Este timpul să adăugăm schizofrenia la lista simptomelor neobișnuite ale „covidului lung”?

Deși multe cazuri de covid-19 sunt ușoare, potențialul virusului de a incapacita sau de a afecta victimele nu poate fi subestimat. În primul rând, SARS-CoV-2, virusul care provoacă covid, poate declanșa leziuni cerebrale la propriu. Pe lângă toate celelalte organe care pot fi afectate de covid, cum ar fi plămânii, inima și rinichii, virusul a găsit o modalitate de a se strecura în interiorul craniului.

Un nou studiu publicat în revista Psychiatry Research sugerează că există o creștere de 11 procente a riscului de schizofrenie în cazurile severe de covid, autorii sugerând că schizofrenia ar fi probabil necesar să fie adăugată la constelația tot mai mare de simptome cunoscute sub numele de covid de lungă durată.

Pentru a găsi această legătură, un trio internațional de cercetători a analizat două baze de date genetice publice, una pentru infecții cu covid simple (122.000 de cazuri) și alta cu infecții care au necesitat spitalizare (32.000 de cazuri) și un număr combinat de 4,5 milioane de controale. Pentru a înțelege mai bine relația cauză-efect, ei au aplicat o metodă numită randomizare mendeliană, un model de studiu utilizat de la începutul anilor ’90 care se bazează pe principiile inițiate de Gregor Mendel, cunoscut ca părintele geneticii moderne.

Cercetătorii au folosit câteva modele diferite pentru a se asigura că rezultatele lor sunt corecte.

În timp ce infecția virală nu poate crește riscul de schizofrenie, spitalizarea covid-19 a fost asociată cu o creștere de 11% a riscului de schizofrenie”, au raportat cercetătorii.

Deși o creștere de 11 procente poate să nu pară foarte mare, este un aspect important atunci când se ia în considerare cât de debilitantă poate fi schizofrenia. Această tulburare psihică este adesea neînțeleasă și stigmatizată, chiar și de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Încă de la începutul pandemiei, s-a raportat că pacienții cu schizofrenie sunt mai predispuși să moară din cauza covid, un studiu realizat în 2021 pe locuitori din New York constatând că pacienții cu schizofrenie erau de aproape trei ori mai predispuși să moară, fiind al doilea factor de risc pentru mortalitate, după vârstă. Această constatare se potrivește cu datele disponibile încă din anii ’80 care arată că persoanele cu schizofrenie sunt mai predispuse la moarte prematură.

Tulburările de sănătate psiho-mentală au înregistrat o creștere abruptă de la începutul pandemiei, cu creșteri ale depresiei, anxietății, tulburărilor de stres post-traumatic, insomniei și altele. Descoperirea unei legături între spitalizarea covid și schizofrenie adaugă dovezi la cât de gravă poate fi această boală.

Cu toate acestea, cercetătorii notează mai multe limitări ale cercetării lor, inclusiv utilizarea seturilor de date genetice ale persoanelor cu ascendență doar europeană. De asemenea, ei nu au putut lua în considerare variabilele de mediu, „care sunt esențiale atât pentru schizofrenie, cât și pentru covid-19”, raportează autorii. Dar, după cum s-a menționat, au urmărit să controleze acest aspect prin utilizarea unor modele diferite.

Ei concluzionează că schizofrenia ar fi necesar să fie explorată ca unul dintre posibilele simptome ale covidului lung, o afecțiune caracterizată prin probleme de sănătate pe termen lung care persistă luni sau chiar ani de zile. Multe persoane cu covid lung acuză „ceață cerebrală” sau disfuncții cognitive, precum și oboseală extremă, dureri de cap, palpitații cardiace, dureri articulare și tulburări de sânge. Un studiu recent din Scoția a comparat 33.000 de persoane care au contractat covid cu 62.000 de persoane care nu au fost niciodată infectate și a constatat că 1 din 20 de persoane încă nu se recuperase între șase și 18 luni de la infectare. Alți 42 la sută s-au recuperat doar parțial.

Autorii au uitat totuși să menționeze un „un mic amănunt”: câți dintre cei incluși în studiu erau vaccinați.

Citiți și:
Posibile legături între noi cazuri medicale bizare și înțepat
Cel mai important expert sud-african în coronavirus: „Scopul vaccinurilor este de a controla și ucide o mare parte a populației”
Interviu cu profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel, despre medicină, pandemie, coronavirusuri, vaccin anti-covid-19

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More