Enel: Contoare inteligente obligatorii
Înlocuirea contoarelor electrice de către firmele subcontractoare ale ENEL a trezit un val de reacții de indignare din partea cetățenilor din Constanța. În ultima perioadă, mai mulți locuitori au fost surprinși de modificările pe care sunt obligați să le accepte fără a li se cere un punct de vedere. Mai mult decât atât, mulți dintre aceștia reclamă faptul că nu sunt anunțați și nici informați în prealabil. Reprezentanții E-Distribuție Dobrogea au precizat, pentru Replica, faptul că procedura de față este obligatorie.
Mai mulți cetățeni au contactat ziarul Replica de Constanța, precizând că au fost surprinși în momentul în care o firmă subcontractoare a ENEL a anunțat că urmează să le intre în casă pentru a le înlocui contorul electric. Mai exact, oamenii spun că s-au trezit la ușă cu doi electricieni de la o firmă subcontractoare care le-a transmis faptul că au venit pentru a înlocui contorul vechi cu unul nou.
,,Nimeni nu a dat niciun fel de explicație pentru înlocuirea contoarelor, ci au început operațiunea, trecând să înlocuiască toate aparatele, chiar dacă ele sunt funcționale și nu dau semne că ar avea vreo problemă. Nu am fost anunțați, nici măcar proprietarul locuinței nu știa că se va înlocui contorul. Așa cum facturile se pot primi prin e-mail, nu era normal ca oamenii să fie informați?”
Problema cu care se confruntă oamenii este faptul că sunt obligați să permită accesul firmei subcontractoare pentru a executa această operațiune, fără a fi înștiințați prin intermediul e-mailului. Singurul gest care a fost făcut de firmă a fost acela de a monta un afiș pe scara blocului prin care anunțau programul, dar și perioada în care se vor efectua lucrările.
Ce spun reprezentanții Enel
„E-Distribuție Dobrogea continuă și anul acesta proiectele de investiții în digitalizare și modernizare a rețelei, inclusiv prin instalarea de noi contoare inteligente. Firma la care faceți referire ne este partener în demersul de înlocuire a contorului clasic cu un smart meter și respectă procedurile în vigoare, inclusiv cele de informare a clienților, prin afișe postate la avizierul scării. Programul săptămânal al lucrărilor pentru un bloc sau, în cazul cartierelor rezidențiale formate din case, pentru o stradă întreagă este transmis pentru mai multe zile, tocmai pentru a acoperi și situațiile în care clienții nu sunt găsiți acasă și sunt necesare reveniri la adresă”, transmit reprezentanții E-Distribuție Dobrogea.
Ce reprezintă contorul smart?
Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care va înlocui treptat generația veche de contoare, conform planurilor aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Procedura de înlocuire a contoarelor clasice cu unele smart este una obligatorie, nefiind nevoie de acordul proprietarului
Prezentate ca fiind contoarele viitorului, care vor facilita relaţia distribuitor-client, contoarele inteligente ridică serioase semne de întrebare.
Iată câteva dintre problemele asociate cu acest tip de contor:
– invadarea intimităţii căminului şi spionarea activităţii casnice. Este un spion pentru casa ta, pe proprietatea ta personală. Detectează tot ce este legat la electricitate. Strânge date despre stilul tău de viaţă, despre când şi cât foloseşti electronicele şi transmite datele tale înapoi într-un loc centralizat;
– contorul foloseşte un emiţător radio ataşat pentru a trimite informaţii detaliate despre consumator către furnizor:
– emite radiaţii electromagnetice constant ce periclitează sănătatea celor din perimetrul contorului. Aceste semnale intermitente sunt transmise în frecvenţa 902-928 MHz cu o radiație de aproximativ 166 microwați (µW/cm2) la o distanţă de 3 metri şi până la 8800 µW la jumătate de metru apropiere;
– există un plan de grilă internaţional prin care se urmărește să se pună aceste contoare digitale atât pe ceas de gaz cât şi de apă, ţelul fiind continuarea şi mărirea controlului furnizorilor asupra consumatorilor.
Citiți și:
Contoarele aşa-zis inteligente – o nouă modalitate de spoliere, îmbolnăvire, subjugare şi control total al fiinţelor umane de pe această planetă (I)
Supravegherea în masă şi modelarea comportamentului în era digitală. Ce se mai poate face?
yogaesoteric
10 iulie 2021
informatiile se trimit la distribuitor, nu la furnizor;
sistemul stie daca esti acasa, dar nu stie daca ai pornit un calorifer sau o plita;
contorul e proprietatea distribuitorului, cam pune ce vrea;
transmiterea informatiilor se face prin mai multe metode, depinde de zona: PLC, radio, GSM, GPRS, Bluetooth, WiFi, etc;
nu apar smart metering-ul dar macar sa fie corecte informatiile