Explicația unor spaime: „Zombie-ul” Cîțu – un cadavru politic pregătit pentru disecție

Cine a urmărit atent ultimele ieșiri publice ale lui „Superman” – Cîțu, mai ales în scandalul vaccinurilor, s-ar putea să fi remarcat ce trădează ele: frica. Fostul premier-președinte de partid începe să înțeleagă rolul care i se pregătește, acela de țap ispășitor pentru manevre dubioase din pandemie și la fel de bine înțelege că a rămas cam singur în bătălia care va să vină. Pentru liderul „echipei câștigătoare” de până mai ieri, viitorul începe să se întrezărească foarte sumbru, chiar cu perspectiva unor gratii.

Florin Cîțu

Foștii aliați useriști de la guvernare punctează, cu sarcasm, că Florin Cîțu este „Un zombi politic, deunăzi îngropat fără preot şi fără onoruri, într-un colţ de cimitir”.

O metaforă, desigur, dar ilustrează destul de bine situația.

Multă vreme, analiștii, presa ori chiar românii de rând, s-au întrebat ce anume a recomandat un anonim al politicii pentru o ascensiune furibundă. În 3-4 ani, din afara politicii, ba chiar cvasi-șomer, după unele surse, Cîțu a ajuns senator, ministru de Finanțe, premier și președinte al PNL, posibil record post-decembrist de parvenire în domeniu.

Nu doar că nimic nu-l recomanda pentru respectivele demnități, dar omul chiar târa după el o droaie de tinichele și un trecut excesiv de înnegurat.

În ultima vreme, pare să vină răspunsul la marea întrebare.

Florin Cîțu a fost hărăzit rolului de demnitar de unică folosință: execută niște sarcini grele și apoi e aruncat la gunoi. Sau, mai grav, la lei.

Eliminat stupefiant, ca o măsea prematur stricată, din dantura puterii, Cîțu începe să înțeleagă, cum spuneam, ce i se pregătește.

Fostul premier e prins ca într-un clește din două direcții diferite de acuzații extrem de grave.

Deocamdată, probabil strategic, ambele vin dinspre PSD. Nu va trece mult până se va prinde în horă și PNL-ul noului „Superman”, generalul Ciucă.

Prima direcție de atac e achiziția irațională și foarte costisitoare de vaccinuri, iar faptul că cel care a ridicat sabia e chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi cazul să-l îngrijoreze și mai tare pe Cîțu.

Reacțiile sale denotă clar spaimă: „Să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată UE”.

Putem să ne uităm la toate aceste contracte, în context, şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vedea un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector, apărare, vedem dacă cineva are un interes să ia ceva de acolo. Banii se duceau către Comisia Europeană, şi începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele”, spune Cîţu.

De parcă denunțarea altor fapte guvernamentale suspecte l-ar putea absolvi de vină.

Cineva a sintetizat excelent problema.

În septembrie anul trecut, fostul ministru liberal al Finanțelor, Alexandru Nazare, scria pe Facebook:

Premierul Cîțu încearcă să inducă idea că România fost «obligată» să comande 4,3%, «cota parte», din totalul dozelor de vaccin comandate de Comisia Europeană și că opțiunea alternativă ar fi fost să nu facem parte din acest mecanism (ex: Republica Moldova, Serbia). Nu exista o «cotă parte» obligatorie. Alternativa evidentă ar fi fost să fim parte, dar să comandăm responsabil, respectiv în funcție de nevoile reale. Dar poate premierul a vrut să fie «ambițios», să arate că epuizează plafonul de 4,3% încă din primul an?!…

Comisia Europeană ne-a pus la dispoziție un mecanism flexibil, în care fiecare stat membru are posibilitatea de a face comenzi, în condiții bune. Mecanismul prevedea o perioadă de timp clară în care comanda putea fi acceptată sau nu. Încă un amănunt, o comandă odată lansată este fermă și este necesar să fie plătită. Și nu până în 2023, ci până în 2022. Cifra vehiculată de 120 de milioane vaccinuri la un cost mediu de 15 EUR/doza înseamnă un cost pentru România de 1,8 miliarde de euro. În ședința de guvern am solicitat să decontăm din fonduri europene sumele aferente achiziționării dozelor… Fără succes, au rămas pe buget de stat.

Dezvăluirea incendiară a lui Nazare nu putea fi luată în seamă, pentru că venea fix în ajunul marelui congres de înscăunare a lui Cîțu în fotoliul Brătienilor.

Dar vremurile alea au apus, iar acum problema achizițiilor nebunești de vaccinuri iese tot mai puternic la lumină, cu damf clar de DNA.

Și Cîțu e tot mai înspăimântat.

Al doilea mare front e alimentat tot de PSD, deși partidul lui Ciolacu primește ajutor și de la AUR sau USR. În parlament, interpelările pe subiect se țin lanț.

E vorba de imensa datorie externă făcută de premierul Cîțu.

Începând cu anul 2020, datoria publică a crescut accelerat la 47,4% din PIB, la finalul anului, adică un plus de 128 de miliarde de lei într-un singur an, iar în anul 2021 datoria publică a mai făcut un salt de 77 de miliarde de lei. Cîţu a preluat de la PSD o datorie guvernamentală de 35% din PIB, iar când a fost demis a lăsat o datorie de 49%, o diferenţă de plus 14 puncte procentuale. Superman Cîţu, ca ministru al Finanţelor şi apoi ca premier, s-a împrumutat mult şi prost. În total, a împrumutat peste 270 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un sfert din PIB-ul anual al României. Din păcate, împrumuturile uriaşe ale lui Cîţu nici nu au îmbunătăţit economia, nici nu au adus mai mulţi bani în buzunarele românilor. În epoca Superman Cîţu au fost vârfuri de împrumut de aproape trei ori mai mari decât s-a împrumutat guvernul actual în primele două luni ale anului”, se arată într-una dintre aceste interpelări pesediste.

În anul 2019, la finalul guvernării PSD, datoria guvernamentală a României era de circa 373 de miliarde de lei, reprezentând aproximativ 35% din PIB. Vă mai amintiţi acea perioadă în care ni se spunea că România creşte pe datorie? Ei bine, abia după 2019 am văzut cu adevărat cum creşte o ţară pe datorie”, se arată într-o alta, tot a PSD.

Frăția PSD-PNL Ciucă funcționează duduind; e limpede că ne îndreptăm spre un tandem care să conducă România mult și bine de aici încolo.

Doar că în România, orice construcție menită să dureze reclamă un sacrificiu ritualic, știm asta de la meșterul Manole încoace.

PNL este necesar să scuture o povară grea de pe umeri ca o condiție absolut necesară atacării cu succes a alegerilor viitoare, când multe din urmă se vor cere decontate. Fără asta, și PNL și partenerul PSD ar putea avea oarece probleme electorale.

Așa că soluția e simplă și deloc nouă: marile probleme ale anilor 2020-21 vor fi plasate în cârca unui personaj de acum inutil, izolat și chiar deranjant. Unul fără măcar oarece priză la popor, ba chiar dimpotrivă.

Care va fi executat fără milă, și nu peste mult timp.

Cel care „nu lua prizonieri” constată acum că a fost, el însuși, prizonierul unor cercuri care au scos cărbuni încinși cu mâna lui.

E de așteptat ca Superman Cîțu să descopere curând că de la extaz la pușcărie e un drum teribil de scurt, i-o poate confirma Elena Udrea. Și că „echipa câștigătoare” rimează inclusiv cu „închisoare”.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Citiți și:
Dezvăluire bombă: „Am certitudinea că Florin Cîțu este o creație a CIA!”
România este înglodată în datorii. Câte milioane de euro împrumută în fiecare zi ministerul lui Florin Cîțu!
„Ca ministru al finanțelor și ca premier, Cîțu a îndatorat România cu peste 30 de miliarde de euro, în mai puțin de 2 ani”

 

yogaesoteric
1 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More