UE vrea să ofere Ucrainei 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va acorda Kievului 18 miliarde de euro anul viitor pentru a continua lupta împotriva Rusiei, a informat Reuters.

Angajamentul a venit în a doua zi a summitului liderilor UE de la Bruxelles, unde a fost discutat sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Potrivit lui von der Leyen, Kievul estimează că pentru a administra țara are nevoie de 3-4 miliarde de euro „pentru aspectele esențiale” în fiecare lună.

Până acum, în acest an, UE a pus la dispoziția Kievului 19 miliarde de euro. În perspectiva anului 2023, UE s-a angajat să acorde Kievului 1,5 miliarde de euro pe lună. Restul sprijinului lunar pentru guvernul ucrainean va proveni din buzunarele contribuabililor americani și ale instituțiilor internaționale, potrivit lui von der Leyen.

În timp ce americanii și europenii deopotrivă se luptă cu o inflație galopantă și cu creșterea prețurilor la energie, guvernele lor par hotărâte să continue să pompeze zeci de miliarde de dolari în Ucraina pentru a finanța guvernul corupt și pentru a continua războiul proxy al NATO.

Este foarte important pentru Ucraina să aibă un flux de venituri previzibil și stabil”, a declarat von der Leyen.

Adresându-se liderilor UE la summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut mai multe solicitări. El vrea sancțiuni „noi, puternice” împotriva Rusiei și Iranului. Zelensky dă vina pe Teheran pentru loviturile cu drone ale Moscovei, dar nu există dovezi clare că iranienii au vândut Moscovei aceste arme. În ciuda negărilor repetate din partea Rusiei și Iranului, atât UE, cât și Regatul Unit au impus noi sancțiuni Iranului din cauza acuzațiilor că Rusia a bombardat Ucraina cu drone iraniene.

De asemenea, Zelensky a cerut UE să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. În ultimele săptămâni, Berlinul a trimis primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, iar Parisul a promis mai multe sisteme de apărare aeriană. Zelensky a avertizat, de asemenea, că intensificarea atacurilor aeriene ale Moscovei asupra infrastructurii civile din Ucraina, provocată de atacurile teroriste ucrainene repetate și de bombardamentele din interiorul Rusiei, va duce la o criză a refugiaților în Europa.

Teroarea rusă împotriva instalațiilor noastre energetice are ca scop să cauzeze cât mai multe probleme Ucrainei cu electricitatea și căldura în această toamnă și iarnă, astfel încât cât mai mulți ucraineni să se mute în țările voastre”, a declarat Zelensky la summit. UE examinează acum modul în care poate sprijini Ucraina în restabilirea alimentării cu energie electrică și apă, a spus von der Leyen.

În același timp, parlamentul Germaniei a adoptat un pachet masiv de salvare de 200 miliarde euro (195 de miliarde de dolari) pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față crizei energetice cauzate de sancțiunile Washingtonului împotriva Rusiei. Înainte de începerea războiului, Rusia furniza aproximativ o treime din gazul european, iar Germania depindea de Moscova pentru mai mult de jumătate din aprovizionarea cu gaze.

După ce gazoductele Nord Stream au fost sabotate, președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să livreze gaz în Europa prin intermediul unei conducte Nord Stream 2 care nu a fost avariată. Această ofertă a fost respinsă rapid de Berlin.

În prezent, există zvonuri că membrii Camerei Reprezentanților ai Partidului Republican sunt frustrați de mentalitatea „cec în alb” față de Ucraina…

Înainte de înlocuirea președinților în funcție după alegerile de la jumătatea mandatului din ianuarie, membrii ambelor partide din Congresul SUA vor, se pare, să adopte un alt pachet masiv de ajutor pentru Ucraina. Se vorbește de 50 de miliarde de dolari. Aceasta pentru a menține războiul de la Kiev încă un an, dar este posibil ca această sumă să crească. Washingtonul a finanțat deja războiul din Ucraina cu peste 67 de miliarde de dolari în acest an, în principal sub formă de ajutor militar, și ar urma să crească această sumă la peste 115 miliarde de dolari.

Citiți și:
Ursula von der Leyen se opune cererilor de încetare a focului în Ucraina: „Sunt multe în joc, nu doar pentru Ucraina ci și pentru ordinea mondială”
„Reconstrucția” Ucrainei, în cârca țărilor UE. Președinta Comisiei Europene vrea 5 miliarde de euro pe lună pentru Kiev

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More