Fostul editor german Peter Bartels sparge cu mult curaj tăcerea: Bild e o goarnă vicleană a propagandei!

 

Într-o carte explozivă lansată în februarie anul acesta, Peter Bartels, fost redactor șef al publicației Bild, face dezvăluiri despre cel mai important tabloid al Germaniei. Dintr-un ziar important în trecut, care a dat jos din funcţie un preşedinte german şi a împiedicat un tânăr baron să devină viitor cancelar, Bild a degenerat „într-o goarnă vicleană a elitei care este la putere”, scrie Bartels.

Cel mai probabil nu vom putea descoperi acest subiect abordat în vreun articol al ziarului, ca, de exemplu, „Fost editor dezvăluie, Bild este o goarnă propagandistică”, cu toate că în cele 19 luni cât a fost redactor șef al publicației, Peter Bartels „a făcut istorie”. Împreună cu Hans-Hermann Tiedje, Peter Bartels a trasat linia cotidianului Bild într-un an de referinţă pentru Germania, perioadă în care tabloidul se vindea zilnic în aproape 5 milioane de exemplare. Ediţia ziarului de luni, 13 noiembrie 1989, purta titlul său, considerat antologic: „Bună dimineaţa, Germanie! A fost un sfârşit de săptămână frumos!“. În noaptea de joi spre vineri căzuse Zidul Berlinului, anunţând o nouă epocă în istoria Germaniei şi a întregii lumi.

În cartea Bild – Un fost redactor șef dezvăluie adevărul despre decăderea unui ziar odată mare, Bartels dezvăluie ceea ce se petrece în culisele publicației şi descrie cum şi de ce tabloidul a pierdut în jur de trei milioane de cititori în ultimii ani. Principalul responsabil pentru această situație este, în opinia lui Bartels, longevivul redactor șef Kai Diekmann, care a condus destinele ziarului timp de 14 ani.

Ceea ce obişnuia să fie o publicaţie intens circulată, ceea ce era altă dată „avocatul poporului” a devenit „un organ privat de presă federală”, scrie fostul redactor șef.

„Diekmann este membru al Atlantik-Brücke (parteneriatul transatlantic între Germania şi SUA) şi principalul militant pentru «cultura primirii cu braţele deschise a imigranţilor».
Acesta nu pare a fi interesat de decăderea tabloidului. Sub conducerea lui Diekmann, Bild, care în trecut îi speria pe cei puternici şi bogaţi, a fost schimbat într-o sursă adiacentă de informare, un jurnal popular educaţional pentru Angela Merkel, o maşină de propagandă aflată în slujba elitei de la putere.”
 
Pentru a-şi susţine pledoaria, Bartels face referire la numeroase cazuri concrete. De la reformele sociale Hartz (care au declanşat un mini război social) și criza euro, la problema actuală a crizei refugiaţilor în Europa şi în Germania, Bild a ales să nu critice deloc guvernanții, ci dimpotrivă, să îi susțină. Directorii publicaţiei s-au coalizat cu elitele sprijinindu-le politica prin tot ce le-a stat în putere.

„Ce se petrece de ani de zile în Europa, în Germania? Se minte. Se tace. Mass-media principală, un cartel al tăcerii, îi minte frumos pe oameni, de ani buni.” Aceasta „lojă a minciunilor” constă în politicieni, jurnalişti, producători radio şi TV, susţinuţi de „preoţii elitelor gândirii”, şi anume „o armată de sociologi, teologi, politologi şi istorici potriviţi şi disponibili la orice apăsare pe buton”, crede Bartels.

Încă de acum câţiva ani Der Spiegel semnala faptul că Bild dădea semne că devine un ziar politic.

„Cancelarul îşi permite să se lase impresionată de Bild. Ea îşi construieşte relaţii excelente cu editorii şi publiciştii. Astfel, Bild lasă ca moştenire [la înlocuirea lui Diekmann, n.n.] o «tribună a poporului» pentru Republica Merkel, o putere de care cancelarul nu s-a bucurat niciodată anterior”, scria cotidianul german online Carta.


Citiţi şi:

Jurnaliştii sunt cumpăraţi. Udo Ulfkotte, fost jurnalist german, dezvăluie amploarea manipulării opiniei publice prin mass-media… 
Manipularea mediatică (I) 
Scandalul refugiaţilor a aruncat în aer nervii germanilor

 

yogaesoteric
16 iunie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More