Fermierii avertizează. Importăm semințe de legume cu boli incluse. Scumpirea cepei este doar începutul

Politica agricolă catastrofală din ultimii 30 de ani în România a făcut ca în țară să nu se mai producă aproape niciun fel de semințe, fermierii devenind total dependenți de importuri. Odată cu semințele, s-au importat și bolile incluse în acestea, care au compromis culturi întregi. Printre acestea se numără și Stemphylium, o boală din sămânța de ceapă, care i-a determinat pe fermieri să renunțe la cultivarea acesteia.

Prețurile exagerat de mari ale cepei pe piața din România au câteva explicații. Cea mai importantă este legată de prețul extrem de mic plătit producătorilor de comercianți, în special de hipermarketuri, care, în condițiile scumpirii inputurilor, nu le mai acoperă costurile de producție. De 10 ani, fermierii primesc doar un leu pe kilogramul de ceapă, iar acum, când au decis să nu mai acumuleze pierderi, prețurile la ceapă au explodat.

Față de acum doi ani, anul trecut prețurile la inputuri au crescut de trei-patru ori, iar prețul la ceapă a rămas ca acum 10 ani. Cine vreți să mai cultive în România? Când producătorilor li se oferă doar 1 leu pe kilogramul de ceapă. Acum se aduce ceapa din afară, la cu totul alte costuri. Noi nu putem să riscăm să intrăm în faliment. Anul trecut, azotatul de amoniu a ajuns la 6 lei pe kilogram, de la 90 de bani. Costurile irigației sunt iarăși enorme, că s-a scumpit energia.

Avem nevoie de un preț corect, ca să putem supraviețui. Nimeni nu se aștepta să crească prețul la ceapă așa cum a crescut acum, pentru că 10 ani de zile a fost același preț. În plus, nici nu se căuta. Nouă ne-ar fi convenit să păstrăm ceapa, dar asta ar fi însemnat costuri mari de depozitare. S-a petrecut invers de cum a fost cu grâul. La noi au vândut toată ceapa și prețul a crescut, iar la grâu au păstrat și prețul a scăzut. Eu nu pot să am o explicație normală la ce se petrece”, a declarat fermierul Florin Popa.

Nu există antidot

Nici anul acesta nu s-au semănat suprafețe foarte mari de ceapă în România, spun fermierii. Pe lângă costurile mari de producție, mai este și o altă problemă cu ceapa, cel puțin în zona de Sud a țării, susține Florin Popa.

Are o boală, Stemphylium, pe care nu avem cu ce să o combatem. Ea apare în zonele unde se pun suprafețe mai mari de ceapă și ne confruntăm cu ea de vreo 3-4 ani de zile. Nu există antidot și boala vine odată cu sămânța, că nici sămânță de ceapă nu mai producem în România, care era mai bună, și suntem nevoiți să importăm hibrizi. Au productivitate ridicată, dar vin cu boala în ei. Acum doi ani, Universitatea din Bologna ne-a chemat să ne spună că au încercat toate tratamentele și nu au dat niciun rezultat. Semințele vin din Olanda, că Olanda este cel mai mare producător de semințe de legume”, a precizat Florin Popa.

Stemphylium vesicarium este o boală care produce daune mari în cultura de ceapă, iar apariția și propagarea acesteia este severă și în creștere rapidă în ultimii ani.

Au renunțat să mai cultive

Mulți fermieri au renunțat să mai cultive ceapă din cauza interzicerii de către UE a unor erbicide eficiente, dar, mai ales, din cauza politicii total neprietenoase a hipermarketurilor.

Hipermarketurile își făceau de dinainte contracte pe importuri și, acum vreo trei ani, am avut surpriza să vină 1 octombrie și, cu toate că aveam comandă și eram cu mașinile la ușa lor, ne-au trimis acasă. După asta, am considerat că ne distrugem, efectiv, cu atâtea piedici și atâtea deficiențe pe tot lanțul de producție și comercializare. Și am zis, fraților, mâncați de unde vreți, luați de unde vreți. Practicile hipermarketurilor sunt total neprietenoase, ca să nu spun mai mult. Ele fac un contract cadru cu noi fără să ne spună o cantitate, un grafic de livrare și un preț. Și, de pe o zi pe alta, ne trezim că ne comandă 10 tone, așa, în bătaie de joc”, a precizat fermierul Constantin Ștefan.

Citiți și:
Anunţ periculos despre fermierii români: „Mulţi sunt în faliment fără să ştie. Tot rostogolim pierderile”
Dictatura de mediu. Bruxelles-ul urăște fermierii, „doamna Ursula” bate câmpii!
Marea Resetare: În vederea servirii agendei ecologiste a UE, Germania interzice fermierilor să-și fertilizeze corespunzător terenurile agricole

 

yogaesoteric
7 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More