Încă un studiu care arată că doze masive de vitamina C pot învinge cancerul fără drept de apel

 

Una dintre cele mai mari controverse în oncologie se poate să fi fost rezolvată: cercetătorii au descoperit motivul pentru care dozele mari de vitamina C sunt eficiente în tratamentul cancerului.

Când sunt administrate pe cale orală, cantităţi importante de vitamina C sunt de obicei eliminate, nefiind utilizate de către organism. Prin contrast, administrarea intravenoasă a vitaminei C produce niveluri de concentrare de 100 până la 500 de ori mai mari decât cele obţinute prin administrarea orală. Acest aspect ar putea explica de ce în mai multe studii clinice privind vitamina C nu au fost observate rezultate din care să rezulte că vitamina C ar putea omorî celulele canceroase – pentru că în majoritatea studiilor s-a folosit vitamina C în administrare orală.

În mod surprinzător, un studiu recent pe această temă desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa, publicat în revista Redox Biology, sugerează faptul că proprietăţile anti-canceroase ale vitaminei C nu ar veni din capacităţile sale antioxidante, aşa cum s-a presupus anterior. Dimpotrivă, vitamina C pare să genereze radicali liberi care distrug celulele canceroase, lăsând în acelaşi timp celulele sănătoase nevătămate.

Cercetătorii au descoperit că, în organism, vitamina C se descompune rapid, generând peroxid de hidrogen, un radical liber ca produs secundar. Acesta este un efect paradoxal, deoarece radicalii liberi sunt substanţe chimice foarte dăunătoare pe care antioxidanţii din vitamina C le elimină din organism. Dar, cercetătorii au mai constatat că celulele sănătoase par să aibă mecanisme defensive care le permit cu uşurinţă să reziste la efectele oxidante ale peroxidului de hidrogen (peroxidul de hidrogen este, de fapt, utilizat ca mecanism de apărare de către propriul sistem imunitar al organismului). Din contră, celulele tumorale au fost mult mai susceptibile în a fi afectate şi distruse de acest produs chimic.

„În această lucrare am demonstrat că celulele canceroase sunt mult mai puţin eficiente în îndepărtarea peroxidului de hidrogen decât celulele normale. Astfel, celulele canceroase sunt mult mai predispuse să fie distruse de o cantitate mare de peroxid de hidrogen”, a declarat cercetătorul principal Garry Buettner. „Acest lucru explica modul în care nivelurile foarte mari de vitamina C, utilizate în studiile clinice noastre, nu afectează ţesutul normal, ci ţesutul tumoral”.

Citiți și:

Companiile farmaceutice nu vor să ştii adevărul despre vitamina C! Ce legătură are această vitamină cu vindecarea cancerului?

Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (III)

 

yogaesoteric
8 iulie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More