Italia: Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică le-a sugerat cetățenilor să gătească pastele cu focul oprit, după ce apa fierbe, pentru a economisi energie

Pe fondul crizei energetice, Giorgio Parisi a ținut să dea un sfat celor care vor să-și scadă factura la gaze, dar în schimb a provocat un scandal, scrie FranceInfo.

Giorgio Parisi

La fel ca toată Europa, Italia se află în mijlocul unei dezbateri privind criza energetică și creșterea prețurilor la gaze. Co-laureatul Premiului Nobel pentru Fizică 2021, Giorgio Parisi, în vârstă de 74 de ani și multi-premiat pentru munca sa privind tulburările în sistemele complexe, s-a trezit implicat în această dezbatere.

El a vrut să dea un mic sfat modest pe pagina sa de Facebook pentru oricine vrea să-și scadă facturile la gaz. Un sfat simplu: stinge focul de sub oală pentru a găti pastele:

De îndată ce apa ajunge la fiert, turnăm pastele și coborâm imediat focul la minim, ceea ce permite să consumăm cât mai puțin gaz. Putem chiar să oprim focul, pastele se vor fierbe în continuare dar, în ambele cazuri, nu uitați să lăsați capacul pe oală. Este cel care reține căldura și permite gătirea”, a spus Parisi.

Doar că, într-o țară în care oamenii mănâncă paste zilnic, ceea ce ar fi fost de așteptat să rămână o anecdotă a luat o amploare uimitoare.

De la Corriere della Sera până la Repubblica, toată presa a vorbit despre asta, criticii gastronomici s-au implicat și bucătarii s-au certat în mass-media: Antonello Colonna a denunțat o tehnică periculoasă „de a face paste cauciucate”, iar alții, precum Dario Bressanini, au confirmat că „nu fierberea favorizează gătitul, ci temperatura apei” și capacul de pe oală.

Toate aceste dispute i-au lăsat însă un gust amar laureatului Nobel pentru Fizică.

Cu toate acestea, feedback-ul este uriaș, utilizatorii de internet testează gătitul fusilli, al pennelor și al altor spaghete la foc mic și ajung la concluzia că da, pastele se gătesc foarte bine când gazul este oprit.

Citiți și:
Bucureștenii vor îngheța în blocuri la iarnă. Termoenergetica, în prag de faliment / Primăria nu are soluții
Adio, dușuri calde și iluminat public! Planul bolșevic pus la cale de UE

 

yogaesoteric
27 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More