Studiu: Rata fertilității a scăzut cu 14% în Germania și cu 10% în Suedia în urma vaccinului anti-covid-19

În urma declanșării pandemiei covid-19, mai multe țări s-au confruntat cu scăderi ale fertilității pe termen scurt în 2020 și 2021, o evoluție care nu s-a materializat în țările scandinave și în cele vorbitoare de limbă germană, potrivit BIB. Cu toate acestea, statisticile mai recente privind nașterile arată o scădere abruptă a fertilității în 2022, evidențiază un nou studiu.

FR – rata totală de fertilitate lunară ajustată sezonier a Germaniei a scăzut de la 1,5-1,6 în 2021 la 1,3-1,4 în 2022, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 14%. În Suedia, TFR corespunzător a scăzut de la aproximativ 1,7 în 2021 la 1,5-1,6 în 2022, o scădere de aproape 10%.

Nu există nicio asociere a tendințelor privind fertilitatea cu modificările în ceea ce privește șomajul, ratele de infecție sau decesele covid-19. Cu toate acestea, există o asociere puternică între debutul programelor de vaccinare și scăderea fertilității la nouă luni după începerea acestui proces. Scăderea fertilității în primele luni ale anului 2022 în Germania și Suedia este remarcabilă.

Explicațiile obișnuite ale modificării fertilității în timpul pandemiei nu se aplică în perioada de după pandemie. Asocierea dintre debutul vaccinărilor în masă și declinul ulterior al fertilității indică faptul că femeile și-au ajustat comportamentul pentru a se vaccina înainte de a rămâne însărcinate, pe măsură ce societățile se deschideau, cu condițiile de viață post-pandemice.

Noul studiu oferă informații despre declinul fertilității în țările care nu fuseseră afectate anterior de nicio creștere a numărului de copii nou-născuți ca urmare a crizei covid-19. Studiul oferă o primă evaluare a legăturii dintre covid-19 și fertilitate în perioada imediat următoare pandemiei.

Citiți și:
Noi studii: Expunerea la proteina Spike vaccinală afectează sănătatea reproductivă a femeilor și sănătatea mamei
Vaccinurile anticovid afectează grav sănătatea reproductivă a femeilor. Avem dovada!
Efectele vaccinurilor anti-covid asupra fertilității: tulburări menstruale, avorturi spontane, nașteri de copii morți, scăderea bruscă a ratei natalității. „Am putea steriliza o întreagă generație”

 

yogaesoteric
19 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More