Legislația cripto aflată pe masa Kremlinului, „devoalată” în presă – Giganții pieței cripto au undă verde de la Moscova dacă își fac reprezentanță în Federația Rusă

Ministerul rus al Finanţelor a finalizat proiectul de lege privind legalizarea criptomonedelor şi l-a trimis guvernului de la Kremlin pentru aprobare. Cotidianului local rus Kommersant a dat publicităţii sâmbătă, 16 aprilie, versiunea finală „autentică” a legislaţiei aflată pe masa autorităţilor de la Moscova. Rusia este, astfel, la un pas de reglementarea tranzacţionării şi minării criptomonedelor.

Astfel, ministerul rus a propus înlocuirea conceptului de „investitor calificat” cu acela de „cumpărător profesionist de monedă digitală”. Statutul este atribuit de către operatorul platformei pentru tranzacţionarea sau schimbul de monedă digitală pe baza rezultatelor testării activităţii de tranzacţionare cripto a persoanei care solicită să i se recunoască această calitate de „cumpărător profesionist”. Procedura ar fi necesar să fie stabilită de guvernul rus, precum şi impozitarea.

„Testarea” de succes implică în special capacitatea persoanei în cauză de a învesti cel puţin 600.000 de ruble pe an în criptomonede, relatează plusworld.ru, care citează Kommersant. Dacă testul nu este trecut sau rezultatul este nesatisfăcător, atunci suma maximă pe care persoana respectivă o poate investi va fi limitată la 50.000 de ruble. În acelaşi timp, cumpărătorii profesionişti care au trecut testarea vor putea investi în active digitale fără restricţii.

Pe 14 aprilie, Serghei Katyrin, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei, a recomandat colaborarea cu ţările africane pentru efectuarea decontărilor transfrontaliere în criptomonede şi monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), relatează şi CoinTelegraph.

Chen Limin – CFO la ICB Fund – consideră că cea mai mare platformă de tranzacţionare a activelor digitale din lume – Binance – ar putea primi undă verde pentru a se stabili în Rusia. În mod interesant, Binance şi-a afişat deja intenţiile de extindere în ţară.

Operatorii de acţiuni de tranzacţionare cripto este necesar să fie înregistraţi ca persoane juridice în Rusia

Potrivit ziarului Kommersant, experţii consideră că documentul deschide noi oportunităţi pentru minerit, care pot fi realizate de persoane juridice şi antreprenori individuali după înregistrarea în registrul relevant. Pentru minerit, centrele existente de procesare a datelor (DPC) pot fi utilizate în acest scop dacă proprietarul este o entitate juridică rusă.

Un operator de schimb cu un capital de cel puţin 30 de milioane de ruble şi un operator al unei platforme de tranzacţionare digitală cu un capital de cel puţin 100 de milioane de ruble vor putea intermedia circulaţia activelor digitale. Persoanele juridice din prima categorie vor efectua cumpărarea şi vânzarea „în nume propriu şi pe cheltuială proprie prin anunţarea publică a preţurilor”, iar cele din a doua categorie vor desfăşura licitaţii organizate. Operatorul va putea converti în fiat şi retrage active digitale doar printr-un cont bancar.

Totodată, proiectul de lege stabileşte cerinţe destul de stricte pentru ambii operatori, precum crearea unei unităţi structurale separate, raportarea anuală, stocarea informaţiilor despre licitaţii, control intern şi audit, un registru specializat, licenţiere şi multe altele.

Ruşii au liber la tranzacţionare pe platforme cripto din afara ţării, dar sub strictă monitorizare a autorităţilor de la Kremlin

Doar persoanele juridice ruse pot deveni operator cripto, iar platformele de tranzacţionare cripto străine este necesar să creeze o reprezentanță cu drepturi depline pentru a obţine o licenţă de operare în Federaţia Rusă. În acelaşi timp, proiectul de lege nu interzice cetăţenilor ruşi să folosească site-uri străine, dar va fi imposibil să vândă sau să cumpere active digitale fără identificare.

Pe 8 aprilie, autorităţile din Rusia au anunţat modificarea şi finalizarea proiectului de lege privind reglementarea activelor digitale, care clarifică aspecte legate de circulaţia, emiterea, tranzacţionarea, mineritul criptomonedelor.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a finalizat proiectul de lege cu privire la moneda digitală, ţinând cont de poziţiile departamentelor de resort şi l-a trimis Guvernului Federaţiei Ruse. Au fost clarificate şi concretizate anumite prevederi ale proiectului de lege, inclusiv cele legate de activităţile de minerit digital.

Proiectul de lege prevede crearea unei reglementări cuprinzătoare a pieţei cripto, inclusiv procedura de efectuare a tranzacţiilor cu monede digitale şi minarea acestora, precum şi determinarea specificului activităţilor subiecţilor pieţei cripto”, se arată în anunţul publicat de Ministerul rus de Finanţe.

Rusia a anunţat că ia în calcul plata gazelor ruseşti în Bitcoin, după ce a anunţat că acceptă ruble, lire turceşti şi yuani chinezeşti

În urma sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei după invazia Ucrainei şi a inflaţiei accelerate de acestea, preşedintele Societăţii Ruse de Gaz, Pavel Zavalny, a sugerat posibilitatea de a accepta Bitcoin (BTC) ca plată pentru exportul de petrol şi gaze. Zavalny a recomandat la acel moment efectuarea plăţilor în ruble ruseşti, yuani chinezeşti, lire turceşti sau chiar Bitcoin (BTC) din „ţări prietene”. Cu toate acestea, „ţările neprietene” şi-ar putea plăti petrolul în ruble sau aur.

Kremlinul şi Banca Naţională a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, potrivit unui anunţ de marţi, 8 februarie 2022, al Guvernului rus. La începutul anului 2022, banca centrală a Rusiei (cunoscută pentru punctul său de vedere anti-cripto) a propus implementarea unei interdicţii generale asupra tuturor eforturilor de active digitale în interiorul graniţelor Rusiei. Însă Ministerul de Finanţe şi preşedintele Vladimir Putin nu au susţinut ideea. Primul a sugerat că impunerea unui cadru de reglementare în industrie este un pas mai bun, în timp ce liderul Rusiei a susţinut că activităţile cripto (în special mineritul) ar aduce beneficii.

Citiți și:
Criptomoneda – o escrocherie care va duce la înrobire totală
Interesul statelor este acela de a-și digitaliza monedele. Iată de ce!
Celebrul regizor Nikita Mihalkov despre pandemie, cipuri, vaccin, criptomonedă și Noua Ordine Mondială (I)

 

yogaesoteric
29 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More