Judecătoarea Florica Roman: Există un sistem care îți «poate născoci ceva»; sistemul judiciar din România este în agonie, plin de metastaze

 

Scandalul din justiţia românească e departe de a se încheia. O cunoscută judecătoare, Florica Roman scoate la iveală amănunte halucinante din sistem şi o laudă pe judecătoarea Gabriela Baltag de la CSM pentru ieşirile publice avute.

 
Florica Roman

„A venit timpul ca «obligaţia de rezervă» a unui magistrat să fie înţeleasă nu cu sinonimul a tăcea, ci cu acela de a nu mai fi pasiv la ce se petrece în justiţie. Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, a dat în seara zilei de 22 septembrie 2017 un interviu la Antena3 care va schimba sistemul judiciar. Anumite puncte din acel interviu le-a reluat într-un interviu şi în seara zilei de 24 septembrie.

Gabriela Baltag a avut curajul să spună ceea ce toţi din sistemul judiciar ştiu, dar se feresc să vorbească pentru că dispoziţii legale şi deontologice ne obligă la «rezervă» în a ne exprima, iar interpretarea acestei obligaţii de către fostul CSM a ajuns să fie aproape sinonimă cu pumnul în gură, îngrădind libertatea de exprimare a magistraţilor. Gabriela Baltag a vorbit în interviu despre influenţe oculte în sistemul judiciar care vor să ne îngenuncheze, influenţe pe care toţi magistraţii lucizi le resimt şi care devin din ce în ce mai vizibile şi mai greu de contestat”, a spus judecătoarea pe propriul blog.

 
Gabriela Baltag

Florica Roman nu se opreşte însă aici. Judecătoarea s-a referit şi la situaţia de la Inspecţia Judiciară şi la inspectoarea Mihaela Focica. Aceasta a apărut într-o înregistrare în care spunea că se teme de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Atât inspectoarea Mihaela Focica, cât şi membrii CSM Codruţ Olaru şi Gabriela Baltag au admis, sugerat, acceptat, că există un „sistem” care, conform inspectorului Focica, îţi „poate născoci ceva”.

„Numai în neagra perioadă a stalinismului exista aşa ceva. Întemeietorul NKVD-ului a spus: «nu există persoane nevinovate, există doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient». Dacă membri din CSM ori inspectori judiciari sugerează, insinuează sau admit posibilitatea că ţi se «poate născoci ceva», înţelegeţi cât de gravă este situaţia în justiţie şi, implicit, în România. Totuşi, în timp ce procuroarei inspector Mihaela Focica îi «tremurau picioarele» iar membrul CSM procurorul Codruţ Olaru – care e şi general pe deasupra – este mut, judecătoarea Gabriela Baltag numeşte abuzurile şi vorbeşte despre responsabilitatea pe care o are faţă de judecătorii care au ales-o şi faţă de românii ale căror drepturi e chemată să le apere”, scrie Roman.

Judecătoarea „pune degetul pe rană”. Florica Roman compară sistemul judiciar din România cu un cancer.
„Sistemul judiciar din România este în agonie, plin de metastaze. Nu ne vom putem vindeca dacă nu admitem că există probleme şi dacă nu începem să vorbim despre ele, aşa cum a făcut Gabriela Baltag. Numai aşa putem găsi cele mai bune mijloace de vindecare a bolilor de care suferă sistemul de justiţie.”

Gabriela Baltag a făcut istorie prin cele două interviuri pe care le-a dat în luna septembrie 2017. Nu doar pentru că a expus o parte din problemele sistemului de justiţie, dar şi pentru că a arătat că România are judecători drepţi şi curajoşi. Prin atitudinea ei, judecătoarea Baltag a dat curaj şi altor judecători să vorbească şi să ia atitudine pentru a contribui la vindecarea justiţiei. Prin atitudinea ei a amintit fiecărui judecător jurământul depus când a intrat în profesie:
„Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apar drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

„Cel mai mare rău pentru justiţie şi pentru România este ca judecătorii să se închidă într-o cochilie şi să se prefacă în continuare că totul este în regulă în justiţie. Nu sunt toate în regulă, iar ceea ce se petrece azi în justiţie ne-o dovedeşte. Avem nu doar dreptul să vorbim despre problemele din sistem, dar în condiţiile actuale avem obligaţia să o facem, expunerea problemelor fiind singura metodă de a vindeca sistemul judiciar. Judecătoarea Gabriela Baltag a dat exemplu că se poate”, a încheiat Florica Roman.


Citiți și:

Justiția este grav lovită de sindromul Kovesi

Fosta şefă DIICOT Alina Bica, despre infernul din justiţie: «Dacă nu eşti cu ei, te omoară la propriu»
 

yogaesoteric
11 iulie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More