Internetul întrerupt. Probă generală?

de George Preda

La începutul lunii februarie 2008, comunicaţiile de date (internet) şi voce (telefonie mobilă) ale mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia au fost întrerupte. Cauza? Avarierea a trei cabluri submarine care fac legătura între Europa şi aceste zone. Lipsa unor cauze naturale care ar fi putut determina ruperea cablurilor, ca şi faptul că avariile s-au produs la mari distanţe unele de altele şi aproape simultan au dus la convingerea că acest fenomen a fost produs în mod intenţionat.

Ţările afectate au suferit mari pierderi economice din cauza blocării tuturor activităţilor care se desfăşoară cu ajutorul internetului şi a telefoniei mobile. Mai multe burse din zonă au fost închise. Pe aeroporturi s-au înregistrat întârzieri şi blocaje. Timp de câteva ore, până când traficul de date a putut fi deviat pe alte canale, zona cuprinsă între Egipt şi India a avut de suferit. Egiptul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Dubai-ul, Katar-ul, Bahrein-ul, Bangladesh-ul, Pakistan-ul, Iran-ul şi India au fost izolate de restul lumii. Nu au avut însă de suferit ţările din zonă ale căror comunicaţii se desfăşoară pe altă magistrală: Liban-ul, Israel-ul şi Irak-ul.  Fenomenul a afectat parţial Sudul Italiei şi Sicilia.

Primul cablu, FLAG (Fiber Optic Link Around the Globe) a fost tăiat în timpul dimineţii de 30 ianuarie, în largul oraşului Alexandria din Egipt. La câteva ore, în aceeaşi zi a fost tăiat al doilea cablu, SEA-ME-WE 4 (South Easth Asia, Middle East West Europe) în largul mării din Marsilia. Două zile după aceea,  pe 1 februarie, în larg de Dubai a fost tăiat şi al treilea cablu, FALCON, gestionat de acelaşi operator ca şi FLAG.

Navele maritime trimise nu au ajuns decât peste patru zile în zonă, iar reparaţiile au durat mai multe săptămâni. În această perioadă traficul a fost direcţionat pe un cablu mai vechi, SEA-ME-WE 3, care uneşte Europa cu Orientul Mijlociu prin Egipt, dar care este mult mai lent şi a generat noi pierderi economice pentru ţările în cauză. În prezent, SEA-ME-WE 3 este singurul cablu rămas intact care mai leagă Europa de Orientul Mijlociu. O parte din date sunt deviate pe cabluri care traversează Oceanul Pacific şi Atlantic, dar această ocolire face ca viteza de transmisie a datelor să fie redusă cu 75%.  

Cauza acestor avarii nu a fost încă declarată. Unele ziare au scris că una dintre ruperi a fost cauzată de ancorarea unor nave în larg, în Alexandria. Oficialităţile egiptene au declarat însă că în zonă nu se afla nicio navă. Date fiind tensiunile din zona Orientului Mijlociu şi prezenţa multor nave militare în zonă, ipoteza că aceste avarii au fost produse intenţionat rămâne valabilă.

yogaesoteric
23 septembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More