Fost consilier al lui Ludovic Orban: Dovada că trăim într-un stat controlat de o juntă militară

La câteva ore după ce Cora a anunțat că se opune certificatului verde, ANPC s-a năpustit cu controale și a amenințat cu închiderea magazinelor.

Economistul Bogdan Glăvan, fost consilier al lui Ludovic Orban pe timpul mandatului de premier al României, a comentat dur situația. El a spus că este o dovadă că România este o „juntă militară”.

Dovada că trăim într-un stat controlat de o juntă militară: doar 8 ore au trecut de când (hypermarketul) Cora a sesizat că guvernul încalcă legea cu certificatul lui verde până când acesta a asmuțit organele statului pe companie și îi închide magazinele.

Și presa liberă? Mucles. Cum apără ea drepturile? Mucles. Presa liberă încă are exponenți din epoca FSN, ei ne spun ce e bine și ce e rău. În America presa «quality» dezbate pandemia și măsurile politice, la noi e pe burtă în fața cizmei securiștilor. Rușine!”, a scris el.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea unităţilor Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei pe o durată de cel mult 6 luni, în urma constatării mai multor abateri importante la cele două magazine în cadrul unui control realizat în luna octombrie.

De asemenea, ANPC a decis oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată de la unităţile Cora Lujerului (mezeluri, cofetărie, produse alimentare promoţionale) și la Cora Văcărești din incinta Mall Sun Plaza (legume-fructe, gastro, cofetărie, brânzeturi).

Acest control a venit la câteva ore după ce retailerul Cora a transmis că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi. Retailerul a organizat culoare și fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

Anterior, Cora atrăsese atenția că forma Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu avea prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care să se facă accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu aveau un certificat verde puteau avea acces în spațiul hipermarketurilor Cora prin coridoare autonome și securizate, care nu permit deplasarea către alte spații comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămăsese prevăzut și descris în prevederile Legii 55/2020.

Retailerul a spus că soluția Cora de organizare a modurilor de intrare în magazine respectă toate prevederile legale, apără dreptul la hrană al populației și garantează accesul clienților în cele mai sigure condiții sanitare la cumpărături esențiale.

În urma controlului, au fost înregistrate o serie de abateri importante, care au dus la amenzi contravenţionale în valoare totală de 120.000 lei şi dispunerea unor măsuri complementare importante”, a transmis ANPC.

Cele mai frecvente abateri de la legislaţia în vigoare constatate de reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din regiunea Bucureşti-Ilfov au fost:

– comercializare fructe şi legume ca fiind calitatea I, când în realitate acestea prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistență, fiind improprii consumului uman;
– lipsa informării consumatorilor asupra faptului că la anumite sortimente de citrice coaja nu este destinată consumului uman;
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită;

– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60ᵒC la raionul gastro;
– nerespectarea temperaturii indicate de producători pentru o serie de produse alimentare;
– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită;
– utilizarea unor bureţi de sârmă şi coşuri de gunoi fără capac, în zona de gătire.

Alte nereguli constatate au fost:

– existenţa unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum şi agregate frigorifice neigienizate;
– existenţa la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse ambalate fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora;
– existenţa unor insecte moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate;
– existenţa unor depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate;
– absenţa de pe etichetele de produs a menţiunilor prezenţei ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate;
– prezenţa unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheaţă în ambalaj;
– lipsa igienizării la vitrinele frigorifice de la raioanele de produse congelate;
– utilizarea unor vitrine frigorifice cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau în care existau resturi alimentare, acumulări de apă şi mucegai;
– comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oţet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oţetului, precum şi faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

Citiți și:
Europarlamentarul Terheș: Certificatul verde digital îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor europeni și este bazat pe „incertitudini științifice”
Răzvan Dumitrescu rupe tăcerea: În 24 de ani de televiziune nu am încasat atâtea amenzi câte am încasat în 2 luni pentru că am dezbătut subiecte din pandemie

 

yogaesoteric
26 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More