Inteligența inimii

Umanitatea a ajuns într-un moment critic. Ne aflăm acum în pragul unui nou stadiu de evoluție socială, spirituală și culturală. Ne confruntăm cu tot mai multe dificultăți și provocări, dar avem la îndemână și soluții pe măsură. De asemenea, în mijlocul tuturor acestor provocări dispunem şi de o inteligență la care am avut acces dintotdeauna, dar pe care nu am folosit-o aproape niciodată. Ca să ne putem forma o înțelegere de ansamblu asupra conceptului de inteligență a inimii, ne vom referi mai întâi la câteva dintre calitățile acesteia. Și, deci, ce este inima și ce poate face ea?
Este miezul Sinelui autentic, centrul discernământului și al clarității intuitive.
Permite conectarea profundă cu propriul Sine și cu ceilalți oameni. Conectați fiind la energia inimii putem simți inima celorlalți oameni.
Este locul unde se nasc emoțiile precum iubirea, aprecierea, compasiunea, bucuria etc. și sursa capacității de a depăși obstacolele.
Este locul din care putem face lucruri pe care în mod obișnuit nu le putem realiza și spațiul în care se găsesc răspunsurile la întrebările noastre.

Inima are propria inteligenţă şi capacitatea de a transmite informaţii către creier

Studiile ştiinţifice efectuate de curând la Institutul de cercetare HeartMath din California aduc în dezbatere faptul că inima este mai mult decât un organ care pompează sânge. Ea are propria inteligență și capacitatea de a transmite informații către creier. De fapt, studiile efectuate concluzionează că inima trimite către sistemul nervos mai multe impulsuri decât primește. În afara acestor impulsuri, inima emite un câmp electromagnetic care ne influențează starea psihică, emoțională și chiar fiziologică. Acest câmp energetic subtil radiază și în jurul nostru ajungând uneori chiar și la câțiva metri în afara noastră.

Înregistrările realizate cu ajutorul electrocardiografului și electroencefalografului au scos în evidență un aspect interesant. Când participantul la studiu se focaliza asupra unor sentimente de apreciere, iubire, mulțumire sau recunoștință atât pulsațiile inimii, cât și undele cerebrale înregistrau o activitate coerentă asociată de cercetători cu starea de armonie fiziologică din timpul meditației (corelată cu efecte benefice asupra sănătății psihice, emoționale și fizice). Prin intermediul unor astfel de cercetări și observații, oamenii de știință și-au dat seama că practicarea pe termen mai lung a emoțiilor pozitive (precum răbdarea, compasiunea, recunoștința, generozitatea, dragostea ș.a.m.d.) întăreşte sistemul imunitar, organismul devenind mai puternic și chiar imun în fața bolilor, virusurilor etc.

Inima are propriul său sistem neuronal

Mai mult, interesul viu manifestat de cercetători asupra funcţionării şi a rolului inimii în fiinţa umană i-a condus la observații neașteptate. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că inima are propriul sistem neuronal (aproximativ 40000 de neuroni) înzestrat cu memorie. În general se consideră că procesele de învățare și memorare sunt funcții ale sistemului nervos central. Totuși, observațiile științifice recente ilustrează că inteligența nu este limitată de funcțiile creierului. În urma unui studiu efectuat în anul 2002, cercetătorii de la Universitățile din Arizona și Hawaii au publicat un articol referitor la schimbările de personalitate și gusturi apărute la oamenii care au suferit un transplant de inimă. Mai multe persoane cărora li s-a făcut transplant de inimă au relatat când au fost intervievate că după transplant li s-au modificat preferințele în materie de muzică, mâncare, îmbrăcăminte, hobby-urile ș.a.m.d. Mai mult, unii dintre ei aveau amintiri noi care nu le aparțineau, imagini și senzații pe care nu le experimentaseră înainte de operație.

Un caz interesant este cel al unui bărbat de 36 de ani care după transplantul de inimă a devenit iubitor de muzică clasică, deși înainte rezona cu ritmurile rock. Un alt primitor (bărbat, 47 de ani) s-a apucat de gimnastică după ce inima sa a fost înlocuită cu cea a unei fetițe de 14 ani. Există multe relatări de acest gen care continuă încă să surprindă primitorii, rudele acestora și medicii implicați. Rezultatele cercetărilor făcute asupra acestui organ fascinant nu ar trebui să mai lase loc de îndoială asupra faptului că inima are propria sa inteligență și propriile sale amintiri.

De fapt, este mai degrabă o formă de cunoaștere intuitivă care implică percepția și înțelegerea la un nivel mult mai profund decât se credea până acum.


Este inima centrul inteligenţei?

Aceste facultăți superioare ale inimii ridică inevitabil întrebarea: este inima centrul inteligenței, în timp ce creierul reprezintă centrul cogniției? Howard Gardner (psiholog american și doctor în neuroștiință la Universitatea Harvard) a definit inteligența ca fiind „capacitatea de a rezolva probleme sau de a produce bunuri având o valoare într-un context cultural sau colectiv precis. Problemele de rezolvat merg de la inventarea sfârșitului unei povești până la anticiparea unui mat la jocul de șah și cârpirea unei plăpumi. Bunurile înseamnă de la teorii științifice, la compuneri muzicale și campanii politice victorioase”. Nu există un singur tip de inteligență, ci mai multe, iar Gardner enumeră șapte dintre ele (precizând că lista este provizorie).

La inteligența verbală și logico-matematică recunoscute, stabilite prin nivelul IQ-ului, el adaugă inteligența spațială (capacitatea de orientare rapidă în spațiu și de a vedea în trei dimensiuni), muzicală (exersarea auzului și ritmului), kinestezică (inteligența corpului), interpersonală (capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți și de a lucra împreună cu ei) și intrapersonală (acuitatea de a-și forma o reprezentare precisă și fidelă a sinelui și de a o utiliza în mod eficient în viață).

Este fascinant și ciudat totodată că au fost identificate atâtea forme de inteligență și până acum toate au fost atribuite creierului. Înainte ca oamenii de ştiinţă să-şi îndrepte cercetările asupra complexităţii funcțiilor inimii, oamenii deja conștienți de această formă de inteligență vorbeau despre ea într-un fel sau altul.
 
„Adevărata inteligență este cea a inimii. Ea nu e intelectuală, este emoțională. Nu seamănă cu gândirea, seamănă cu simțirea. Ea nu este logică, este iubire.”
(Osho)

Această formă de inteligență intuitivă este rareori dinamizată la potențial maxim. Ea poate fi accesată și dezvoltată mai ales când mentalul și emoționalul sunt aliniate. La această stare de coerență se poate ajunge prin practică, prin focalizarea atenției asupra senzațiilor și emoțiilor care iau naștere în diferite contexte. Așa cum spuneam mai devreme, practicarea sentimentelor de iubire, compasiune, recunoștință, bucurie sau generozitate creează ceea ce se numește „stare de coerență” – funcționarea regulată a inimii și a creierului (fapt care se reflectă în coerența ritmului inimii și a undelor cerebrale și care poate fi observat cu ajutorul electrocardiografului și a electroencefalografului).

Informațiile accesate de minte prin intermediul inimii includ și transcend toate celelalte tipuri de informații preluate prin cele cinci simțuri. Este vorba cu siguranță despre o formă superioară de inteligență care extinde conștiința umană și permite evoluția pe plan spiritual a ființei.

„Creând o punte de comunicare între minte și inimă dai o forță extraordinară scopurilor și intențiilor tale. Sincronizând energia inimii cu funcțiile creierului și învățând să accesezi la comandă starea de coerență poți face lucruri imposibile, lucruri pe care altfel nu le-ai putea realiza. Creierul poate identifica ce lucruri trebuie transformate, dar câmpul energetic emis de inimă este cel care aduce în manifestare aceste transformări.”
(Doc Childre și Howard Martin, Institutul de cercetare HeartMath)

Legătura dintre activitatea inimii și ADN

Cum depinde mai exact bunăstarea organismului nostru de câmpul electromagnetic emis de inimă? Este vorba de fapt despre informațiile energetice subtile conținute de aceste vibrații și nu doar de ele. În primul rând, trebuie să înțelegem că ADN-ul este asemenea unui dispozitiv de stocare și comunicare a datelor. El înțelege și este receptiv la limbaj, emoții, senzații, amintiri, energii subtile venite din exterior, imagini ș.a.m.d. Se pare că cel mai puternic impact îl au totuși emoțiile, ele însele fiind o formă de energie concentrată. Structurarea ADN-ului este strâns legată de stările psihice și emoționale între care oscilăm pe parcursul unei zile. Experimentele efectuate în laborator cu ajutorul participanților la studii au scos la iveală că moleculele de ADN suferă modificări drastice în funcție de trăirile asupra cărora este focalizată atenția. Stări precum pacea, compasiunea sau recunoștința conduc la destinderea, reproducerea și funcționarea în condiții optime a moleculelor de ADN. La polul opus, stresul, anxietatea, gelozia, mânia sau frustrarea încorsetează aceste molecule, micșorându-le (la propriu) și determinându-le să-și creeze un soi de cochilie în care se retrag. Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului de cercetare HeartMath au observat că și atunci când este emisă o intenție precisă însoțită de o emoție intensă se petrec schimbări semnificative la nivelul ADN-ului.

„Rezultatele experimentelor oferă dovezi concrete care susțin teoria conform căreia structura ADN-ului poate fi modificată prin intermediul intenției. Datele obținute relevă că atunci când un individ este centrat în inimă, într-o stare de pace și iubire, coerența inimii crește și totodată creşte şi capacitatea de a influența structurarea ADN-ului în acord cu intenția emisă.”
(extras dintr-un articol publicat de cercetătorii de la Institutul HeartMath)

Așadar, nu este complicat să înțelegem de ce oamenii de ştiinţă acordă o atenţie atât de mare funcțiilor inimii – de acest motor inteligent depinde bunăstarea ființei umane!

„Când devii conștient că ești forța care este Viață, orice este posibil. Miracolele se întâmplă tot timpul pentru că miracolele sunt realizate de inimă. Inima este comuniunea directă cu sufletul uman. Atunci când inima vorbește, chiar dacă mintea îi opune rațiune, ceva în interiorul tău se schimbă: inima ta deschide altă inimă și iubirea adevărată este posibilă.”

Sursa: atractiasuccesului.wordpress.com

Citiţi şi:
Inteligența supramentală
Psihologii au definit «inteligenţa spirituală». O nouă confirmare ştiinţifică a valorii spiritualităţii


yogaesoteric
28 iulie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More