Dictatura de mediu. Bruxelles-ul urăște fermierii, „doamna Ursula” bate câmpii!

Autoritățile de reglementare de la Bruxelles discută reguli care vor duce la tratarea fermelor ca unități industriale, asemănătoare cu oțelăriile sau uzinele chimice.

Fermele vor fi obligate prin lege să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și nivelurile de poluare. „Astăzi, toată lumea dă vina pe bovine pentru metan și pentru poluare. Eu am o opinie diferită”, a declarat fermierul grec Takis Kazanas pentru Financial Times. El este unul dintre numeroșii crescători de animale care s-au săturat de ceea ce consideră a fi o dictatură de mediu emisă de o birocrație aflată la 2.500 km distanță.

Amploarea schimbării pe care Comisia Europeană o solicită în strategia sa „Farm to Fork” – reducerea la jumătate a cantității de pesticide aplicate până în 2030, reducerea utilizării îngrășămintelor și dublarea producției ecologice, printre altele – survine în contextul în care războiul din Ucraina a bulversat piețele mondiale de alimente și în timp ce fermierii se confruntă cu o reducere a subvențiilor din cadrul politicii agricole comune, programul de 55 de miliarde de euro pe an care a asigurat securitatea alimentară a Europei din 1962.

Dar sectorul agricol este greu de reglementat – cele 9,1 milioane de ferme din UE variază în funcție de tip și de scară. De asemenea, în general, exploatațiile agricole funcționează cu marje foarte mici. Există producători biologici care supraviețuiesc din comerțul local și crescători de porci expuși unei concurențe internaționale acerbe, unde chiar și o creștere mică a prețului furajelor poate anula profiturile anuale.

Pentru mulți fermieri, opoziția față de schimbările care urmează să vină este o chestiune de supraviețuire. Tom Vandenkendelaere, un membru belgian al Parlamentului European, spune că presiunea asupra agricultorilor devine insuportabilă: „Este vorba de numărul de politici care îi lovesc în același timp. Este necesar să o luăm mai încet”.

Fermierii se simt defăimați pentru simplul fapt că își fac meseria, de către activiștii care dau vina pe consumul de carne pentru schimbările climatice.

Boeren op een Kruispunt, o organizație independentă non-profit care oferă consiliere în materie de sănătate psihică fermierilor din Flandra, în nordul Belgiei, a raportat o creștere cu 44% a cererii în 2022, comparativ cu 2021.

Potrivit Institutului Francez pentru Sănătate, agricultorii sunt de trei ori mai predispuși la sinucidere decât alte profesii. Numărul exploatațiilor agricole din UE s-a redus cu mai mult de o treime din 2005.

În pofida reacțiilor de dezaprobare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a încetinit ritmul de elaborare a politicilor de mediu de la începutul războiului din Ucraina. „Fermierii se întreabă: De ce ne urăște Bruxelles-ul?”, a declarat Vandenkendelaere.

O teorie este că von der Leyen are nevoie de sprijinul Partidului Verzilor din coaliția germană pentru a-și asigura un al doilea mandat. O alta este că ea crede că agricultura – în special creșterea animalelor – dăunează planetei! Probabil că preferă făina din insecte.

În ceea ce privește revizuirea directivei privind emisiile industriale – va obliga fermele de creștere a animalelor mai mari să respecte reglementările privind aerul curat și apa care se aplică industriei grele. Comisia a recunoscut că a greșit cifrele atunci când a lansat propunerea anul trecut.

În ianuarie, 16 miniștri ai agriculturii au semnat o scrisoare adresată Bruxelles-ului, în care se plângeau că politicile ecologice ar putea duce la „abandonarea terenurilor agricole în UE”.

Strategia Farm to Fork nu dispune de resursele necesare și nici nu este echipată corespunzător pentru a face față realităților actuale ale pieței și presiunilor viitoare”, a avertizat confederația FoodDrinkEurope, care îi reprezintă pe producători Uniunii Europene.

Citiți și:
Mâncare pentru neamul lui Frankenstein: După greieri și viermi, UE introduce carnea sintetică. Fermierii contraatacă!
Anunţ periculos despre fermierii români: „Mulţi sunt în faliment fără să ştie. Tot rostogolim pierderile”

 

yogaesoteric
30 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More