chiar dacă au mandat legal de percheziţie, anchetatorii nu au voie să umble prin lucrurile din casă decât în prezenţa martorului din partea proprietarului;
– în orice cameră intră, ei trebuie să fie insoţiţi de proprietarul locuinţei sau de unul dintre locatari;
– trebuie să facă proces verbal cu obiectele confiscate; acesta este o listă detaliată a tuturor obiectelor ridicate, nu o listă generică, şi trebuie să fie semnat şi de martorul din partea proprietarului sau de unul dintre locatari.


Menţionăm că aceasta nu este o listă completă a tuturor neregulilor (încălcări ale Codului de Procedură Penală) comise la percheziţiile efectuate la locuinţele unor yoghini în data de 18 martie 2004… În mod normal, chiar şi o singură neregulă de pe această listă trebuia să ducă la penalizarea corespunzătoare a anchetatorilor.


27 ianuarie 2005 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More