Instanță din Bruxelles: Obligativitatea purtării măștii în public este neconstituțională. Care este motivația?

Judecătorul a declarat că o astfel de constrângere este necesar să fie reglementată prin LEGE, nu prin ordin de ministru

Instanța de poliție din Bruxelles a pronunțat o hotărâre pe 12 ianuarie prin care a achitat un bărbat anchetat pentru că nu purta mască, a declarat avocatul său. Judecătorul și-a justificat decizia prin observația că purtarea obligatorie a unei măști în spațiul public este neconstituțională. Ministrul de interne, Annelies Verlinden, a declarat că a atacat decizia.

Instanța a reamintit că cele două articole de lege referitoare la securitatea publică, pe care se bazează decretul ministerial din 30 iunie 2020, prin care a fost stabilită contravenția, sunt excepții de la principiul liberei circulații.

Judecătorul a recunoscut că situația actuală de sănătate justifică o restricție a libertății de circulație și impunerea anumitor măsuri. El a considerat însă că acestea este necesar să se bazeze pe baze juridice – totuși legiuitorul nu a dat o lege pentru a autoriza măsurile restrictive luate de diferiți miniștri de la începutul crizei – și că acestea este necesar să fie compatibile cu celelalte drepturi în vigoare.

Infracțiunea se bazează pe un decret ministerial

Mai precis în ceea ce privește purtarea unei măști, este clar că ministrul reglementează diferite situații într-un mod identic, și anume cazurile în care oamenii se regăsesc singuri pe stradă sau, dimpotrivă, într-o zonă comercială în compania mai multor concetățeni, situații diferite care tratate identic constituie o încălcare a principiilor egalității și nediscriminării”, a conchis judecătorul.

Pe 9 august, cetățeanul acuzat a fost găsit la Abatoarele Anderlecht fără a purta o mască pe gură. Infracțiunea se bazează pe decretul ministerial din 30 iunie 2020, care impune populației numeroase măsuri care restricționează drastic libertățile personale, motivate de epidemia de coronavirus.

Ministrul de Interne a reacționat, subliniind că „decizia ministerială, care este baza legală pentru aplicarea măsurilor corona, a rămas. Hotărârile pronunțate de Consiliul de Stat în ultimele luni confirmă, de asemenea, bazele legale pe care se bazează măsurile decretului ministerial”. Prin urmare, acuzarea a făcut apel împotriva deciziei pronunțate la 12 ianuarie de instanța de poliție din Bruxelles.

Citiţi şi:
Minodora Ion, avocata care a contestat obligativitatea măștii: Am demonstrat că legislația și justiția sunt varză
Profesori de la Oxford: Studiul danez asupra măștilor arată că acestea nu au niciun efect

 

yogaesoteric
21 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More