Franța. CEDO a respins ca inadmisibile nu mai puțin de 18.000 de cereri care se opun certificatului sanitar
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins ca inadmisibilă cererea unui profesor conferențiar în Drept Privat, care se pronunța împotriva certificatului sanitar.
Potrivit unui comunicat, CEDO a declarat în unanimitate drept inadmisibilă cererea depusă de profesor, împreună cu alte 18.000 de persoane care se declară împotriva măsurilor luate de guvernul francez.
CEDO consideră că cererea scrisă de profesorul universitar Guillaume Zambrano, care se opune cu fermitate pașaportului sanitar, este inadmisibilă din perspectiva caracterului abuziv al acestui demers ce vizează să provoace ambuteiaj, congestionare a activității sale și aduce drept argument cele 18.000 de cereri standardizate care i-au fost adresate.
Curtea estimează că, dacă opoziția față de măsurile aplicate de guvern a antrenat manifestații publice în țară, cererea nu privește nici dreptul la libertatea de expresie, prevăzută la art. 10 al Convenției, nici pe cea a libertății de asociere, în sensul articolului 11.
Judecătorii Curții Europene au mai invocat, de asemenea, și faptul că demersul profesorului Guillaume Zambrano vizează să dăuneze mecanismelor Convenției Europene a Drepturilor Omului și chiar funcționarea Curții.
Cele 18.000 de cereri nu îndeplinesc, spune Curtea, condițiile de reglementare a Curții, în pofida răgazului acordat reprezentantului lor, de a se conforma unor exigențe pertinente.
Potrivit judecătorilor, aceste cereri nu pot fi examinate de Curte, organ judiciar însărcinat să supravegheze respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului.
De altfel, Curtea a anunțat că a invitat guvernul francez pentru a-l înștiința cu privire la cererea unui pompier care contestă vaccinarea obligatorie impusă unor anumite categorii profesionale, printre care și a lui.
Potrivit CEDO, alte 712 persoane și-au exprimat intenția de a depune o cerere asemănătoare, pe aceeași problematică.
Anterior, Curtea respinsese, printr-o procedură de urgență, alte asemenea petiții în care se cerea suspendarea vaccinării obligatorii, prevăzută în legea din 5 august/ 2021pentru îngrijitori și pompieri.
Citiți și:
În Franța sunt formulate „mii de plângeri în instanță” privind gestionarea pandemiei, spune procurorul general
Claudiu Târziu (AUR) vorbește despre măsurile dure adoptate de Macron în Franța: Despre ce libertate vorbiți, îndrăciților?
yogaesoteric
27 februarie 2022
Also available in: Français