Irlanda: Un episcop catolic i-a interzis unui preot să mai slujească pentru criticile aduse homosexualității

Un preot catolic irlandez, care a subliniat interdicția catolică a avortului și a homosexualității într-o predică, a declarat că episcopul său i-a interzis temporar să mai țină Sfânta Liturghie în urma comentariilor sale, relatează LifeSiteNews.

Părintele Sean Sheehy a făcut valuri mediatice în ultimul weekend din octombrie, când a ținut o predică tranșantă în care a prezentat condamnarea bisericii catolice a avortului, transsexualității, contracepției și actelor homosexuale. Preotul pensionar îl înlocuia pe parohul bisericii Sfânta Maria din Dieceza de Kerry.

Sheehy a denunțat „abordarea lunatică a transsexualismului” și a spus că păcatul este „galopant”, așa cum se vede „în promovarea sexului între doi bărbați și două femei”. „Acest fapt este păcătos. Acesta este un păcat de moarte, iar oamenii nu par să realizeze acest aspect, dar este un fapt.

În urma predicii sale – în timpul căreia se pare că până la 30 de enoriași au ieșit din biserică – episcopul de Kerry, Ray Browne, l-a condamnat pe preot, spunând că aceste comentarii ale sale „nu reprezintă poziția creștină.

„Voința poporului nu este criteriul pentru adevăr”

Fără să se descurajeze, vorbind la Radio Kerry, Sheehy și-a susținut declarațiile, afirmând că atacurile asupra familiei pe care le-a prezentat în predica sa sunt „cu adevărat păcătoase, total contrare Scripturilor și învățăturii Bisericii”. Când a fost întrebat despre votul din Irlanda de a aproba „căsătoria” între persoane de același sex, Sheehy a răspuns că „voința democratică a poporului nu este criteriul pentru adevăr. Acesta ne vine de la Dumnezeu, și de la Scripturi, și prin învățătura Bisericii, nu prin intermediul poporului.

Sheehy a fost, de asemenea, provocat să fie „mai plin de compasiune” în stilul Papei Francisc. Cu toate acestea, el a remarcat că o astfel de frazeologie a fost răstălmăcită în limbajul modern. „Compasiune” înseamnă de fapt să ajuți pe cineva, a spus el, adăugând că „cel mai mare ajutor pe care îl pot oferi oamenilor este să le ofer posibilitatea de a se pocăi de păcatele lor și de a căuta iertarea pe care Dumnezeu o pune la dispoziție prin Biserica Sa”.

De asemenea, el nu s-a sfiit să afirme că politicienii homosexuali declarați, cum ar fi prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, resping legile moralității prin acțiunile lor. „Ceea ce fac ei este contrar legii naturii și, în al doilea rând, și mai important, este contrar legii lui Dumnezeu. Când te opui lui Dumnezeu, care este autorul vieții, te opui de fapt vieții în sine. Compasiunea nu este cazul să fie niciodată în detrimentul adevărului revelat de Dumnezeu, de Iisus Hristos și de învățăturile Bisericii Sale”, a adăugat preotul.

De asemenea, el și-a reiterat condamnarea promovării contracepției, spunând că aceasta duce direct la avorturi. „Mesajul de sănătate sexuală este, în esență, «dați-i drumul, faceți sex atâta timp cât nu va exista o sarcină, iar dacă există o sarcină, faceți avort»”, a declarat Sheehy. „Acesta este mesajul de sănătate sexuală. Și este de fapt un mesaj foarte nesănătos și inuman ce este transmis oamenilor.

Episcopul atacă un preot în timp ce congregația își arată sprijinul

În ciuda faptului că între 20 și 30 de persoane au plecat de la predica sa în timpul weekend-ului, Sheehy a dezvăluit că s-a bucurat de un sprijin puternic din partea enoriașilor. El a declarat că după slujba respectivă a primit felicitări și că oamenii au venit în sacristie mulțumindu-i pentru cuvintele sale, spunând că „este timpul să auzim adevărul.

Sheehy a mai declarat că Browne l-a informat în privat că va fi îndepărtat de la amvon până când preotul pe care îl înlocuiește se va întoarce. Cu toate acestea, Sheehy a adăugat că nu a fost îngrijorat de cuvintele episcopului, deoarece „Știu eu însumi că ceea ce am spus nu poate fi infirmat de niciun catolic cinstit, creștin sau [de] învățătura catolică. Cred că ceea ce face el practic este că, de fapt, sacrifică adevărul sau pune botniță adevărului pentru a-i liniști pe oameni, pentru că aceștia nu vor să înfrunte realitatea cu care este necesar să se confrunte înainte de a muri, iar acest aspect este un dat.

Răspunsul episcopului arată că „nu cunoaște Scripturile”

Declarația lui Browne din 1 noiembrie a condamnat în mod categoric omilia lui Sheehy, episcopul „cerându-și scuze tuturor celor care au fost ofensați” pentru ceea ce el a descris ca fiind „o supărare profundă și o durere provocată”.

Cu toate acestea, în timpul interviului său radiofonic, Sheehy a spus că episcopul „a greșit total” și că „bietul om nu cunoaște nici măcar Catehismul. Cu siguranță nu cunoaște Scripturile, dacă poate să facă o asemenea afirmație”.

Sheehy a spus că, în schimb, Browne a argumentat din „partea sa emoțională” și că episcopul „sacrifică adevărul de dragul de a liniști oamenii care nu vor să se confrunte față în față cu păcătoșenia lor”.

Citiți și:
Declarații grave ale Cardinalului Jean-Claude Hollerich despre homosexualitate: „Există homosexuali printre preoții mei”
Biserica Suediei le oferă copiilor LGBT un ghid pentru reinterpretarea Bibliei
Jurnalistul Frederic Martel: Există o legătură «complexă» între homosexualitatea de la Vatican şi abuzurile sexuale

 

yogaesoteric
19 februarie 2023

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More