Genetica şi TANTRA – secretele neuro-hormonilor şi fericirea în cuplu (3)

 
de Adina Stoian
Citiţi prima şi a doua parte a acestui articol.

 

Aderă la programul genetic „iubire pe viaţă”

 

Consecinţele pe termen lung sunt exact înscrise în programarea genetică responsabilă de dezechilibrul emoţional, care sădeşte seminţele dezbinării şi separării. Acţiunea concertată a dopaminei şi prolactinei produc minicrize maniaco-depresive, toane şi instabilitate emoţională, accentuează şi creează suferinţă, agitaţie, frică şi stres.
Pe termen lung, subconştientul dezvoltă un mecanism de protecţie împotriva sursei de stres, identificată în mod greşit cu fiinţa iubită. Ne simţim trădaţi, folosiţi, manipulaţi şi viziunea pesimistă tinde să se proiecteze asupra întregii existenţe şi a lumii în general. Iubiţii sfârşesc frustraţi, anxioşi, furioşi unul pe celălalt, încep să ridice ziduri emoţionale în spatele cărora să se protejeze şi, după o vreme, separarea este inevitabilă.
Întrebarea este: „Există vreo soluţie sau speranţă în programul genetic?”. Răspunsul este: DA. Pe lângă schema întâlnire-împerechere-separare, există şi un alt program genetic numit „relaţie pe viaţă”. Acest program genetic al relaţiei pe viaţă este susţinut, pe lângă altele, şi de oxitocină, hormonul iubirii.
Natura foloseşte această legătură neurohormonală strict legată de supravieţuirea speciei. Oxitocina este produsă în cantităţi impresionante în cazul femeii care alăptează pentru a crea cea mai durabilă relaţie de iubire cunoscută: mamă – copil. Dar cantităţi semnificative de oxitocină sunt produse şi între noii îndrăgostiţi din două motive genetice majore:
pentru că natura este interesată să-i unească suficient de mult timp încât să producă urmaşi
pentru că în mod concret îndrăgostiţi sunt foarte tandri şi generoşi în a oferi mângâieri, creând astfel posibilitatea de producere a oxitocinei.
După ce a atins însă acest obiectiv, legea instinctuală a speciei îi face pe cei doi iubiţi să meargă mai departe să caute altceva, alte oportunităţi genetice. Strategia reuşeşte în majoritatea cazurilor pentru cuplurile a căror relaţie nu depăşeşte nivelul instinctual, deoarece euforia sexualităţi bazate pe dependenţa de dopamină, generată de sindromul „nou, deci excitant”, diminuează în timp. Asta duce la apariţia sentimentului de insatisfacţie care se agravează, determinându-i pe iubiţi să reacţioneze defensiv şi să se îndepărteze unul de celălalt.
Soluţia? Manifestarea capacităţii exclusiv umane de a transcende instinctele şi a forma un cuplu bazat pe iubire altruistă şi comuniune profundă la toate nivelele, inclusiv la nivel spiritual profund.
Este în puterea noastră să învăţăm să ne folosim structurile, inclusiv trupul, pentru a ne construi relaţii de iubire adevărată, nu relaţii instinctuale, guvernate de legile implacabile ale geneticii. Trebuie să hrănim iubirea şi să investim atenţie, energie, bunăvoinţă, pentru a ne depăşi mereu condiţia biologică.
Să avem întotdeauna grijă de echilibrul hormonal, cu predominanţa nivelurilor armonioase de dopamină (prin sublimare adecvată) şi oxitocia (hormonul iubirii) pe fondul iubirii necondiţionate care să înlocuiască dependenţa bolnăvicioasă de celălalt, perceput instinctual ca o injecţie cu drog euforizant.
De aceea, spiritualizarea conştientă a relaţiei de iubire şi sacralizarea erosului sunt extraordinar de importante. Faptul că ne aflăm pe o cale spirituală, că avem o practică personală, că sunem simpatici şi preocupaţi de evoluţie nu înseamnă automat că şi relaţia noastră este spirituală – dacă nu o tratăm ca atare!

 

Cuplul sacru e o treabă pentru doi

 

Ce numim o relaţie spirituală? O relaţie care manifestă energii ale centrilor de forţă superiori instinctului – ANAHATA CHAKRA, VISHUDDHA CHAKRA, AJNA CHAKRA şi SAHASRARA. Într-un cuplu consacrat evoluţiei, energiile pe care le împărtăşim cu cel iubit trebuie să se manifeste şi pe aceste niveluri.
Ce se petrece însă cel mai adesea într-un cuplu? Care este nivelul real al acestuia? Putem înţelege asta cel mai uşor judecând după activităţile pe care le au împreună cei doi iubiţi. Majoritatea se mulţumesc să rămână undeva între confortul lui MULADHARA CHAKRA (mâncăm împreună, locuim împreună, mergem la cumpărături împreună, aranjăm căminul împreună…) şi plăcerea lui SWADHISTHANA CHAKRA (facem amor de dragul plăcerii, socializăm şi ne petrecem vremea cu prietenii, ne vizităm familia şi ne interesăm de integrarea socială…).
Mult mai puţini se mobilizează să devină echipă, să realizeze ceva semnificativ împreună. Dacă totuşi sunt dornici de asta, în general lucrează la aceeaşi firmă sau au o firmă împreună, dar fiind de dimineaţa până seara împreună la serviciu, şi de seara până dimineaţa acasă, riscă să ruineze atracţia, polaritatea dintre ei. Faptul că angrenează însă energii superioare, care ţin de MANIPURA CHAKRA, de a avea un proiect, de a-l urma perseverenţi, de a avea o disciplină spirituală împreună, toate acestea ajută cuplul să se mai ridice o treaptă.
Fiind iubiţi, cei doi fac şi dragoste, ceea ce este minunat şi de dorit, iar asta e cheia succesului sau a nefericirii.
Este cheia nefericirii dacă atunci când fac dragoste nu trăiesc sacralitatea, transfigurarea, viziunea cosmică şi sublimarea care le sunt necesare să urce dominanta de pe primii centri de forţă. Oricâte ore de practică spirituală individuală (TAPAS) ar avea, fără această atitudine elevată ÎN CUPLU – ŞI ÎN SPECIAL ASUPRA EROSULUI – sunt condamnaţi.
Pentru că în relaţia de cuplu energiile împărtăşite sunt cele care contează, acţiunile care se fac împreună joacă un rol major. Nivelul energiilor pe care şi le împărtăşesc cei doi iubiţi contează, nu ceea ce face fiecare singur. Cum construiesc şi cum se angrenează cei doi iubiţi împreună în relaţia lor de cuplu, acesta chiar este unul dintre secretele supreme ale fericirii, ale unei relaţii de lungă durată.
Ghidul nostru spiritual Grieg ne-a învăţat aceasta încă de la început şi nu oboseşte niciodată să ne reamintească faptul că relaţia de cuplu trebuie să fie întemeiată pe:
iubire reciprocă (ANAHATA CHAKRA)
transfigurare (AJNA CHAKRA – vizualizare, este necesară şi iubire, ca să observi şi să empatizezi cu calităţile, deci ANAHATA CHAKRA, este şi putere creatoare – imaginaţie realizatoare, aşadar SWADHISTHANA CHAKRA)
respect reciproc (MANIPURA CHAKRA)
continenţă perfectă cu transmutarea integrală a potenţialului creator în energie şi sublimarea energiei rezultate pe centrii superiori (ANAHATA CHAKRA, VISHUDDHA CHAKRA, AJNA CHAKRA şi SAHASRARA).
În clipa când aceste lucruri ar fi realizate cu perseverenţă şi conştient, în mod firesc şi natural cuplul ar transcende nivelul instinctual şi ar fi spontan liber de aşa-zisul „blestem genetic”. 
Astfel situaţia este guvernată implacabil de jocul acestor hormoni aşa cum a fost descris până acum.

 

Pregătire, sublimare, efect de avalanşă – foloseşte-le

 

Cum este indicată sacralizarea actului erotic în TANTRA? Începe cu starea absolut specială de transfigurare care implică ANAHATA CHAKRA, VISHUDDHA CHAKRA, AJNA CHAKRA şi chiar SAHASRARA.
Capacitatea de a vedea dincolo de aparenţă, de figură, de a transfigura, este exact aspiraţia noastră de a depăşi limitatul, umanul, obişnuitul, este aspiraţia de a fi mai mult, de a ne spiritualiza.
O altă regulă de aur pentru un cuplu tantric care îşi doreşte spiritualizarea şi sacralizarea relaţiei? Iubiţii să se întâlnească doar dacă sunt pregătiţi. Chiar pentru actul erotic. Deseori însă situaţia este exact pe dos: iubiţii fac dragoste fiindcă se găsesc în acelaşi pat. Mai ales cei care locuiesc împreună.
Ce pregătire a fost pentru acel act? Desigur, pot respecta sfatul să sublimeze la sfârşit energia pe centrii superiori, dar asta nu asigură premisa de a obţine baza hormonală armonioasă, susţinătoare a unui erotism transfigurator, care să depăşească instinctele. Căci ei fac amor, fiindcă s-au găsit în pat, cumva la îndemână. Şi poate aveau consacrarea făcută de dimineaţă, deci n-au reînnoit-o, iar când încheie fuziunea amoroasă e aşa de târziu, că aleg să doarmă împreună (ruinându-şi capacitatea de polarizare) şi, în plus, chiar şi fără să mai facă exerciţii de sublimare pe centrii superiori (producând astfel, fără să ştie, prolactină!).
Nu-i de mirare că dimineaţa, când bărbatul se trezeşte şi se-mpiedică în timp ce merge la baie, iubita izbucneşte isteric. Iubitul reacţionează şi el excesiv, deoarece are nivelul ridicat de prolactină de cu seară şi ajung să se certe din nimic, în loc să fi avut grijă şi de „cenuşăresele” interacţiunii erotice sacre transfiguratoare. Una dintre ele este perioada de postludiu, în care iubiţii se ţin în braţe, se mângâie foarte afectuos şi fuzionează cu sfera androginală glorioasă.
E momentul când se dizolvă în Macrocosmos, îmbrăţişaţi, uniţi, contopiţi. Dacă aspirăm intens să facem asta, se trezesc SAHASRARA, apoi AJNA CHAKRA, iar producţia hormonală a glandei pituitare şi pineale, precum şi activitatea hipotalamusului vor contrabalansa scăderea firească de dopamină, scăderea firească de feniletilamină şi, eventual, de oxitocină. Îmbrăţişarea plină de iubire, mângâierile rafinate şi tandre, sublimarea energiilor vor produce, de altfel, oxitocină în continuare care va compensa efectele dopaminei.
Imediat ce se termină partea cu postludiul, urmează meditaţia de sublimare a energiilor.
Dar la 4 dimineaţa, la 5, la cine ştie ce oră imposibilă, cu oamenii superobosiţi care nu s-au pregătit pentru întâlnirea sufletească şi erotică, cine mai arată entuziasm debordant pentru sublimarea energiilor? Cine mai face OLI MUDRA-ele (n.r. – tehnici yoghine de sublimare a energiilor) ca să fie sigur că energia s-a sublimat, cine mai face SHIRSHASANA (n.r. – postura yoghină a stândului pe cap) ş.a.m.d.?
Întrebat cu diferite ocazii, Ghidul nostru spiritual, Grieg, a spus ce putem alege să facem la sfârşit, pentru a fi siguri că energiile au fost sublimate de pe centrii inferiori. Douăzeci de minute SHIRSHASANA, continuu, cu focalizare corespunzătoare la nivelul lui AJNA CHAKRA şi SAHASRARA. Sau o oră de LAYA YOGA cu prima MANTRA (n.r. – tehnică yoghină de meditaţie) asupra căreia ne concentrăm intens. Sau o oră de NAULI KRIYA (n.r. – tehnică yoghină de sublimare a energiilor). (Evident că aici putem adopta şi alte tehnici de sublimare – pentru că nu minutele în sine contează, ci efectul metodei folosite, care trebuie să fie resimţite plenar de către cel care sublimează).
Iar la final – cenuşăreasa cenuşăreselor! – separarea temporară a celor doi iubiţi care trebuie să se afle la distanţă cât mai mare unul faţă de altul pentr a se declanşa efectul de avalanşă. Chiar şi numai respectând această indicaţie tantrică a separării temporare (pentru cristalizarea efectelor erosului sacru transfigurator), dacă prolactina totuşi este secretată, necontrabalansată şi produce caruselul emoţional, nu va fi asociată în mod subconştient cu persoana din imediata apropiere (datorită fericitei situaţii CĂ NU ESTE ÎN APROPIERE).

 

Cea mai mare fericire? Să îl faci fericit pe celălalt

 

Lucrurile nu se rezolvă de la sine. Dacă le lăsăm în voia naturii, le lăsăm, de fapt la mâna biologicului şi intrăm sub puterea legii entropiei. Întregul univers se află sub incidenţa ei – de aceea un sistem care este lăsat să funcţioneze necontrolat, natural tinde către creşterea dezordinii şi a separării.
Noi putem inversa sensul de mişcare dacă lăsăm deoparte legile umane obişnuite şi le folosim pe cele spirituale. Iar toate acestea sunt, de fapt, lucruri pe care le ştim, le-am auzit la atâtea iniţieri, ştim despre beneficiile efectului de avalanşă, de pildă. Ştim şi despre beneficiile sublimării energiei. Cât de serios le-am pus în practică – rămâne ca fiecare să răspundă pentru sine, evaluând şi calitatea relaţiilor de cuplu pe care le-a avut…
Genetica ne oferă doar descrierea unor mecanisme precise, obiectivate ştiinţific. Cum?
a) pentru o relaţie de cuplu fericită şi împlinită avem nevoie de oxitocina produsă de glanda pituitară. Cum nu există însă pastile care să o aducă în sistem, trebuie produsă la nivelul acestei glande. Soluţie tantrică: sublimarea energiei prin dinamizarea centrilor subtili de forţă AJNA CHAKRA şi SAHASRARA activează glanda pituitară, care va produce oxitocina (şi nu numai), minunatul homon al iubirii, al comunicării profunde, al încrederii, al relaţiilor de o viaţă.
Iar acest hormon foloseşte semnificativ la deschiderea inimii, hrăneşte emoţiile benefice, creşte atracţia între iubiţi şi acţionează ca un afrodiziac, fără să crească atracţia faţă de persoane necunoscute (aşa cum procedează dopamina, de exemplu), ajută la transfigurarea persoanei iubite care apare extrem de apetisantă, fără a creşte atracţia faţă de orice potenţial partener. Iată că hormonul iubirii, al tandreţii, contracarează efectele dopaminei, care trezeşte în noi o foame sexuală oarbă şi nespecifică.
b) pentru motivaţie, atracţie, polarizare în relaţia de cuplu avem nevoie de dopamină (sintetizată în creier – implicit sublimare la nivelul lui AJNA CHAKRA şi SAHASRARA) şi adrenalină – produsă de glandele suprarenale (dinamism la nivelul lui MANIPURA CHAKRA). O practică spirituală de activare a acestor centri, şi individual, şi în cuplu prin acţiunile angrenate împreună, vor face minuni.

 

Ne trebuie o rezolvare înţeleaptă. TANTRA ne-o oferă

 
Soluţia pentru amorul sacru şi relaţia de cuplu de tip tantric este cuprinsă ca sumă a tuturor secretelor în ideea pe care o repetă ghidul nostru spiritual: „cea mai mare fericire a adeptului tantric este să o facă extraordinar de fericită pe fiinţa iubită”.
Chiar această simplă intenţie activează AHAHATA CHAKRA, realizând spiritualizarea relaţiei de cuplu. Este o atitudine de altruism şi devoţiune. Iar în momentul în care o acţiune simplă, cum ar fi aceea de a pregăti de mâncare pentru persoana iubită, devine un gest plin de romantism şi dăruire de sine, pentru că o face fericită pe fiinţa iubită, acţiunea reuşeşte să se ridice mult deasupra atitudinii gen MULADHARA CHAKRA: „Hai, dragă, noi ce mai mâncăm în seara asta?”. O asemenea abordare oferă exact soluţia cotidiană de a transforma tot ce vrem să facem împreună în cuplu în activităţi sacre, spirituale.
La fel o plimbare în parc – poate rămâne un capriciu – „Hai să pierdem timpul împreună”, caz în care e vorba de nivelul lui SWADISTHANA CHAKRA. Sau iubiţii pot alege să transfigureze natura, să se transfigureze unul pe celălalt, pot să insiste asupra împărtăşirii momentelor magice de sincronicitate şi a trezirii sufletului în relaţie cu natura, şi astfel să se ridice cel puţin la nivelul lui ANAHATA CHAKRA, dacă nu chiar şi mai sus.
Felul cum privim şi genul de energie pe care o investim chiar în gesturile aparent mărunte oferă dominanta pe care ne vom plasa acţiunile.
Aşa avem şansa să transformăm totul şi chiar ceea ce părea înainte banal, comun, să devină, de fapt, un punc de metamorfoză alchimică, deoarece aplicăm principiul fundamental tantric care spune că unii cad datorită „pământului” (al energiilor grosiere – corespunzătoare primilor trei centri de forţă), iar alţii se ridică tocmai cu ajutorul „pământului”.

„Toată bucuria lumii a apărut şi continuă să apară dorind fericire pentru ceilalţi. Toată suferinţa lumii a apărut şi continuă să apară dorind plăcerea pentru tine însuţi.” (Shantideva – secolul 8)

Pentru sacralizarea relaţiei de cuplu şi fericire de lungă durată, merită să respectăm toţi paşii unei fuziuni erotice tantrice:
Pregătire anticipativă (produce armonizarea nivelului de dopamină, atât de necesar bărbaţilor pentru a se simţi motivaţi, dar şi femeilor)
Consacrarea (activarea lui SAHASRARA în principal – deci glanda pituitară – oxitocina, FEA)
Evocarea momentului magic al începutului (SAHASRARA, AJNA CHAKRA, AHAHATA CHAKRA – oxitocina, FEA)
Transfigurarea activă (AJNA CHAKRA, SWADISTHANA CHAKRA – FEA, dar şi testosteron, dopamină)
Preludiu plin de dăruire (AHAHATA CHAKRA, SWADISTHANA CHAKRA – oxitocină, dopamină şi testosteron pentru un libido sănătos şi entuziast)
Joc amoros cu angrenarea energiei pe toţi centrii de forţă (simfonie de hormoni – pe lângă cei patru analizaţi, intervin o mulţime de alţi agenţi care regenerează, reîntineresc, înfrumuseţează, transformă chiar atribute fizice cum ar fi catifelarea pielii, strălucirea ochilor, întărirea sistemului imunitar şi multe altele, prea multe pentru a fi menţionate aici). Sublimarea armonioasă pe toţi centrii de forţă contrabalansează eventuala şi naturala scădere de dopamină: la sfârşitul actului erotic cu continenţă perfectă nu se resimte sevrajul scăderii bruşte de dopamină pe fondul lipsei altor hormoni în sistem. Dimpotrivă, vor fi cantităţi impresionante de endorfine, serotonină, FEA şi chiar oxitocină – aşa că nu ne vom simţi afectaţi de această situaţie naturală. Condiţia este şi rămâne – adevărata sublimare PE TOŢI CENTRII şi nu numai pe primii trei.
Postludiul (SAHASRARA, AJNA CHAKRA, VISHUDDHA CHAKRA, ANAHATA CHAKRA – oxitocină, serotonină, endorfine)
Efectul de avalanşă  (separarea temporară pentru câteva ore şi la o distanţă suficientă a iubiţilor unul faţă de celălalt – doar cealaltă cameră nu este o opţiune sigură pentru o relaţie de lungă durată)
Sublimarea infailibilă care conduce la cristalizarea energiilor rezultate în fiinţele celor doi iubiţi, în special la nivelul centrilor superiori de forţă. Pentru a ne sustrage planului secret al geneticii de a ne supune instinctelor, această etapă reprezintă asigurarea necesară şi suficientă.

În plus – ca acţiune în sine reglează natural scăderea dopaminei prin reacţie de biofeedback – sublimarea dinamizează MANIPURA CHAKRA – activează suprarenalele, secretă adrenalina, influenţează producerea de dopamină şi testosteron (cei doi hormoni „cuminţiţi” de orgasmele cosmice trăite repetat).
Aşadar vom armoniza eficient şi rapid această situaţie prin sublimare (compensând dopamina, nu o să mai apară hormonul saturaţiei sexuale – prolactina). Iar această sublimare însoţită şi de respectarea legilor polarităţii în cuplu o să ne ajute să ne simţim din nou atraşi irezistibil de fiinţa iubită, motivaţi şi entuziasmaţi să o revedem, percepând-o iar şi iar excitantă şi atrăgătoare. Aşa vom evita blestemul genetic şi situaţia mizerabilă pe care o creează predominanţa de prolactină: depresivi, mahmuriţi, confuzi, obsedaţi să ne administrăm orice „drog” pentru a compensa starea de gol, eventual mereu căutând „altceva, nu ştiu ce, orice nou”…

 

Şi mai presus de toate – iubirea adevărată, activă, altruistă

 
Ea conduce la transformarea de atitudine. De la ideea şi viziunea instinctuală: „Care-i avantajul meu aici?”, la ideea şi atitudinea spirituală: „Ce pot eu să dăruiesc aici?” Căci dacă dorim să avem o relaţie de cuplu fericită până la adânci bătrâneţi, rămânând tânăr şi sexy, trebuie să ne transformăm radical perspectiva – oferind iubire, prietenie, înţelegere, tandreţe, mângâiere, apreciere, respect, bunăvoinţă, atingere afectuoasă, reuşim să ne transcendem instinctele şi, în felul acesta, programarea genetică – altfel implacabilă…

Citiţi şi:

Iubirea adevărată şi transcenderea dualităţii în relaţiile cu ceilalţi

Comunicarea – cu ceilalţi şi mai ales în cuplu 

yogaesoteric

14 martie 2013

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More