Investigație: Peste 200.000 de copii au fost abuzați sexual de preoți catolici francezi din 1950 și până astăzi

În jur de 216.000 copii au fost victimele abuzurilor preoților catolici în Franța, din 1950 și până astăzi, se arată în raportul final făcut public de o comisie independentă, conform BBC. Conform șefului comisiei, numărul abuzurilor ajunge la 330.000 dacă sunt adăugate și cazurile în care făptașii sunt membri non-clerici ai Bisericii.

Jean-Marc Sauve, șeful comisiei, a prezentat raportul în data de 5 octombrie 2021. Anterior, el anunțase un prim rezultat care arăta că aproape 3.000 de preoți din sânul Bisericii Catolice franceze au comis acte de pedofilie în perioada de după 1950.

El a precizat și că numărul crește la 330.000 atunci când se iau în considerare abuzurile comise de membri non-clerici ai Bisericii.

Majoritatea cazurilor, însă, s-au petrecut cu mult prea mult timp în urmă pentru a mai putea fi cercetate penal conform legislației în vigoare în Franța.

Investigația independentă a fost cerută de Biserica Catolică Franceză în 2018, în urma unui număr de scandaluri legate de abuzuri din alte țări.

Conform lui Sauve, comisia a transmis dovezile spre procurori în 22 de cazuri în care mai putea fi începută investigația penală.

Printre membrii comisiei care au investigat abuzurile din sânul Bisericii franceze se numără medici, istorici, sociologi și teologi. Peste 6.500 de victime și martori au fost contactați pe parcursul a doi ani și jumătate, iar raportul final este lung de 2.500 de pagini.

Anterior, Biserica Catolică a introdus explicit în codul său legislativ pedeapsa pentru cazurile de pedofilie comisă de preoți, după o inițiativă a Papei Francisc.

Citiți și:
Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale din rândurile sale
Jurnalistul Frederic Martel: Există o legătură «complexă» între homosexualitatea de la Vatican şi abuzurile sexuale
Raport. Ies la iveală abuzurile sexuale comise de preoții Bisericii Catolice doar în Berlin: 120 de minori violați în perioada 1946-2019

 

yogaesoteric
16 februarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More