Există bacterii în creierul uman?

 

Suntem din ce în ce mai conştienţi că ceea ce se petrece în intestinele noastre ne afectează cumva funcţiile creierului, deşi cum are loc aceasta este încă subiect de dezbatere.

La fel, se crede despre creier că este un mediu steril, cu o barieră care îl protejează de invadatorii moleculari şi de infecţii. Dacă bacteriile din stomac ne afectează creierul, atunci o fac indirect – prin substanţele chimice pe care le produc microbii sau prin conexiunile nervoase între intestin și creier. Însă, recent, în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii pentru Neuroştiinţe, o lucrare dintre cele prezentate cu această ocazie a îndrăznit să pună sub semnul întrebării această presupunere.

Studiile neurocercetătoarei Courtney Walker şi ale neuroanatomistei Rolinda Roberts de la Universitatea din Alabama, au analizat postmortem 34 de eşantioane recoltate din creiere umane şi au găsit ceva surprinzător, bacterii, în absolut fiecare probă în parte. În plus, ţesutul cerebral nu prezenta niciun semn de boală sau inflamare, aşa că nu părea că bacteriile provocaseră vreo daună ţesuturilor cerebrale. Majoritatea bacteriilor identificate erau, în acelaşi timp, şi tipuri de microbi care se găsesc în intestin, conform Science. Bacteriile au fost găsite cu o densitate mai mare în anumite părţi ale creierului, inclusiv în hippocampus şi cortexul prefrontal.

Creierele postmortem sunt analizate destul de rar cu ajutorul microscopiei electronice, o tehnică de imagistică foarte puternică, acesta putând fi motivul pentru care alţi cercetători în neuroştiinţe nu le-au observat până acum.

„Pur şi simplu nu se petrece atât de des să pui un neuroanatomist să lucreze cu o colecţie de creiere“, a declarat Roberts pentru revista Science.

Ca să elimine posibilitatea contaminării ulterioare cu bacterii a eşantioanelor recoltate, cercetătorii au revenit cu imagistica creierelor în cazul şoarecilor. În cazul a zece creiere studiate imediat după moartea acestora, oamenii de ştiinţă au găsit din nou bacterii în locuri similare. Iar la şoarecii înmulţiţi astfel încât să nu fie contaminaţi cu microbi, n-au găsit nicio bacterie în creier.

„Creierul este un mediu steril – e un fapt de necontestat”, a declarant, pentru Live Science, Amesh Adalja, doctor specializat în boli infecţioase, de la Centrul pentru Siguranţa Sănătăţii al Universităţii Johns Hopkins. „Faptul că s-au găsit (bacterii, n.t.) acolo care nu dăunează deloc, distruge o mare parte din această convingere.”

Toate acestea ne arată că suntem abia la începutul unor cercetări care până în final vor trebui să demonstreze prezenţa sau absenţa unui „microbiom cerebral”. Dacă însă până la urmă se va confirma că realmente există bacterii care locuiesc în creier, următoarea întrebare la care va fi necesar să fie dat un răspuns va fi: Oare ce caută ele acolo?

Citiți și:

Credeai că te cunoşti? Iată nişte aspecte spectaculoase despre tine, pe care nu le ştiai până acum

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei unui sistem de «curăţare» a creierului

 

yogaesoteric
20 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More