Franța: Fost ministru al Sănătății citat într-un grav scandal sanitar
Agnès Buzyn, fost ministru al Sănătății, a fost citată într-un grav scandal sanitar. În septembrie 2017, ea aprobase comercializarea noii formule a Levothyrox, un medicament utilizat de peste 3 milioane de persoane în Franța pentru a-și stabiliza nivelul de TSH, un hormon care stimulează tiroida. 4 ani mai târziu, un raport de expertiză concluzionează că noua formulă a medicamentului, fabricată de laboratorul Merck, fusese aprobată de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM), deși aceasta era conștientă că noua formulă era foarte diferită de prima și, prin urmare, prezenta riscuri pentru consumatori.
Agnès Buzyn își vede liniștită de treabă la Geneva, unde a fost numită ambasador al Franței la OMS. Dar fostul ministru al Sănătății, al cărui rol în gestionarea pandemiei de coronavirus a fost foarte criticat, este citat într-un caz grav care pare să intereseze foarte puțin presa franceză.
O expertiză judiciară făcută publică de un grup de experți desemnați de tribunalul din Marsilia a implicat laboratorul Merck și Agenția Franceză a Medicamentului pentru rolul lor în comercializarea noii formule de Levothyrox, un medicament utilizat de peste 3 milioane de persoane în Franța pentru a-și stabiliza nivelul de TSH, un hormon care stimulează tiroida.
Medicamentul va provoca în cele din urmă mii de efecte secundare în Franța. Cu toate acestea, chiar la începutul comercializării sale, autoritățile sanitare, inclusiv Agnès Buzyn, au indicat că nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea a milioane de consumatori.
„Nu există niciun scandal. Este o criză legată de o lipsă de informare și de sprijin, care este nevoie să fie înțeleasă. Noua formulă este chiar mult mai stabilă decât cea precedentă”, a declarat Agnès Buzyn, la acea vreme ministru al Sănătății, în septembrie 2017.
Cu toate acestea, câțiva ani mai târziu, după cum a dezvăluit ziarul Le Monde, raportul experților spune exact contrariul. „Dezvăluit de site-ul Les Jours, raportul lor de expertiză, pe care Le Monde a putut să-l consulte, enumeră o serie de lacune de reglementare și de nereguli grave ale laboratorului Merck și ale autorităților sanitare, toate acestea putând explica unele dintre efectele adverse legate de schimbarea formulei”, relatează Le Monde.
„Mai rău: potrivit raportului, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) știa, încă din septembrie 2017, de o potențială problemă. Cu toate acestea, autoritatea de supraveghere a medicamentelor nu a luat nicio măsură corectivă și nici măcar nu a recunoscut, în lunile următoare, posibila origine farmacologică a tulburărilor raportate de pacienți.”
Pentru a afla mai multe despre acest caz, să ne uităm la informațiile publicate de Libération, care explică totul:
„În 2017, în timp ce vechea formulă funcționa de ani de zile, fără să provoace efecte secundare, laboratorul Merck a pus pe piață o nouă formulă. Acesta a schimbat ceea ce se numește excipienți, adică substanțele care intră în compoziția unui medicament și care sunt folosite pentru a încorpora ingredientele active. Alegând manitolul și acidul citric în locul lactozei… Pentru binele pacientului, au spus la unison Merck și Agenția Medicamentului, ambele subliniind dorința de a avea un produs mai stabil. De ce nu? Dar ar fi necesar totuși să se efectueze studii pentru a demonstra neutralitatea acestor schimbări. Dar – și acest aspect este confirmat de raportul experților – aceasta nu s-a făcut.”
Practic, totul era în neregulă. Noua formulă care a fost comercializată în 2017 cu binecuvântarea ANSM și a lui Buzyn a fost foarte diferită de vechea formulă. Și mai grav este că, în raportul lor, experții dezvăluie un adevărat scandal, și anume că încă din septembrie 2017, un expert al ANSM a recunoscut, într-o notă, că excipienții Levothyrox nu erau substituibili.
Prin urmare, nu există nicio îndoială că s-a impus ideea că noua formulă era substituibilă. Dar, de către cine? Aceasta este întrebarea la care nu s-a răspuns încă. Este important să menționăm că pacienții cu afecțiuni tiroidiene au fost nevoiți să sufere consecințele foarte dificile ale acestei schimbări de formulă. Printre efectele secundare s-au numărat: depresie, căderea părului, pierderea memoriei, probleme digestive…
Va fi Agnès Buzyn trasă la răspundere de justiția franceză? Probabilitatea ca aceasta să se petreacă este foarte mică.
Citiți și:
În Franța sunt formulate „mii de plângeri în instanță” privind gestionarea pandemiei, spune procurorul general
Medicii despre care Didier Raoult spune că au luat bani de la companiile farmaceutice
Mafia farmaceutică – Medicamente interzise, vândute în ţările din lumea a treia
yogaesoteric
23 noiembrie 2021