Fantasmele erotice

A fost o vreme când fantezia erotică era privită ca un fapt cu totul negativ. Stereotipii prosteşti şi bizare, temeri ale unora au făcut ca atenţia să fie îndepărtată de la studiul fanteziei. Freud a examinat visele din timpul nopţii ca fiind produse ale subconştientului, dar, mai recent, cercetările au început să se ocupe serios de visele sau reveriile din timpul zilei ca o trecere către aceleaşi părţi ascunse ale omului, ca o poartă către noi înşine.

De fapt, sensul termenului de fantasmă este acela de vis conştient, reverie realizată în timpul zilei, refugiu psihic al momentelor aşa-zis moarte, când raţiunea se odihneşte, grijile cotidiene se estompează şi privirea nu fixează ceva anume, ci se pierde în zări doar de noi ştiute.

Aproape cu toţii ne construim o lume a fanteziei, un fel de regat al experienţei care se ascunde între lumea aceasta, în care trăim, şi momentele de dincolo de realitate, din timpul viselor noastre din noapte şi de aceea este bine să devenim conştienţi de lumea fantasmelor noastre, să o cunoaştem pentru a o stăpâni.

Mulţi oameni au fantasme mai mult sau mai puţin sofisticate, mai mult sau mai puţin conştiente. Dar între dorinţa de a trăi o situaţie şi realizarea sa, se ascunde o fascinantă lume. Nu trebuie în nici un caz să ne fie ruşine de fantasmele noastre. Ele constitue o ”scară de incendiu” care ne permite să suportăm frustrările vieţii cotidiene. Ele sunt scenariile micilor noastre ”nebunii”, ale dorinţelor noastre ascunse, partea cea mai îndrăzneaţă a ceea ce suntem noi.

A avea fantasme este deci o parte importantă , deşi nu constituie partea esenţială a vieţii noastre afective. A avea fantasme nu înseamnă a ne orienta numai spre noi înşine, nu înseamnă a ne crea o lume iluzorie în care să trăim uitând de iubit/iubită şi de viaţa noastră sexuală. Situate între normal şi patologic, fantasmele pot funcţiona ca un medicament , atunci când sunt bine dozate, sau ca o otravă, atunci când le uităm măsura.

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More