În ultimii 700.000 de ani, temperatura oceanelor a variat cu doar 3°C, fie că au fost epoci glaciare sau epoci calde

Cercetătorii de la Centrul Oeschger pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice de la Universitatea din Berna au reconstituit pentru prima dată temperaturile medii ale oceanului din ultimii 700.000 de ani, folosind date despre nucleul de gheață. Noile cunoștințe ne ajută să ne îmbunătățim înțelegerea sistemului climatic.

Nucleu de gheață

Cercetătorii nucleului de gheață reușiseră deja să demonstreze în 2008 cum s-a modificat concentrația de CO2 în atmosferă în ultimii 800.000 de ani. Acum, folosind același nucleu de gheață din Antarctica, grupul condus de cercetătorul climei din Berna, Hubertus Fischer, arată valorile maxime și minime între care a fluctuat temperatura medie a oceanului în ultimii 700.000 de ani. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Climate of the Past.

Principalele concluzii ale studiului

Temperaturile medii ale oceanelor au fost foarte asemănătoare de-a lungul ultimelor șapte ere glaciare, fiind în medie cu aproximativ 3,3°C mai reci decât în perioada de referință preindustrială, așa cum sugerau deja estimările temperaturilor apelor adânci din sedimentele marine. Cu toate acestea, temperaturile oceanelor în perioadele calde de acum 450.000 de ani au fost mai reci, iar concentrațiile de CO2 au fost mai scăzute decât în perioada caldă actuală, în ciuda unei radiații solare similare.

Noile măsurători arată că temperatura oceanelor este, de asemenea, influențată de schimbările în circulația oceanică. Așa-numita circulație globală a apelor de adâncime are un impact semnificativ asupra stocării căldurii în ocean.

Pentru a înțelege cum se modifică echilibrul termic al sistemului climatic”, spune Hubertus Fischer, „este necesar să înțelegem în primul rând oceanul”. De exemplu, 93% din căldura suplimentară pe care oamenii o acumulează prin creșterea gazelor cu efect de seră este în prezent stocată în ocean și nu în atmosferă. Aceasta înseamnă că, fără absorbția de căldură de către ocean, creșterea temperaturii măsurată pe uscat din cauza schimbărilor climatice ar fi semnificativ mai mare. Cu toate acestea, deoarece oceanele au o masă uriașă în comparație cu atmosfera, schimbările de temperatură măsurate în ocean sunt foarte mici.

Măsurătorile efectuate pe câteva mostre de gheață sunt suficiente

Relevanța datelor din ocean pentru cercetarea climei este demonstrată de proiectul internațional ARGO, un sistem mobil de observare a oceanelor lumii, cu ajutorul căruia, de exemplu, se efectuează din anul 2000 măsurători continue ale temperaturii până la o adâncime de 2.000 de metri. În acest scop sunt utilizate aproximativ 4.000 de balize plutitoare în derivă, distribuite pe toate oceanele.

Acest „arsenal” face ca abordarea cercetătorilor din Berna să fie cu atât mai uimitoare: „Avem nevoie doar de o singură mostră de gheață polară pentru măsurarea temperaturii medii a oceanului”, explică Hubertus Fischer, „desigur, nu ne apropiem nici pe departe de precizia ARGO, dar, în schimb, putem privi mult în trecut”.

Ceea ce se studiază nu este apa de mare înghețată, ci bulele de aer prinse în gheața ghețarilor din Antarctica. Mai exact: gazele nobile argon, kripton, xenon și azot molecular. Majoritatea acestor gaze se află în atmosferă, doar o mică parte este dizolvată în ocean. Cât de bine se dizolvă fiecare gaz în apa de mare depinde de temperatura oceanului. Prin urmare, raportul schimbător al acestor gaze în probele de gheață poate fi folosit pentru a reconstitui temperaturile medii ale oceanelor din trecut.

Măsurători de înaltă precizie ale gazelor efectuate de cercetătorii din Berna

Condiția prealabilă pentru această metodă sunt măsurătorile de înaltă precizie cu ajutorul unui spectrometru de masă dinamic”, subliniază Hubertus Fischer, „care au fost posibile datorită eforturilor mari ale mai multor doctoranzi și postdoctoranzi implicați în această publicație”.

Metodele de procesare și de măsurare dezvoltate la Berna în cadrul proiectului MATRICs, finanțat de Consiliul European de Cercetare (ERC), sunt, de asemenea, esențiale. Temperaturile oceanice din trecut sunt determinate cu o precizie de 0,4 °C la Berna. Această precizie face posibilă urmărirea suișurilor și coborâșurilor climatice din trecut, deoarece diferența de temperatură medie a oceanului între epoca glaciară și fazele calde din ultimii 700.000 de ani a fost de aproximativ 3°C. În afară de laboratorul din Berna, doar Institutul Scripps de Oceanografie din San Diego, SUA, cu care cercetătorii din Berna colaborează îndeaproape, a efectuat până acum astfel de măsurători la nivel mondial.

Citiți și:
10 mituri despre încălzirea globală demontate într-un minut
Directorul CNN recunoaște manipularea şi propaganda pe care postul TV o face pe temele covid, BLM și încălzirea globală
Co-fondator Greenpeace, despre încălzirea globală: «Cea mai mare escrocherie din istorie»

 

yogaesoteric
16 ianuarie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More