Economia mondială se face țăndări: Pregătiți-vă pentru decenii de criză!

Cu un termen doct, i se spune „criza lanțurilor de aprovizionare”.

Patruzeci la sută dintre mărfurile destinate Statelor Unite ajung aici prin porturile Los Angeles și Long Beach. În larg, sunt mii de containere pline pe nave care așteaptă să acosteze. Câte containere sunt porturile capabile să descarce într-o zi obișnuită?

Noi containere continuă să sosească zilnic. Când vor fi eliminate aceste întârzieri din lanțul de aprovizionare?

Răspunsul este: NICIODATĂ. Dacă sunt mai multe containere decât pot fi descărcate și întârzierile cresc, situația nu se va rezolva niciodată.

Să spunem totuși că de acum încolo nu vor mai sosi alte nave cu containere noi. Tot ar fi nevoie de 30 de zile pentru a descărca toate navele care așteaptă acum în larg.

Apropo, 30 de zile înseamnă intrarea în febra Paștelui și a celorlalte sărbători din această perioadă.

Iar descărcarea containerelor în California este abia începutul lanțului de aprovizionare. După aceea, ele se încarcă în trenuri sau camioane și se transportă la centre de distribuție. Iar de acolo, se încarcă în alte camioane care să le ducă la magazine.

Dar nu e atât de simplu: nici camioanele nu sunt suficiente. Aceasta este o mare parte a problemei lanțului de aprovizionare. Dacă poți să descarci marfa în port dar nu o poți transporta din cauza lipsei camioanelor, la ce folos?

Deci situația nu se ameliorează.

Ați auzit probabil vorbindu-se și de o penurie a semiconductorilor. Însă, nu aveți nevoie de un calculator, deci care e problema? Ei bine, există semiconductori peste tot. Aveți semiconductori în frigider, în mașina de spălat vase, în sistemul audio-video de acasă etc.

Suntem puternic dependenți de mărfurile de import. Ceva radical este necesar să se petreacă. Ar fi bine să încetăm să importăm aceste mărfuri. Iar China ne poate obliga să facem asta, însă din alte motive…

China a adoptat politica zero covid. Aceasta înseamnă că nu va mai tolera nici măcar un caz de infectare pe teritoriul său. Dacă apare chiar și un singur caz, autoritățile vor lua măsuri extreme. Și chiar asta fac.

Însă vorbim despre o țară de 1,4 miliarde de locuitori. Este a doua economie ca mărime din lume. Zero cazuri de covid? Așa ceva este nerealist. Nu poți să ai zero cazuri de covid în această perioadă.

Politica Chinei este sortită eșecului. Numeroase dovezi indică faptul că lockdown-urile nu funcționează. Măștile nu funcționează. Virusul se duce unde vrea el. Își va urma cursul și apoi va dispărea, indiferent de deciziile autorităților.

Dar ce se petrece dacă ai decis că vrei să ai zero cazuri de covid? Atunci îți vei închide economia, sau părți din economie, orașe, noduri comerciale, rețele de transport, fabrici, mai mult sau mai puțin aleatoriu.

Acest fapt, în mod evident, reduce producția economică, dar rupe și lanțul de aprovizionare.

Ce se petrece dacă un puseu al epidemiei duce la închiderea unei fabrici? Sigur, e rău pentru fabrică. Dar dacă fabrica este un furnizor important de produse intermediare pentru o altă fabrică, iar aceasta nu se închide?

Ghici ce? Cealaltă fabrică va rămâne fără activitate pentru că nu primește produsele intermediare.

Falimentele se răspândesc ca o epidemie, iar acesta este un element cheie. Comerțul mondial este un sistem complex și dinamic. În circumstanțe normale, el este foarte eficient.

Însă noi știm că sistemele complexe și dinamice pot fi perturbate foarte ușor. Un singur eveniment mărunt undeva în sistem poate provoca pană apoi în tot sistemul.

De altfel, au loc mai multe evenimente, nu doar unul singur, și ele nu sunt deloc mărunte. Așadar, nicio surpriză că sistemul se blochează.

China trece în prezent printr-o gravă penurie de energie. Peste 50% din producția sa totală de energie provine de la centralele sale pe cărbune. Iar cea mai mare parte din cărbunele folosit de China provine din Australia.

Însă China a declanșat un război comercial cu Australia, deoarece Australia a cerut o anchetă independentă pentru a se stabili originea virusului care a provocat covid, iar China nu a fost de acord.

Rezultatul? Penurie de cărbune în China.

Atunci, ce a făcut China? A introdus controlul prețului cărbunelui.

Dar controlul prețurilor nu funcționează: este un principiu economic elementar. Când plafonezi prețul cărbunelui, obții mai puțin cărbune.

Penuria de cărbune nu dispare, iar China încearcă să facă față dirijând electricitatea către zonele rezidențiale și către zonele foarte populate.

Aspect de înțeles, deoarece Partidul Comunist Chinez nu dorește ca oamenii să înghețe pe întuneric. Ar fi rețeta perfectă pentru tulburări sociale.

Însă, dacă există o penurie de energie și puținul pe care îl ai îl dirijezi către cetățeni, din motive politice, atunci cine este lipsit? Răspuns: fabricile.

Închizi de pildă oțelăriile, ceea ce provoacă o nouă perturbare în lanțul de aprovizionare. Efectul se propagă.

Una dintre industriile importante ale Chinei este cea de extragere a litiului. Ei bine, dacă oprești exploatarea minieră pentru că nu ai suficient cărbune pentru a produce suficientă electricitate, de unde poți procura litiul cu care să produci bateriile pentru a construi o nouă mașină Tesla?

Răspunsul este că nu poți. Lista de așteptare pentru o mașină Tesla este de circa șase luni. Nu intrăm într-o dezbatere despre automobilele Tesla, însă dacă vă doriți unul să nu credeți că îl veți avea prea curând.

Când aduni toate acestea și tragi linie, constați că există o mare problemă.

Un președinte de la o mare companie a spus recent: „Ce este necesar să înțelegem este că am avut nevoie de 30 de ani să construim lanțurile de aprovizionare. Le-am aruncat în aer în trei ani, începând cu 2018, și ele nu pot fi asamblate la loc. Este un fel de Hopa Mitică. Ar fi nevoie de cel puțin 10 ani pentru a reconstrui lanțurile de aprovizionare, dacă nu dorim să renunțăm la comerțul cu China și la globalizare.”

Să nu credeți așadar că toate acestea se vor încheia curând.

Germania este un alt exemplu. Din cauza presiunii grupurilor ecologiste, Germania a renunțat la minele sale de cărbune și la centralele sale nucleare. Ghici ce? Germanii vor îngheța pe întuneric deoarece sunt total dependenți de gazul natural, care, apropo, este un combustibil fosil. Nu pot conta pe energia eoliană și solară, deoarece aceasta este intermitentă și nu poate face față cererii.

Vladimir Putin controlează robinetul gazoductelor. Și îl manipulează cu mare abilitate. El spune: „Vreți gaze naturale? Pregătiți-vă să îmi plătiți mulți bani, sau nu o să primiți deloc.”

Acest fapt va lovi grav producția industrială a Germaniei, care a luat-o deja în jos. Din nou, această situație va afecta lanțurile de aprovizionare.

Acum, să analizăm rolul obligativității vaccinării în perturbările lanțurilor de aprovizionare.

Administrația Biden face presiuni mari pentru impunerea obligativității vaccinării. Există de asemenea multe acte normative pentru obligativitatea vaccinării la nivelul statelor și orașelor americane, în special al Statelor albastre (controlate de Democrați). Cu cât un stat este mai albastru, cu atât obligativitatea este mai strictă.

Dar vaccinurile experimentale cu ARNm nu te împiedică să iei virusul sau să îl transmiți altora, iar eficacitatea lor este foarte mică. De aceea, obligativitatea vaccinării nu are o bază științifică.

Însă lăsați aceste considerații teoretice deoparte și concentrați-vă asupra efectelor practice.

Aruncați o privire către industria aeronautică. Sunt mii, chiar milioane de componente care intră în procesul de producție al unui avion. Aceste componente sunt specializate și se fabrică în locuri diferite. După care sunt expediate și asamblate.

Industria de avionică (electronica de aviație) este foarte puternic concentrată în regiunea Wichita, Kansas, din motive istorice. Aici este un fel de Silicon Valley al avionicii.

Însă această industrie are o rată relativ scăzută de vaccinare, în jur de 50%, în condițiile în care la scară națională, circa 80% dintre americani au primit cel puțin o doză. Însă în această industrie, în mod special, poate pentru că este mai conservatoare, rata de vaccinare este mult mai mică.

Dar, dacă lucrătorii nu sunt vaccinați acum, probabil nu vor fi nici în viitor. Ei știu foarte bine că aceste produse nu se găsesc pe toate drumurile. Dacă nu se vor supune obligativității vaccinării, vor demisiona, vor fi concediați sau se vor pensiona anticipat. Aceasta ar însemna însă o penurie a produselor cruciale de avionică.

Ce se petrece atunci când companiile aeriene nu pot să își schimbe și modernizeze produsele de avionică?

Aceasta înseamnă că avioanele lor rămân fără service, sau intră în service dar nu ies prea curând. Vorbim de șase luni pentru unele sisteme de navigație și comunicații dintre cele mai sofisticate.

Întârzierile se acumulează deja în această industrie. Cum poate fi de folos economiei acest fapt, dacă avioanele rămân inactive din cauza penuriei de componente?

Priviți și impactul obligativității vaccinării asupra piloților. Numeroși piloți ezită să se vaccineze, deoarece studiile indică faptul că ei sunt mai susceptibili să facă cheaguri sangvine decât majoritatea populației.

Ei bine, care este efectul secundar cel mai cunoscut al vaccinurilor? Ați ghicit: cheagurile de sânge.

Cheagurile sangvine nu doar că îi pot ucide, dar le și pot pune capăt carierei, deoarece piloții sunt nevoiți să treacă periodic prin teste de sănătate riguroase.

Southwest Airlines a fost obligată recent să anuleze mii de zboruri. Ulterior, American Airlines a anulat și ea mii de zboruri. Companiile aeriene au încercat să susțină că a fost din cauza vremii. Însă cum poate afecta vremea doar o companie sau alta?

Nu a fost din cauza vremii, a fost din cauza piloților (și a controlorilor de trafic) care au făcut greve spontane din cauza obligativității vaccinării.

A, și obligativitatea vaccinării a fost extinsă și la mari companii aeriene de transport de mărfuri, ca FedEx sau UPS care operează în toate colțurile lumii.

Dacă avioanele lor nu zboară, aceasta va duce la noi perturbări ale lanțurilor de aprovizionare.

Perturbarea lanțurilor de aprovizionare reprezintă o problemă colosală. O problemă generală. Ea nu va dispărea prea curând, deoarece va fi nevoie să se desfacă și să se refacă ceea ce s-a produs în decenii de globalizare.

Va fi necesar să ne obișnuim. Când spunem că e nevoie să ne obișnuim, nu ne referim la un ghinion pasager. Problema va continua mult și bine.

Analiză realizată de James Richards

Citiți și:
Avertismentul unui economist: Urmează o criză fără precedent, ce le va depăși pe cele din 2010 și 1929
Ești pregatit? Fără curent electric, viața la oraș va fi extrem de grea
Interviu cu Jean Tardy despre Marea Resetare: «O formă de control social complet» (I)

 

yogaesoteric
17 martie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More