Ion Cristoiu: Academicianul Eugen Mihăescu susține că Rusia va câștiga până în primăvară

Marele grafician Eugen Mihăescu a publicat nu demult, pe site-urile cristoiublog și cotidianul.ro, un text publicistic de ținută intitulat „Adevărul spus în șoaptă”.

Adevărul invocat de Eugen Mihăescu?

Eugen Mihăescu

Rusia va câștiga Războiul cu Occidentul.

Acest adevăr nu poate fi spus decât în șoaptă, susține autorul, pentru că la noi, în România, funcționează cenzura.

Eugen Mihăescu este un mare artist. Marii artiști se definesc prin detașarea totală față de ceea ce spune lumea despre ei. Este această detașare și o condiție a marii creații. Nu ai cum rămâne în posteritate decât dacă ești un mare creator. Și nu poți fi mare creator, dacă în actul creației te gândești la ce-o să spună contemporanii despre opera ta.

Pentru că nu de puține ori, contemporanii au întâmpinat cu dezaprobare o capodoperă. Fie că le contrazicea viziunea lor tradițională despre artă, fie că li se părea că încalcă normele bunului-simț comun.

De când îl știu, Eugen Mihăescu a fost un rebel față de cei de la Putere, față de adevărurile de-a gata, față de ordinea stabilită. Așa se explică, de exemplu, implicarea sa activă pro-sârbă și anti NATO din timpul agresiunii împotriva Belgradului.

Denunțarea lui Vladimir Putin până la caricaturizarea imbecilă, tratarea rușilor de azi drept niște sălbatici ajunși în Ucraina direct din comuna primitivă, cântarea Ucrainei ca fiind un exemplu de stat de drept, de democrație și de libertate a presei – sunt câteva dintre elementele comune ale presei noastre preschimbate în meterhana de război.

Eugen Mihăescu îndrăznește să spună că Ucraina sovietică ne-a răpit Bucovina de Nord și că în postcomunism a fost o asupritoare a minorității românești.

Eugen Mihăescu îndrăznește să-și exprime admirația față de Vladimir Putin, să-i elogieze pe ruși și să susțină că Rusia va câștiga Războiul cu Occidentul.

Numai că, afirmă el în tableta „Adevărul spus în șoaptă”, acest adevăr al lui – precizez – nu poate fi spus în România de azi decât în șoaptă.

Publicându-i tableta, m-am gândit să-l invit la emisiunea mea de interviuri Față-n față cu Ion Cristoiu, pentru a-i da posibilitatea să-și spună adevărul în gura mare. Și l-a spus.

Și despre Joe Biden pe care-l vede ca o caricatură îmbătrânită.
Și despre admirația sa față de Vladimir Putin în care vede un Salvator al Lumii de la decadența susținută de Occident.
Și despre încântarea pe care i-a stârnit-o vizita la Moscova ca senator al României.
Și despre faptul că Rusia va câștiga acest război.

Despre această ultimă susținere în cadrul interviului a avut loc următorul dialog:

Ion Cristoiu: Eu vă întreb încă o dată: Adevărul, despre care spuneți că este necesar să fie spus, nu în șoaptă, este care? Că până la urmă, în cazul acestui război, sunteți de acord că este între Rusia și Occident, va învinge Rusia?

Eugen Mihăescu: Da, bineînțeles.

I.C.: Eu nu cred. E dreptul meu să nu cred.

E.M.: Vom vedea, dar bineînțeles, tot respectul.

I.C.: Sunt întru totul de acord cu ce spuneți dvs. că fiecare avem dreptul să spunem adevărul cu voce tare. De ce în România acest adevăr, al dvs., este necesar să-l spunem în șoaptă?

E.M.: De vină e nenorocirea ce a fost, că șopteam când ne întâlneam…

I.C.: Și cum de s-a ajuns să-l spunem în șoaptă, într-o presă liberă, asta vă întreb.

E.M.: Păi nu mai e presă, nu mai e liberă. Atâta vreme cât eu nu pot să ascult Russia Today, că e tăiată, și orice fel de informație, mai rău decât pe vremurile alea, mi se pare o aberație. Este ceva nemaipomenit.

I.C.: Încă o dată, cum s-a ajuns la mecanismul ca, după 30 de ani, să spunem ceva în șoaptă, când… în ’90 nu spuneam în șoaptă.

E.M.: E vina noastră, pe undeva. Românul ajunge să șoptească ceva, se teme.

La o nouă întrebare a mea, interlocutorul a răspuns:

E.M.: Occidentul pe care-l cunosc bine, că am trăit 30 de ani acolo, e pierdut. El (Dumnezeu) nu va lăsa ca Rusia să fie pierdută. Eu aș vrea să trăiesc până la primăvară sau la vară, sau la anul ori peste doi ani, când va câștiga Rusia.”

Citiți și:
Evident că războiul din Ucraina încurcă pe toată lumea
General SUA: „Pentru 66 de miliarde de dolari, am târât Ucraina în război cu Rusia”

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More