Expert OSCE în libertate religioasă despre expoziția anti-ortodoxă de la AFI Cotroceni: Exemplu de analfabetism religios primitiv

Profesorul Cătălin Raiu, membru în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE, consideră că expoziția de „kitsch-uri” găzduită de AFI Cotroceni, în care mai multe simboluri ortodoxe sunt menționate ca exponate, este un „exemplu de analfabetism religios primitiv care generează hate speech”. Raiu atrage atenţia că nu este normal să fie călcate în picioare, în numele democrației, simboluri religioase.

Este un exemplu de analfabetism religios primitiv care generează «hate speech», adică retorică menită să învrăjbească la ură motivată religios. Toate organizațiile internaționale (ONU, OSCE, UE, Departamentul de Stat al SUA etc.) iau în serios această temă a retoricii motivată religios. Acestea solicită și autorităților publice să intervină în astfel de cazuri și să dezvolte politici publice pentru a educa populația în spiritul libertății religioase.

Democrația nu ne dă dreptul să călcăm în picioare o comunitate religioasă, pentru că toate comunitățile religioase sunt expresii directe ale asocierii unor cetățeni în numele unei credințe comune și libertății de conștiință. Oamenii care nu sunt de acord cu o anumită credință au cadre formale în care își pot manifesta dezacordul și aceste cadre nu pot lua forma unui așa-zis «act artistic» cum este această expoziție. Suntem încă mult prea departe de spiritul consensual al libertății religioase care întârzie să apără în România chiar și la peste 30 de ani de la Revoluție”, a precizat Cătălin Raiu.

Citiți și:
Dictatura Noii Ordini Mondiale se va impune cu ajutorul prostului majoritar, în special al celui ‘cu școală’!
Schizofrenie colectivă
Experimentul lui Asch și conformismul de grup. Ce este important să reținem?

yogaesoteric
3 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More