Internaţionalizarea cazului MISA provoacă reacţii violente

Atentate care încearcă să ne pună pumnul în gură

de Anca Munteanu

Ani la rând mass-media românească a strigat sus şi tare despre „pericolul” pe care îl reprezintă yoghinii. Spui MISA şi în mintea omului de rând se vor face instantaneu câteva conexiuni: sex în grup, urinoterapie, spălare de creiere. 35.000 de persoane care frecventează cursurile de yoga vin, însă, să spună altceva despre şcoala MISA. Ei vorbesc despre cum viaţa lor s-a transformat în bine. Despre cum au devenit mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai darnici prin yoga.

Cu toate că s-a încercat din răsputeri distrugerea celei mai mari mişcări spirituale din Europa, MISA este azi mai puternică decât înainte. Abuzurile la care au fost supuşi yoghinii sunt reclamate internaţional. Cazul MISA este pe agenda parlamentarilor europeni şi pe cea a secretarului ONU, Kofi Annan. Pentru cei care au dorit distrugerea şcolii de yoga MISA, toate acestea nu sunt deloc motive de bucurie. De aceea, se fac puternice presiuni pentru a reduce la tăcere vocile ce reclamă marea înscenare din cazul MISA. În disperare de cauză se recurge chiar la atentate criminale. Cine este în spatele tuturor acestor acţiuni?

Atenţie! Pericol de explozie!

7 decembrie 2005. În faţa Parchetului General, în timpul unui miting de protest al Şcolii de yoga MISA, un bărbat încearcă să provoace o explozie a generatorului de curent, ce funcţionează cu benzină. Surprins asupra faptului, acesta este urmărit şi prins de către doi yoghini, apoi predat jandarmilor. Numele bărbatului este Mihai Marius Covalciuc. După ce a fost prins, a afirmat că este de la SRI, sperând ca astfel să scape liber.

5 februarie 1995. O explozie puternică trezeşte dimineaţa devreme cartierul Ferentari. Uşile apartamentelor din blocul de pe strada Sergent Turturică numărul 4 au fost smulse din balamale. Toate geamurile exterioare ale clădirilor pe o rază de 50 de metri s-au spart. Apartamentul lui Gregorian Bivolaru a fost distrus de o un puternic incendiu. Concluziile expertului judiciar spun că „dezastrul a fost înfăptuit cu intenţie de una sau mai multe persoane”. S-a intrat prin efracţie în apartament, după decuparea grilajului geamului de la baie, iar incendiul a fost provocat de tăierea conductelor de gaz din bucătărie.

Două evenimente aflate la aproape zece ani diferenţă, dar cu multe în comun. Acelaşi scenariu, aceleaşi personaje, acelaşi regizor. „Decorul” acestor „piese de teatru” este România, singura ţară din lume în care a fost interzisă practica yoga. Odată cu „scandalul Meditaţiei Transcedentale”, a cărui victimă a fost şi Gregorian Bivolaru, yoga a rămas în afara legii în România până în decembrie 1989. Gregorian Bivolaru a fost permanent controlat de Securitate înainte de ’89 pentru că practica şi preda yoga şi pentru că a corespondat cu Mircea Eliade. Considerat o persoană incomodă, mentorul spiritual MISA a fost închis de două ori, apoi internat cu forţa într-un spital psihiatric în vremea regimului comunist.

După Revoluţie, Gregorian Bivolaru a rămas sub supravegherea strictă a serviciilor secrete. În 1990, el înfiinţează MISA şi deschide cursuri de yoga în toate oraşele mari ale ţării, precum şi peste hotare. Frecventate de mii de oameni, cursurile de yoga se bucură de un deosebit succes. În acelaşi timp, presa lansează campanii agresive de discreditare a MISA şi a celui ce a fondat mişcarea spirituală. Acuzaţiile aduse lui Gregorian Bivolaru înainte de 1989 de Securitate se regăsesc până azi în paginile ziarelor.

Atentat la siguranţa naţională

Timp de 15 ani, Serviciul Român de Informaţii monitorizează toate activităţile liderului mişcării yoga din România şi a apropiaţilor săi. În continuare, Gregorian Bivolaru este vânat de serviciile secrete. Aceleaşi acuzaţii care i s-au adus pe timpul lui Ceauşescu sunt reformulate că să fie compatibile cu „democraţia”. Înainte de 1989 mentorul MISA a fost anchetat pentru complot împotriva regimului. După revoluţie, acuzaţiile s-au numit infracţiuni împotriva siguranţei statului.

La începutul lui 1999, la sesizarea SRI, Gregorian Bivolaru şi apropiaţii săi sunt cercetaţi pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru securitatea naţională. După doi ani de verificări la sânge Gregorian Bivolaru a fost găsit nevinovat. La comandă politică, în 2002 SRI face o nouă sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Moştenitor al Securităţii comuniste, Serviciul Român de Informaţii nu este, aşa cum spune textul legii, doar o instituţie de informare. Sesizările sale au caracter „obligatoriu”: parchetul redeschide o cauză soluţionată deja. Se infirmă prima soluţie şi se reiau cercetările pentru infracţiuni împotriva securităţii statului.

Cu toate eforturile de a găsi ceva care să-l incrimineze pe liderul spiritual al MISA, ancheta concluzionează din nou că acesta este nevinovat. În urma presiunilor politice, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, George Bălan, infirmă abuziv, printr-o ordonanţă, şi cea de-a doua soluţie în această anchetă. Comanda politică este demonstrată nu doar de stenogramele PSD ci şi de una dintre motivaţiile pentru redeschiderea anchetei în cazul lui Gregorian Bivolaru: cum că acesta „a pus în discuţie şi a mers până la a contesta persoane ce deţin funcţii importante în stat”. SRI calcă astfel în picioare drepturile fundamentale ale omului. Comportamentul serviciilor secrete în România este criticat dur şi de o serie de organizaţii nonguvernamentale. Preşedintele APADOR-CH, Manuela Ştefănescu, consideră că prin supravegherea realizată de SRI, „care presupune mai mult decât interceptarea telefoanelor toată viaţa” se încalcă drepturi fundamentale ale persoanei.

Masoneria, vârful piramidei

Pentru că în urma zecilor de ani în care Gregorian Bivolaru s-a aflat sub supravegherea serviciilor secrete nu s-a găsit nimic care să-l incrimineze pe acesta, s-a trecut la un alt gen de acţiuni. Fondatorul MISA a primit în mod repetat ameninţări cu moartea, în urma publicării unor cărţi în care a făcut dezvăluiri despre masonerie. Ultimul bilet de ameninţare a fost primit chiar înainte de percheziţiile sălbatice ce au avut loc în 18 martie 2004 în locuinţele yoghinilor. „Dacă nu ai să te potoleşti şi mai scrii lucrări cu „dezvăluiri” te vom băga din nou în puşcărie, pentru că acolo îţi este locul şi o să-ţi mai facem încă o „bucurie” acasă aşa cum a fost cealaltă, pe care suntem siguri că n-ai uitat-o”, spune scrisoarea.

Legătura dintre serviciile secrete şi aceste acţiuni criminale este uşor vizibilă. La scurt timp după acest bilet, în urma sesizărilor făcute de Serviciului Român de Informaţii, se declanşează „cea mai mare acţiune a Poliţiei din ultimii 15 ani”. În 18 martie 2004 sute de jandarmi şi procurori au dat năvală în 16 imobile aparţinând yoghinilor. Momentul intervenţiei a fost ales strategic. Scandalul declanşat a fost ştirea lunii, punând în umbră evenimentele cu adevărat importante, cum ar fi raportul nefavorabil primit de România din partea UE sau existenţa unei reţele de trafic de copii, afacere în care erau implicaţi membrii ai guvernului din aceea vreme. Despre comanda politică a acestei acţiuni se vorbeşte în stenogramele PSD, când Adrian Năstase cere să se dea astfel „circ şi pâine” la popor.

Relaţia dintre supravegherea continuă a serviciilor secrete, atentatele criminale şi comanda politică în cazul MISA formează un triunghi. Figura geometrică ce reflectă realitatea este însă, mai complexă. Vorbim, de fapt, de o piramidă. Există încă un punct, care le comandă tuturor celorlalte: masoneria.

Protestele MISA continuă!

Evenimentele din martie aveau ca scop distrugerea şcolii de yoga MISA. În 18 martie 2004, zeci de persoane cu calitatea de martor au fost supuse la presiuni fizice şi psihice, ţinute ceasuri în şir în frig, sub ameninţarea armelor, fără apă sau mâncare pentru a semna şi declara lucruri incriminatoare la adresa lui Gregorian Bivolaru. Nu s-a găsit nimic, aşa că s-a fabricat dosarul Mădălina Dumitru. După o înscenare ce i-a fost pregătită liderului MISA la Vama Nădlac, acesta a fost arestat şi la scurt timp eliberat din cauza unor vicii de procedură. Între timp, de teamă că au să-l scape printre degete, s-au inventat şi alte dosare, cum ar fi cel privind traficul de persoane. Pentru a găsi dreptatea, în martie 2005 Gregorian Bivolaru a cerut azil politic în Suedia. După mai multe luni de detenţie, instanţa supremă din Stockholm îl găseşte pe acesta nevinovat şi îl pune în libertate. Liderul MISA se află acum în Suedia, unde aşteaptă decizia în ce priveşte cererea de azil politic. Cu toate că Gregorian Bivolaru nu mai este acum obiectul direct de supraveghere a celor de la SRI, serviciile secrete continuă monitorizarea liderilor şi cursanţilor MISA.

Abuzurile care au fost făcute de autorităţi de-a lungul anilor au fost reclamate prin nenumărate memorii naţionale şi internaţionale. De 14 săptămâni consecutive se organizează mitinguri de protest prin care se cere demisia procurorului general al Românei, Ilie Botoş, responsabilul moral pentru încălcările procedurilor legale în anchetele ce i-au privit pe yoghini. Aceste acţiuni au devenit, însă, un ghimpe în coasta oficialilor. Comisia Parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii a făcut un raport prin care a criticat dur SRI-ul pentru că „a generat, în loc să prevină protestele publice vehemente ale MISA”. Se fac presiuni pentru a se renunţa la aceste proteste. Primăria Bucureşti acordă în ultimele săptămâni autorizaţia de desfăşurare a mitingului cu cinci minute înainte de ora stabilită pentru începere. Neoficial pentru că „poate aşa renunţă yoghinii ăştia”. Pentru că nu se dau bătuţi cu una, cu două, s-a apelat la planuri şi acţiuni criminale. În 7 decembrie, sub ochii jandarmilor, a avut loc un atentat asupra celor peste o sută de cursanţi MISA care cereau demisia lui Ilie Botoş. Cu toate presiunile care se fac, protestele vor continua, până când vinovaţii pentru abuzurile la care au fost supuşi yoghinii vor fi cercetaţi şi pedepsiţi. A face mitinguri este un drept garantat de Constituţie. Iar autorităţile nu îşi mai permit să facă rabat de lege în cazul yoghinilor MISA. Pentru că ochii oficialilor europeni sunt aţintiţi asupra României.

Citiţi şi: Atentat asupra celor peste o sută de yoghini care au cerut din nou demisia lui Ilie Botoş
05.02.1995 – Explozia criminală

Scandalul Meditaţiei Transcedentale –  o rană nevindecată a poporului român

27 decembrie 2005
yogaesoteric

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More