Europa cedează fricii: „Divina comedie” cenzurată

În Olanda, s-a publicat o nouă traducere a tezaurului literar La Divina Comedia, scrisă de poetul și scriitorul italian medieval Dante Alighieri. O traducătoare belgiană a editat celebra lucrare pentru a fi „mai prietenoasă și mai accesibilă” spune ea, ceea ce înseamnă, printre altele, că în prima parte a cărții, numită „Infernul”, ea a refăcut unul dintre pasajele principale despre Mahomed și chiar a omis numele din carte. Dante a scris „Infernul” între anii 1304 și 1307.

Într-un interviu la Radio 1, care descria noua traducere în olandeză ca fiind foarte frumoasă, traducătoarea Lies Lavrijsen a justificat omiterea numelui lui Mohammed spunând că dorește ca această capodoperă să fie disponibilă pentru cel mai larg public posibil, în special pentru cei mai tineri.

Știam că dacă lăsăm acest pasaj așa cum era, vom afecta în mod inutil o mare parte a cititorilor”, a spus ea apărând alegerea.

În plus, potrivit ei, decizia a fost luată „în perioada tensionată în care profesorul Samuel Paty a murit în Franța”. Profesorul a fost decapitat în octombrie 2020, lângă Paris, de un tânăr musulman cecen.

Cu toate acestea, pasajul cenzurat din „Infernul” este o parte crucială a lucrării, atunci când însuși Dante intră în iad și întâlnește multe figuri istorice care au fost aruncate acolo „pentru păcatele lor mai mult sau mai puțin grave”.

Muhammad apare în Canto XVIII și este pedepsit pentru răspândirea „religiei sale, care a semănat lupte pe Pământ”.

Potrivit traducătoarei, profetul musulman este descris într-un mod deosebit de disprețuitor.

În limba engleză, versetul spune: „Uite cât de răsucit și sfâșiat este Mahomed! Ali merge în fața mea, cu fața despicată de la bărbie până la coroană, doborât de durere.”

Potrivit ziarului flamand De Standaard, unii traducători olandezi consideră edițiile ciudate, în timp ce alții acuză cenzura absolută. Pur și simplu nu înțeleg cum pot fi eliminate aceste pasaje.

Citiți și:
De unde vine si cine finanțează noul comunism cultural?
În America a început arderea cărților pentru copii. Celebrul dr. Seuss interzis chiar de ziua lui, la semnalul lui Biden

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More