Experţii au descoperit că până şi bacteriile pot comunica prin impulsuri electrice

 

Cercetătorii au descoperit că bacteriile sunt mult mai organizate decât s-a crezut până acum.

Bacteriile sunt deja un mare pericol pentru oameni (şi pentru aproape tot ce nu este bacterie de altfel), din ce în ce mai multe specii de microbi devenind rezistente la antibiotice.

Mai rău, savanţii au mai descoperit nişte aspecte uimitoare despre organismele aparent simple pe care le numim generic bacterii. Cireaşa de pe tort o reprezintă faptul că îşi transmit impulsuri electrice pentru a recruta alte specii în comunităţile lor.

Aceasta este concluzia unei noi cercetări asupra biofilmelor – stratul subţire de celule format atunci când bacteriile se lipesc de o suprafaţă. Acestea se găsesc în diverse locuri, de la placa dentară la suprafaţa rocilor, reprezentând un motiv particular de îngrijorare pentru cercetători din cauza diversităţii compoziției acestora. Bacteriile nu atrag o singură specie, ci o sumedenie, ceea ce le face pe toate la un loc rezistente la orice chimicale şi antibiotice.

Se estimează că biofilmele sunt responsabile pentru mai mult de 80% dintre toate infecţiile din trup.

O echipă de cercetători de la Universitatea California, San Diego, a descoperit că bacteriile din biofilme trimit impulsuri electrice în afară cu scopul de a recruta noi indivizi. „În acest fel, bacteriile din biofilme pot exercita un control dinamic şi de la distanţă asupra celulelor care nu fac parte din comunitate”, explică Gurol Suel, cercetătorul care a condus acest studiu.

Acest studiu este asociat cu altul, realizat de aceeaşi echipă, în care au descoperit că bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice, asemeni neuronilor. Pori mici permit bacteriilor să transmită molecule care să călătorească în afara organismelor acestora. În acest fel, ionii de potasiu pot trece prin tot biofilmul. S-a observat că bacteriile din centru trimit astfel de impulsuri atunci când au un deficit de nutrienţi, încetinind creşterea bacteriilor din exterior care consumă mai mult. De asemenea, aceste „canale de comunicaţie” cu ioni de potasiu sunt folosite la recrutarea noilor bacterii, întrucât s-a observat că astfel de semnale pot fi emise şi în afara comunităţii.


Citiţi şi:

Sfârşitul medicinei cu substanţe chimice: În SUA a fost descoperită o superbacterie rezistentă la TOATE antibioticele cunoscute

Cu mult timp înainte de folosirea pastilelor ce se bazează pe sinteza chimică, strămoşii noştri utilizau aceste 12 antibiotice perfect naturale

 

yogaesoteric
22 februarie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More