Ești pregătit pentru lumea ce vine?
„Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană.” – Hipocrate
Trăim acum vremuri tulburi care pot fi înțelese din punct de vedere alimentar prin 3 variabile majore care se mișcă în toate direcțiile neîncetat.
Prima variabilă este cea legată de semnele finalului epocii moderne începută acum cca 4 secole, ce a durat până prin 1990, și care a avut ca repere majore individualismul, egoismul, rațiunea, progresismul, renașterea, iluminismul, capitalismul, și trecerea într-o perioadă de convulsii (cca 40-50 de ani) care prevestește epoca postmodernă, marcată de repere complet modificate, și anume epoca comunităților (vezi grupurile pe rețele de comunicare virtuală), epoca empatiei, epoca hedonismului (vezi puterea imaginii pe Instagram), epoca magiei (vezi Harry Potter), epoca altruismului, epoca trăirii în prezent, epoca nomadismului, epoca tribalismului (triburile digitale), epoca tradiționalismului, epoca naturismului etc.
O astfel de epocă post modernă poate fi înțeleasă asociind lumea antică (lumea lui Homer, Socrate, Platon) cu tehnologia din zilele noastre. Semnele acestei epoci postmoderne în care am început să fim desantați este înțeleasă foarte bine de copiii noștri și mai puțin de noi, părinții. Orice schimbare este dificil de înțeles și de digerat de către om. „Apostolii” acestei noi epoci postmoderne au scris până acum zeci de cărți și aș cita doar doi, și anume Seth Godin și Michel Maffesoli. Ca răspuns la această situație, elita marilor orașe din lume care a beneficiat din plin de beneficiile epocii moderne, se mută la țară (temporar sau definitiv).
A doua variabilă majoră a acestor vremuri (perioada dintre epoca modernă și epoca postmodernă) este legată de mesajele de alarmă transmise de această elită a epocii moderne aflate în pierdere accelerată de viteză pe care le-aș sintetiza în număr de trei, și anume frică, foamete, frig, care slăbesc sistemul imunitar al poporului. Prăpastia dintre elite și popor este așa de mare încât cele două lumi nu se mai suportă. Astfel, popoarele se revoltă și apar ca din senin crize sociale, crize sanitare, crize climatice, crize alimentare, crize economice, crize energetice, crize tehnologice etc.
În fața acestor 3 cuvinte (frică, foamete, frig) avem nevoie ca răspuns de un sistem imunitar puternic, fortificat natural prin reîntoarcere la origini, la alimentația și stilul de viață al strămoșilor noștri. Se cuvine să facem recurs la P.V. Marchesseau, părintele Naturopatiei, care a descris pe 3000 de pagini baza echilibrului fizic și psiho-mental al unui om sănătos. Este necesar să parcurgem această perioadă de convulsii cu încredere în forțele noastre, printr-o abordare optimistă dacă vrem să o trecem cu bine.
A treia variabilă majoră în ceea ce privește parcurgerea echilibrată a acestei perioade tulburi este legată de abandonarea noțiunii de aliment și integrarea noțiunii de hrană cu dimensiunile ei, și anume indice antioxidant ridicat, indice glicemic scăzut, indice nutrițional ridicat. Nu poți lupta cu pandemia actuală decât cu un organism capabil să lupte cu radicalii liberi (rezultanți din alimente chimizate, aer poluat, frică etc.), decât cu o hrană puternic antioxidantă care să anihileze acești radicali. Cel mai bun exemplu de luptă împotriva unei boli grele (cancer la creier) ni-l redă David Servan Schreiber, profesor de Neurochirurgie la Paris, care în anul 1991, după diagnosticul primit (maxim 3 luni de trăit), a luat decizia să treacă pe o hrană puternic antioxidantă, decizie care i-a prelungit viața cu aproape 20 de ani (vezi cartea Anticancer în limba română).
Un om echilibrat are nevoie de 3 tipuri de hrană, și anume: o hrană sufletească pe care o poți primi în familie și la biserică, după cum spunea Petre Țuțea (mă mișc între Dumnezeu și neamul meu), o hrană intelectuală (lecturi potrivite) și o hrană fizică pe care o putem regăsi dacă abandonăm alimentele din supermarket și ne întoarcem la alimentația strămoșilor noștri, ceea ce elita lumii face deja de cca 20-30 de ani. Este momentul ca și clasa mijlocie să facă pasul (observăm deja demersul în țările vest europene) de a redeveni stăpân pe propria alimentație (sisteme de cumpărare în grup de consumatori direct de la țărani), urmând ca apoi restul poporului să facă și el această transformare urmându-și noua elită.
Doar sub această formă cu decizii responsabile aș putea să vă urez astăzi Poftă Bună în loc de Noroc Bun!
Deviza mea pe care ți-o propun este: Transformă-ți obiceiurile legate de hrană și apă! Transformă-ți stilul de viață!!
Singur nu vei reuși această transformare (99% din cei care încep se lasă după câteva luni), ai nevoie de ajutor profesional. Vei reuși această transformare doar la nivelul unui grup format din minim 10 familii de cunoscuți și prieteni.
Avram Fițiu
Citiți și:
Consolidaţi-vă sistemul imunitar prin alimentaţie, nu prin medicamente!
Avantajele certe ale alimentaţiei vegetariene. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni renunţă la carne
yogaesoteric
18 martie 2022