Evoluția societății poate surprinde omenirea în următorii 20-30 de ani. Suntem pregătiți să acceptăm și să ne adaptăm noilor orizonturi?

 

În 1998, Kodak avea 170.000 de angajați și vindea în întreaga lume 85% din hârtia foto. În doar câțiva ani, modelul lor de afacere a dispărut și au dat faliment. Ce s-a petrecut cu Kodak se va petrece cu o mulțime de industrii, în următorii 10 ani. Și majoritatea oamenilor nu conștientizează acest proces. Ne-am fi imaginat, în 1998, că 3 ani mai târziu nu se vor mai face fotografii pe hârtie fotografică? Cu toate acestea, camerele digitale au fost inventate în 1975 iar primele au avut doar 10.000 de pixeli, dar a urmat legea lui Moore. La fel se va petrece și cu toate tehnologiile exponențiale; la început a fost o dezamăgire pentru o lungă perioadă de timp până să devină, în doar câțiva, ani mult mai avansate și populare.

La fel se petrece acum cu inteligența artificială, sănătatea, automobilele autonome electrice, educația, imprimarea 3D, agricultura și locurile de muncă. Bine ați venit la a patra Revoluție Industrială. Bine ați venit în Epoca Exponențială.

Software-ul va reorienta majoritatea industriilor tradiționale în următorii 5-10 ani. Uber este doar un instrument software. Nu deține nicio mașină, dar este acum cea mai mare companie de taxi din lume. Airbnb este cea mai mare companie hotelieră din lume, cu toate că nu deține niciun fel de proprietăți.

Inteligența artificială

Calculatoarele devin exponențial mai bune în înțelegerea lumii. Recent, un calculator a depășit cel mai bun jucător de Go (un joc strategic si complex, comparat cu șahul) din lume, cu 10 ani mai devreme decât era de așteptat.

În SUA, tinerii avocați deja nu mai primesc locuri de muncă. Datorită IBM Watson (Watson este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil de a răspunde la întrebări puse în limbaj natural), puteți obține consiliere juridică (până în prezent pentru aspecte mai mult sau mai puțin de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, comparativ cu o precizie de 70% atunci când este efectuată de către om. Așa că, dacă studiați dreptul, opriți-vă imediat. Vor fi cu 90% mai puțini avocați în viitor; doar specialiștii vor rămâne.

Watson oferă deja asistență medicală în diagnosticarea cancerului, de patru ori mai precisă decât asistența medicală umană.

Facebook are acum un software de recunoaștere a formelor, care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii.

Până în anul 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii.

Autovehicule autonome

Anul acesta se estimează că vor apărea pe piață primele mașini care se autoconduc.
În jurul anului 2020, întreaga industrie va începe să fie reorientată. Nu veți mai dori să dețineți o mașină. Veți solicita o mașină printr-un simplu apel telefonic, mașina va apărea la locația dumneavoastră și vă va conduce la destinație. Nu va fi necesar să o parcați, veți plăti doar pentru distanța parcursă și poate fi productivă în timpul conducerii. Copiii noștri nu vor primi un permis de conducere și nu vor deține o mașină.

Orașele se vor schimba, deoarece vom avea nevoie de 90-95% mai puține mașini decât astăzi. Vom putea transforma fostele locuri de parcare în parcuri.

La nivel mondial, 1,2 milioane de oameni mor anual în accidente de mașină. Acum avem câte un accident la fiecare 100.000 de km; cu conducere autonomă, numărul va scădea la un accident la fiecare 10 milioane de km. Acest lucru va salva un milion de vieți în fiecare an.

Cele mai multe companii de automobile ar putea ajunge în stare de faliment. Companiile auto tradiționale încearcă o abordare evolutivă și construiesc doar o mașină mai bună, în timp ce companiile tehnologice (Tesla, Apple, Google) revoluționează industria construind un calculator pe roți (o mașină computerizată).

Inginerii de la Volkswagen și Audi sunt complet îngroziți de Tesla (companie de mașini electrice). Companiile de asigurări vor avea probleme masive deoarece fără accidente polițele de asigurare vor deveni de o sută ori mai ieftine. Modelul lor de afaceri de asigurare auto va dispărea.

Industria imobiliară și orașele se vor schimba

Dacă vor putea lucra în timp ce fac naveta, oamenii se vor muta din metropole, pentru a trăi într-un cartier mai frumos. Mașinile electrice vor fi folosite pe scară largă până în 2020. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase deoarece toate mașinile vor funcționa pe bază de electricitate. Energia electrică va deveni uluitor de ieftină și curată/nepoluantă. Producția de energie solară se află pe o curbă ascendentă deja de 30 de ani, dar numai acum se poate vedea impactul ei. Anul trecut, a fost produsă la nivel mondial mai multă energie solară decât energie fosilă (neregenerabilă). Prețul pentru energia solară va scădea atât de mult încât toate companiile de cărbune vor ieși din afaceri până în anul 2025. Energia electrică ieftină va duce la o abundență de apă ieftină. În cele mai multe locuri nu lipsa apei este o problemă, ci accesul la apa potabilă. Imaginați-vă cum va fi dacă toți vom putea avea oricâtă apă curată vrem, aproape gratis.

Sănătate

Actualmente sunt în curs de dezvoltare dispozitive medicale care sunt conectate la telefon, având funcția de a scana retina, proba de sânge și de a evalua respirația, identificând astfel o multitudine de boli. Datorită prețului mic, în câțiva ani toată lumea va avea acces la servicii medicale instituționalizate.

Imprimare 3D

Prețul unei imprimante 3D a coborât de la 18.000 de dolari la 400 de dolari în 10 ani. În același timp, o astfel de imprimată a devenit de 100 de ori mai rapidă. Toate companiile mari de pantofi au început să printeze pantofi folosind tehnologia 3D.
Piese de schimb de avion sunt deja tipărite în 3D. Stația spațială are acum o imprimantă 3D care elimină necesitatea numărului mare de piese de schimb, folosite în trecut.

Telefonia mobilă

La sfârșitul acestui an, noile telefoane inteligente vor avea posibilități de scanare 3D. Vă veți putea scana picioarele în 3D și apoi vă puteți printa acasă pantoful perfect. În China au printat deja în 3D o clădire de birouri de 6 etaje. Până în 2027, 10% din tot ceea ce se produce, va fi printat 3D.

Oportunități de afaceri

Dacă vă gândiți la o nișă pe care vreți să intrați, întrebați-vă: „În viitor, crezi că vom avea așa ceva?”. În cazul în care răspunsul este da, atunci cum poți face ca acest lucru să se petreacă mai devreme? În cazul în care nu funcționează și pe telefon, uită ideea.

Ca orientare generală: orice idee proiectată pentru a avea succes în secolul XX este sortită eșecului în secolul XXI.

Locuri de muncă

70-80% din locurile de muncă vor dispărea în următorii 20 de ani.
Vor fi multe locuri de muncă noi, dar nu este clar dacă vor exista suficiente într-un timp atât de scurt.

Citiți și:

Cum va arăta lumea în 2030

Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

Cele mai noi tehnologii nu sunt neapărat şi cele mai bune tehnologii pentru umanitate

 

yogaesoteric
5 septembrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More