IQ-ul global va scădea în viitorul apropiat. Pe ce loc este România. Imbecilizarea populației și analfabeții funcțional

Toate studiile psihometrice demonstrează imbecilizarea populației lumii începând cu anul 2000. Scăderea globală a coeficientului intelectual (IQ) va avea un impact major pe toate planurile, arată un comentariu-analiză al organizației Book Land.

Acum câțiva ani IQ-ul mediu european era de 99, România având 91. Se estimează că până în anul 2050 coeficientul intelectual mediu global va fi în jur de 80. Acesta este un paradox, arată analiza, în condițiile în care accesul la o multitudine de informații ar fi cazul să îmbunătățească nivelul de cunoştinţe.

Învățământul online, o „catastrofă națională”

Însă poate că aici e și capcana: nu ne mai chinuim să memorăm informația și de aici și regresia vocabularului tot mai des întâlnită la tineri. Peste 2,9 milioane elevi au revenit la școală pe 5 septembrie în cele peste 17.800 instituții de învăţământ preuniversitar, dintre care 12.700 nerenovate de ani buni. Iar aceasta nu ar fi singura problemă, mai avem și lipsa dotărilor și infrastructurii educaționale, lipsa manualelor, slaba pregătire a cadrelor didactice, bullying-ul și multe altele, scrie organizația.

Însă ce aşteptări să avem când, în România, 32,5% din populație se află în risc de sărăcie sau excluziune socială? Oare acest procent copleşitor nu e rezultatul direct proporţional al lipsei importanței acordată educației? După cum a declarat și ministrul Sorin Câmpeanu, învăţământul online a fost o „catastrofă națională”, recunoscând că școala a ajuns într-un punct de minim al calității educației în România (pe plan mondial se vorbeşte că a dus la pierderea, în medie, a 1,8 ani de școlarizare imposibil de recuperat).

7 din 10 copii sunt analfabeţi funcțional

În cadrul Programului-Pilot de Testare Standardizată, desfășurat la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie 2022, în care au fost testați aproape 165.000 de elevi din 526 de școli din toată ţara, de la toate clasele, primare, gimnaziale și liceale, a rezultat ca 70% dintre elevii României sunt într-o zonă de risc sau într-o zonă de înțelegere limitată a materiilor.

Pe scurt: azi, 7 din 10 copii sunt analfabeți funcțional. În mediul rural chiar 8 din 10. Cel mult 2 din 100 elevi români se află în zona înaltă a competențelor, sunt creativi și au rezultate foarte bune, având potențial mare de a face performanță după finalizarea şcolii. Sunt elevii pe care îi vedem premiați la olimpiadele internaţionale și, de cele mai multe ori, mentorați în privat. Însă oare câți dintre aceştia vor alege să rămână în țară?

Referitor la mediul universitar, în România, în 2019, mai erau doar 37 de universități private. În 2010 erau 52. În universitățile private mai studiază astăzi doar 65.000 de studenți. În urmă cu zece ani erau peste 230.000. Această situație nu se întâlnește numai în universitățile private, ci și în cele de stat. De ce?

În practică s-a dovedit că diplomele pe bandă rulantă acordate unor studenți în fapt mediocri nu le asigură un job constant și bine plătit, de aici și dezamăgirea aferentă și scăderea interesului absolvenților de liceu pentru învăţământul superior, majoritatea optând pentru munca de jos bine plătită în afara țării.

Citiți și:
IQ-ul mediu al populației lumii
În 2050, persoanele cu un IQ mai mic de 150 pot fi considerate nefolositoare in timp ce „permisul de procreare” ar putea fi introdus
Imbecilizarea speciei, trecerea la idiotizare

 

yogaesoteric
10 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More