Experţii norvegieni solicită autorităţilor să renunţe definitiv la vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca

Un comitet de experți înființat de guvernul norvegian pentru a analiza vaccinurile anti-covid produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson a stabilit luni, 10 mai, că este potrivit ca țara să renunțe la aceste seruri din cauza riscului dezvoltării unor efecte secundare rare, dar grave.

Nu recomandăm utilizarea vaccinurilor bazate pe tehnologia vectorilor virali în programul național de imunizare”, a declarat liderul comisiei, Lars Vorland, prezentând raportul său ministrului Sănătății, Bent Høie.

Am ajuns la această decizie din cauza efectelor secundare grave” observate la o mică parte din persoanele care au primit unul dintre aceste vaccinuri, a adăugat medicul. Experții menționează că pot fi oferite în mod voluntar. Bent Høie nu a transmis încă poziția guvernului.

Utilizarea vaccinului anti-covid produs de AstraZeneca este suspendată în Norvegia de pe 11 martie. Pe 15 aprilie, când autoritățile sanitare norvegiene au recomandat excluderea serului britanico-suedez din campania de vaccinare, guvernul a ales să amâne decizia prin crearea unui comitet de experți care să examineze riscurile asociate cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care folosește aceeași tehnologie.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă continuarea utilizării celor două vaccinuri, considerând că beneficiile lor depășesc riscurile. „Dacă decidem să renunțăm definitiv la aceste vaccinuri, dozele nu vor fi irosite. Vor fi donate altor țări”, a spus Bent Høie. Oslo a „împrumutat” deja 216.000 de doze Suediei și Islandei, care continuă să utilizeze serul AstraZeneca.

Cinci cazuri de tromboză severă

134.000 de doze AstraZeneca au fost administrate până la jumătatea lunii martie în Norvegia. Au fost raportate cinci cazuri de tromboză severă, inclusiv trei decese, la persoane relativ tinere și sănătoase. O altă persoană a murit din cauza unei hemoragii cerebrale.

Vaccinul Johnson & Johnson nu a fost încă utilizat, dar cazuri rare de tromboză au fost raportate în Statele Unite după utilizarea acestuia. Prin urmare, programul de imunizare norvegian va cuprinde, probabil, doar pe cele două vaccinuri ARN mesager (Pfizer/BioNTech și Moderna).

Avem suficiente vaccinuri ARN mesager”, a declarat Camilla Stoltenberg, directorul Institutului Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

Deocamdată, Danemarca este singura țară din Europa care a renunțat oficial la vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Citiţi şi:
‘Astra Zeneca nu a produs niciodată vaccinuri, iar Moderna e un start-up care a prins această oportunitate și s-a lansat în producerea de vaccinuri’
Doctor francez despre vaccinul anti-covid de la Pfizer: N-am văzut niciodată o frecvență atât de ridicată de efecte secundare la un vaccin!

yogaesoteric
21 mai 2021

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More