Filosofii şi agora

 

Motto: „Dumnezeu îţi dă dar nu îţi şi băgă în traistă.”

Ştim din antichitate faptul că iubitorii de înţelepciune ai acelor vremi erau de multe ori implicaţi în viaţa cetăţii. De altfel, la atenienii din antichitate toţi cetăţenii erau datori să fie prezenţi la întrunirile din agora, din piaţa publică, acolo unde se luau deciziile legate de viaţa cetăţii.

Mai ştim şi că acţiunea e superioară inacţiunii.

Mai ştim şi că viaţa e o şcoală şi că Dumnezeu ne-a trimis pe acest pământ şi în aceste vremuri pentru ca noi să învăţăm de la alţi oameni dar şi pentru ca noi să-i învăţăm pe alţii.

Marile revoluţii din istoria omenirii nu au fost înfăptuite de regi, împăraţi sau politicieni ci de oamenii creatori, de oamenii de ştiinţă, de inventatori etc.

Trăim astfel de vremuri, în care fluidizarea informaţiei, accesul la cunoaştere, la adevăr aduce din ce în ce mai multă lumină sufletelor noastre. Numai să aspirăm la asta. Menţionez doar trei asemenea invenţii recente: emailul, motoarele de căutare şi reţelele de socializare.

Vorbind de reţelele de socializare, ele sunt noile agora, sunt noile parlamente ale lumii de azi. Sunt milioane de asemenea agora, de asemenea pieţe publice virtuale, fiecare determinate de afinităţile şi interesele membrilor. Aici fiecare primeşte informaţia de la persoanele sau personalităţile pe care le consideră interesante şi poate, de asemenea, să emită opiniile sale celor care vor să îl asculte.

De aceea devine din ce în ce mai mult o chestiune de civism să participi la discuţiile care te privesc pe tine, pe cei apropiaţi ţie. Nu mai există practic motive să nu fii prezent la asemenea discuţii în care se decide soarta ta şi a celor dragi ţie. Azi totul se poate face din confortul casei sau de la locul de muncă şi nu mai necesită atât de mult timp.

În concluzie: dragii noştri, e bună rugăciunea şi meditaţia dar e bună şi exprimarea opiniilor personale în agora. Ce părinte ar vrea ca fii şi fiicele lui să fie doar nişte pârâcioşi şi nişte cerşetori? Am fost creaţi şi ca să creăm, ca să învăţăm să ne rezolvăm şi singuri problemele. Dacă sunt forţe mai mult sau mai puţin oculte care toarnă otravă în aceste discuţii, putem fi siguri că sunt mult mai puţini decât noi. Sunt bine plătiţi, cei drept, dar nu pot ei otrăvi atmosfera pe cât o putem noi purifica exprimând adevărul nostru. Măcar dacă 10% dintre noi am deveni mai activi pe reţelele de socializare, pe bloguri, pe paginile de comentarii ale ziarelor atunci când apar articole despre noi, am schimba cu uşurinţă percepţia publică eronată care se doreşte a fi impusă despre şcoala noastră de yoga. În ziua de azi se poate acest lucru: avem cu ce, ştim cum şi vrem!


Acest mesaj a fost primit la redacția site-ului yogaesoteric de la un cititor, și am considerat util să vă oferim integral punctul său de vedere.


Citiți și:

«Reţelele de socializare dau actualmente cuvântul unor legiuni de imbecili!»

Facebook – arma vicleană a aşa-zişilor „iluminaţi” (1)

 

yogaesoteric
24 martie 2016

 
 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More