Laptele ornitorincului (cel mai ciudat animal) ne-ar putea ajuta în lupta cu bacteriile tot mai rezistente la antibiotice. Ce proprietate are acesta

 

Ornitorincul este un animal cu adevărat bizar. Atât de bizar, de fapt, încât atunci când britanicii l-au văzut pentru prima dată se întrebau dacă această creatură nu este de fapt o farsă elaborată, aborigenii „lipind” mai multe părți de animal la un loc. Evident, nu era nicio glumă, chiar dacă ornitorincul este un mamifer cu niște caracteristici foarte ciudate – are blană, dar în loc de gură este dotat cu un cioc; face ouă, dar își hrănește puii, după ce aceștia ies din ou, cu lapte. Cu toate acestea, ornitorincii nu au sfârcuri, laptele fiind secretat de nişte perniţe pe care le au pe abdomen… Dincolo de aspectul său surprinzător, se pare că laptele acestui animal ar avea proprietăți extraordinare.

Ei bine, despre acest lapte oamenii de știință au descoperit faptul că luptă extrem de eficient împotriva bacteriilor, indiferent de cât de rezistente ar fi acestea la tratamentele convenționale cu antibiotice. Dr. Janet Newman din cadrul Universităţii Deakin din SUA a reuşit să extragă proteina din laptele de ornitorinc care luptă împotriva bacteriilor şi să o transforme într-o substanță care poate fi utilizată pentru experimente cristalografice cu raze X. După identificarea structurii proteinei, cercetătorii au utilizat genomul ornitorincului pentru a putea realiza o versiune sintetică a proteinei ce poate fi reprodusă la nesfârşit.

„Ornitorincii sunt animale atât de ciudate încât ar avea sens pentru ele să aibă o biochimie ciudată. Studiind mai atent laptele lor, am observat o nouă proteină care are proprietăți antibacteriene unice, cu potențialul de a salva vieți umane”, a declarat biologul molecular Janet Newman.

Potrivit echipei de cercetători, acum că știm mai multe despre structura moleculară a acestei proteine, am putea reuși să o replicăm pentru medicamente antibiotice, oferindu-ne un nou mijloc de combatere a bacteriilor, din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Nu este prima dată când acest animal neobișnuit este în atenția biochimiștilor. În 2016, cercetătorii au descoperit că un hormon din veninul ornitorincului ne poate ajuta să dezvoltăm noi tipuri de tratamente pentru diabet.

Citiți și:

Furnicile au intrat în atenția oamenilor de știință ca potențiale… producătoare de antibiotice!

Descoperirea care ar putea transforma lumea medicală! Antibioticul din pământ care nu poate fi învins de bacterii!


 

yogaesoteric
3 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More