ÎCCJ a anulat o hotărâre a CNSU privind carantinarea românilor veniți din străinătate, în urma procesului intentat de av. Elena Radu de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat hotărârea CNSU nr. 9/1.02.2021, privind instituirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din teritorii considerate a avea „risc epidemiologic ridicat”, după ce avocata Elena Radu de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a dat în judecată CNSU în luna februarie. Este vorba de hotărârea care a îngreunat, printre altele, petrecerea Paștilor în România de către românii care lucrează în străinătate.

Această victorie a fost posibilă din cauză că CNSU nu și-a publicat în Monitorul Oficial hotărârile, prin urmare acestea nu erau în vigoare și nu puteau produce efecte. Deși hotărârile CNSU sunt semnate de premier, considerat președinte al acestei structuri, în proces a încercat să intervină DSU, care este un departament din cadrul MAI, condus de Raed Arafat, și nu poate avea calitatea de intervenient în dosarele în care pârât este CNSU, condus direct de șeful guvernului. Aceste erori au putut să se petreacă din cauză că CNSU figurează numai într-o ordonanță de urgență din 2004, neavând precizate nici măcar sediul sau statutul de organizare și funcționare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9/2021, care se referea la carantinarea românilor întorși din țări «galbene» și «roșii».

Acțiunea a fost făcută de către dna avocat Elena Radu, fondatoarea Asociației «Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept».

Dosar 3251/2/2021
Complet de judecată: C5.4
Numărul documentului de soluționare: 3479/2021
Data documentului de soluționare: 09.06.2021
Tipul documentului de soluționare: Hotărâre
Soluție: Admitere recurs – Admitere recurs – cu casare

Detalii soluție: Admite recursul declarat de RADU ELENA împotriva sentinței civile nr. 814 din 25 mai 2021, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de intervenție accesorie formulată de intervenientul DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite cererea formulată de reclamanta RADU ELENA, în contradictoriu cu pârâtul COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ. Anulează Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9/2021. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi 9 iunie 2021. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, în 24 de ore de la pronunţare”, a anunțat Pompiliu Diplan, de la Starea de Libertate.

Avocata Elena Radu a explicat pe Facebook ce efecte implică sentința nr. 3479/09.06.2021 dată de Înalta Curte de Casație și Justiție:

Din considerentele acestei decizii reies următoarele aspecte:

1. Recursul a fost admis pentru că hotărârea CNSU nr. 9/2021 era necesar să fie publicată în Monitorul Oficial pentru ca ea să intre în vigoare și să producă în mod legal efecte juridice;
Consecinţe: Toate hotărârile CNSU nepublicate în Monitorul Oficial nu au intrat în vigoare şi nu au fost apte să producă consecinţe juridice.

2. DSU nu justifică niciun interes pentru a participa în nume propriu în calitate de intervenient în dosarele în care pârât este CNSU.
Consecinţe: DSU nu mai poate să facă cereri de intervenţie accesorie în favoarea CNSU (în care acesta din urmă este parte).

Drept urmare, cum CNSU figurează numai în OUG nr. 21/2004 (şi pare fantomă, neavând nici măcar un sediu), Guvernul este necesar să dea un HG de organizare şi funcţionare a CNSU, iar cetăţenii vor putea şi ei să cunoască cine este CNSU, unde are sediul, din cine este compus, cum se iau deciziile.”

Citiţi şi:
Testul PCR fals pozitiv te bagă în arest la domiciliu. Familie din Arad a dat în judecată DSP
Judecătoria Brașov, verdict istoric: Un român a fost achitat de zădărnicirea combaterii bolilor pe motiv că măsurile anti-covid „nu erau trasate la nivelul legislației primare”

yogaesoteric
1 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More